Napok óta tombol a Cicivihar az ausztrál weben

Vágólapra másolva!
"Operation: Titstorm", vagyis "Cicivihar hadművelet" névre hallgat az a hackerakció, amelynek keretében az internetcenzúra ellen tiltakozó hackerek támadják az ausztrál kormányhivatalokat és parlamentet.
Vágólapra másolva!

A február 10-én megkezdett akció keretében az Anonymous csoport, amely korábban a szcientológiai egyháznak is hadat üzent, most az ausztrál kormányt vette célba. A csapat önkénteseinek akciója miatt harmadik napja rendszeresen elérhetetlen az ország parlamentjének honlapja (http://www.aph.gov.au/), amit túlterheléses (DDoS) támadással bénítottak meg, Kevin Rudd miniszterelnök honlapját pedig pornóképekkel szórták tele, de más kormányzati weboldalakat is ostromolnak.

A hackerek emellett pornóképeket tartalmazó levélszeméttel árasztják el a képviselők elektromos postaládáit, telefonhívásokkal zaklatják őket, és fekete hátterű faxokat küldenek a hivatalokba.

Nem tűrnek semmiféle cenzúrát

Az Anonymous haragját a szigorú ausztrál internetcezúra tervei váltották ki, amit a kormány decemberben jelentett be. A szigetország kormánya a nyugati világban egyedülálló lépésre készül: feketelistára tennének bizonyos weboldalakat, amelyeket az internetszolgáltatóknak kötelező lenne elérhetetlenné tenniük az országban.

A kormány a terveit a kiskorúak védelmével indokolja, hiszen a kábítószerhasználatot, az erőszakot, pedofíliát bemutató oldalakat tervezik cenzúrázni, az aktivisták szerint viszont bármiféle cenzúra szöges ellentétben áll az internet alapelveivel. A 4chan.org fórumoldalon szerveződött csoport nem rendelkezik hivatalos tagsággal, így a szó szoros értelmében vett vezetői sincsenek: az akcióban az vesz részt, aki akar.

Forrás: [origo]
Az Anonymous toborzója

Az akció egyik, az AFP hírügynökségnek e-mailben nyilatkozó tagja szerint a támadássorozat így akár hónapokig is eltarthat, és pontosan nem is tudni, hányan állnak mögötte. A lapok 100 és 1000 közé teszik az Anonymoushoz eddig csatlakozott önkénteseket, az egyetlen biztos adat, hogy a parlament weboldalát - amelyet a legintenzívebben támadták - másodpercenként 7,5 lekérdezés érte.

Gyerekes, de látványos akció

Az ausztrál ZDNet hírportálnak egy másik tag úgy nyilatkozott, már az is nagy eredmény lenne, ha rávennék az ország kormányát, hozza nyilvánosságra a weboldalakról összeállított feketelistát, de a legtöbben valószínűleg ezzel sem elégednének meg, csak a 2011-től beveztni tervezett cenzúra teljes feladásával. A szigetországban az EFF jogvédő szervezet helyi aktivistái is petíciót indítottak a tervezett netszűrés ellen, de az Anonymous spontán szóvivője szerint a hackertámadás, "még ha sokan gyerekesnek találják is, sokkal jelentősebb üzenetértékkel bír, mivel nem lehet figyelmen kívül hagyni".

A canberrai kormány szerint viszont a hackertámadás felelőtlen és illegitim módja a politikai tiltakozásnak, és egyelőre nem hajlik arra, hogy engedjen a hackerek kérésének. A tervezett kötelező tartalomszűrést egyébként az ausztrál közvélemény is támogatja, legalábbis nagyobb tiltakozó akciót nem váltottak ki a kormány tervei. Nem úgy a pornóipar: az illegális tartalmak mellett ugyanis olyan felnőtt filmek is tiltólistára kerülhetnek az országban, amelyek kis mellű, és emiatt akár fiatalkorúnak tetsző nőket szerepeltetnek, vagy amelyekben a női ejakuláció látható.