Törvénysértő a Google Zümm a jogvédők szerint

Vágólapra másolva!
Sérti a felhasználók jogait védő szövetségi törvényeket a Google Buzz (magyarul Zümm) azzal, hogy a felhasználók megkérdezése nélkül épít közösségi hálózatot - állítják amerikai jogvédők.
Vágólapra másolva!

Az Electronic Privacy Information Center (EPIC) civil jogvédő szervezet többek között azt kifogásolja, hogy a Gmail levelező rendszerébe épülő szolgáltatás a felhasználó leggyakrabban használt címei alapján automatikusan állít össze publikus baráti köröket. A szervezet az FTC-nél (az amerikai szövetségi kommunikációs és médiahatóság) tett panaszt a szolgáltatás miatt.

A Google egy héttel ezelőtti elindítása óta már kétszer módosított a Buzzt: először megszüntették az ismeretségi körök automatikus nyilvánosságra hozatalát, ami gyakorlatilag felfedte a felhasználók leggyakoribb levelezőpartnereit, a hét vége óta pedig a felhasználóknak mindössze címeket javasol, amelyeket az adott baráti körökhöz csoportosíthatnak.

A jogvédők aggodalmai azonban továbbra is megmaradtak, ugyanis a Google minden Gmail felhasználóját automatikusan bevonja a Buzz szolgáltatásába, vagyis azokról is összegyűjti a szükséges kapcsolati információkat, akik nem használják azt. Éppen ezért azt szeretnék elérni, hogy a fogyasztói érdekeket védő versenyhivatal kötelezze a szolgáltatót arra, hogy a Buzz közösségiportál-funkcióit csak a felhasználók jóváhagyásával lehessen bekapcsolni.

Az EPIC továbbá követeli azt is, hogy a Google ne használhassa fel a címtárakban található kapcsolatokat közösségi hálózatok létrehozására.

Levelezésért jöttek, most mást kaptak

"A Google-nek nem szabadna megengedni, hogy felhasználói személyes információit egy olyan közösségi hálózathoz vegyék igénybe, amelyre nem is jelentkeztek" - mondta Marc Rotenberg, a jogvédő szervezet vezetője. "Az emberek azért mentek a Gmailre, hogy e-mailt kapjanak, nem pedig közösségi hálót" - hangsúlyozta Rotenberg.

A Google a jogvédők panaszára reagálva közölte, hogy a felhasználók visszajelzései alapján végrehajtott eddigi változtatásokon kívül a Buzz további finomítások is folyamatban vannak a Buzzon.

A szoftvercég egyébként nem a teljes 176 milliós felhasználói táborán, hanem egy belső, mintegy 20 ezer Gmail-fiókon "kísérletezik". Az ilyen tesztekben általában a Google alkalmazottai vesznek rész, ezért a szolgáltatás kezdeti hiányosságai nem érintik az átlag Gmail-használókat.