Vágólapra másolva!
Szakértők szerint már nagyon olcsón beszerezhetők olyan gps-zavaró eszközök, amelyekkel akár több tíz kilométerre lévő navigációs eszközöket lehet megzavarni, vagy némi manipulálással használóját eltéríteni - számolt be a BBC. 
Vágólapra másolva!

Erről egy brit szakkonferencián beszéltek szakértők, akik a rendezvényen elmondták, az egyszerűbb, a gps-ek megzavarására használható eszközöket egyre nagyobb számban értékesítik a feketepiacon. Ennél aggasztóbb azonban, hogy már léteznek olyan bonyolult támadási megoldások is, amelyek segítéggel műholdas navigációval és laptoppal felszerelt hackerek módosítani tudják, hogy célpontjuk navigációs eszközén mit lát majd, ezáltal pedig akár könnyen téves útvonalra irányíthatják.

A gyenge gps-jel miatt sérülékeny a rendszer

Mindez annak köszönhető, hogy a földi navigációs rendszer működését biztosító, a Föld körül keringő műholdak nagyon gyenge jelet sugároznak bolygónk felszínére, amelyet a navigációs eszközök fognak - nyilatkozta David Last professzor a BBC-nek, aki korábban egy ebben az iparágban tevékenykedő szervezet elnöke volt.

Last úgy véli, az amerikaiak által kidolgozott, és az ország által üzemeltetett, de globálisan bárki számára hozzáférhető gps-rendszer működése esetében a gyenge jelerősség nagyobb problémát jelent, mint annak a veszélye, hogy mondjuk üzemzavar miatt kiesik egy műhold belőle.

Hajót, kamiont is eltéríthetnek

A professzor véleménye szerint mivel a beérkező jel igen gyenge, a Földről viszonylag egyszerűen el lehet nyomni azt erősebben sugárzott rádiójelekkel. Előfordulhat, hogy a jeleket nem szándékosan zavarják meg, például kalóz tévécsatornák működtetői, de hackerek és bűnözők szándékosan is kihasználhatják az ebben rejlő lehetőséget.

Last szerint ugyan a hadszíntereken már régóta használnak gps-zavaró eszközöket az ellenség tájékozódásának megnehezítése végett, ám mostanra már az interneten is viszonylag egyszerűen beszerezhetők erre alkalmas eszközök.Noha egy tipikus online rendelhető, hordozható jelzavaró teljesítménye nem azonos egy katonai típussal, a szakértő szerint ez is alkalmas arra, hogy akár több tíz kilométerre lévő gps-navigációs eszközt megzavarjanak vele. Egy ilyen ketyere ráadásul akkumulátorról órákon át működtethetők, és már 30 ezer forintnak megfelelő összegért be lehet szerezni.

Drágább, nagyobb teljesítményű eszközzel a gps-ek frekvenciája mellett akár a mobiltelefonokét is meg lehet zavarni. Ennél is nagyobb veszélyt jelent azonban, hogy a megfelelő jelek sugárzásával a gps-vevőket át is lehet verni, így azok nem azt a pozíciót fogják mutatni, ahol használójuk valóban tartózkodik, hanem egy olyan pontot, amelyet mondjuk egy hacker küld feléjük laptopjáról. Ezzel a módszerrel akár hajókat, kamionokat is félrevezethetnek és tőrbe csalhatnak, Last várakozásai szerint ugyanis egy-két éven belül a profi "eltérítések" kivitelezéshez szükséges felszerelés a bűnözők kezébe kerül majd.

Nem tudni, hogyan lehet védekezni

Egyes esetekben nem csupán navigációra, hanem a pontos idő megállapítására is használják a rendszert - a gps-műholdakban atomórák működnek - de ezt az információt is meg lehet manipulálni a fent említett felszerelésekkel. Ezen kívül a gps-zavaró felszereléssel akár a műholdas navigációt használó útdíj-használatot ellenőrző szolgáltatásokat is át lehet verni, de akár arra is alkalmasak, hogy a dolgozók megakadályozzák velük azt, hogy céges járművük útját nyomon kövessék.

Azt, hogy miként lehetne megvédeni a navigációs rendszereket a Földről sugárzott hamis információkkal történő eltérítéstől, még nem tudják pontosan a szakértők. Ráadásul mivel ugyancsak gyenge jelet sugároznak a földre, az amerikai gps alternatívájaként készülő orosz Glonas, illetve az európai Galileo rendszerek is hasonlóan sérülékenyek lehetnek az ilyen támadásokra. Egyes szakértők szerint például az eLoran nevű, földi bázisállomásokkal működő, a navigációs rendszerek precizitását növelő technológia alkalmazásával esetleg meg lehet védeni a navigációs rendszereket, de még ebben sem egyezett a konferencián részt vevők véleménye - írja a BBC.