Varázsceruza és csatázó lovagok

Vágólapra másolva!
Lövöldözés zéró gravitációban, tankcsaták a világ irányításáért, és varázsceruzával megoldott fejtörők két ingyenjátékot is tartalmazó hétvégi ajánlónkban.  
Vágólapra másolva!

A Command&Conquer sorozat negyedik részének kiadása előtt az Electronic Arts mindennel megpróbálkozik, hogy a gamerek eszébe juttassa a hajdan népszerű stratégiai játékokat. A reklámkampány részeként a cég ingyenesen letölthetővé tette a Red Alert: Tiberian Sun című játékát, illetve annak kiegészítőjét.

Az öreg, ám a mai napig szórakoztató stratégiai játékban a huszonegyedik század két nagyhatalma küzd a speciális képességekkel rendelkező tibérium nevű fémért. A pályákon összegyűjtött anyag szolgál fizetőeszközül a különböző épületekért, katonai egységekért, támogató csapatokért. Néhány pályán pedig a győzelemhez is szükséges, hogy bizonyos mennyiségű fémet összegyűjtsön a folyamatosa támadás alatt álló bányászalakulat. A játék komoly történeti szállal rendelkezik, melyet a kilencvenes évek legjobb technológiájával bedigitalizált színészek mondanak el a küldetések közti szünetekben.


Nem mentes az akciótól a Tiberian Sun

A nosztalgiázni vágyók a Tiberium Wars végigjátszása után megpróbálkozhatnak a sorozat korábbi epizódjaival is. A Command&Conquer Classic oldalról a GDI és NOD harcát megéneklő összes program beszerezhető ingyenesen. Kivételt csak a tavaly megjelent Red Alert 3 képez.

A játékkal egy egészen kicsit trükközni kell, ha újabb Windows rendszeren akarjuk futtatni. Amellett, hogy a kicsomagolt fájlokat bemásoljuk a Program Files könyvtárba, rendszergazda módban kell indítani a programot. Ez az egyszerű trükk megoldja a Windows 7 alatti összes gondot, és tökéletesen játszhatóvá teszi az öreg játékot.

SHATTERED HORIZON

A világűr egy kemény hely, és ezt most nem csak azért mondjuk, mert végleg elakadt a Mars homokjában a szegény Spirit marsjáró. Hanem azért, mert a hétvégén ingyenesen játszható - ráadásul tíz euróra leárazott - Shattered Horizonban különböző űrben sodródó roncsok körül kell lelövöldözni a rakománya hajtókra. A feladatot nehezíti, hogy eközben három dimenzióban mozogva, a hátára szerelt rakétákkal navigálva kell csapást mérni az ellenfélre.


Shattered Horizon: mélyűr, kaland és gépfegyverek

A játékos néha odafogathatja magát az űrben lebegő aszteroidokhoz, a roncs darabjaihoz, ilyenkor még a rakéta lángja sem árulja el a hollétét. Stabil helyzetben még akár a mesterlövészettel is meg lehet próbálni, ám az űrben gyorsan mozgó tárgyakat így talán még nehezebb eltalálni. Akár bujkál a harcos, akár beront az ütközet közepére, előbb-utóbb kilövik a légtankját, megsemmisül a szkafander teteje, vagy átüti egy golyó az overálját. A halottak egy darabig sodródnak még az űrben, majd a játékos egy villanás után új testet kap, és mehet vissza harcolni.

A játék futtatásához feltétlenül szükséges a Direct X 10 vagy 11. Mivel ez csak a Vistában és a Windows 7-ben található meg, a még XP-t használó gamerek kimaradnak a mostani tesztből.

Kipróbálnivaló demók

MAX AND THE MAGIC MARKER

A rajzolgatás egy olyan játékbeli fogás, amit nem lehet elrontani. A vadul sikeres Crayon Physics Deluxe esetében egy egész játékot fel tudott arra építeni a tervező, hogy a fejtörőket varázsceruzával lehet megoldani. A Max and the Magic Marker alkotói nem érték be annyival, hogy láncokat, tengelyeket és ellensúlyokat kelljen rajzolni a játékosnak, írtak még ugrálós részeket is a programba. A megoldandó rejtvényekhez kúszós-mászós, aranyérmegyűjtős pályaszakaszokon át vezet az út.

Forrás: [origo]
Minden problémát megold a varázstinta

A játékosnak ráadásul arra is kell figyelnie, hogy ne fogyjon ki tollából a tinta. A feleslegessé vált rajzolmányokat fel lehet például szívni az egérrel vezérelt íróeszközzel. Az se baj, ha már elugráltunk a rajzok helyszínétől a Q-t lenyomva és az egeret megrázva a hátrahagyott skiccekben hagyott tinta is visszakerül a tollba.

A Max and the Magic Marker csak külsejét tekintve gyerekjáték, egy felnőttet is hosszú időre le tud kötni. A pályák kellően nehezek ahhoz, hogy többször kelljen nekiugrani egy-egy feladatnak.

MOUNT&BLADE WARBAND

Furcsa, félig zárt bétában indult el a független török fejleszőtcsapat, a TaleWorlds többjátékos középkorszimulátorának tesztje. A bétában csupán azok vehetenek részt, akik a Mount&Blade hatéves története során valamikor fizettek a játékért, mert a letöltőoldal csak szoftverkulcs birtokában működik. Akik például a múlt héten beszerezték a kardozós, lovaglós, íjászkodós játékot öt euróért, azok most kipróbálhatják, mit érnek a csatában, ha nem a mesterséges intelligencia által irányított talpasokkal és lovagokkal szemben kell helytállniuk, hanem élő játékosok ellen indulnak rohamra.

Forrás: [origo]

Valós csatákat játszhatunk majd a Warband-ben

Az Warbandben 64 játékos eshet egymásnak, úgy, hogy természetesen mindegyik viszi a seregét is a csatába. A többjátékos mód mellett a grafikán és a mesterséges intelligencián is javítottak a fejlesztők. A játék március végén jelenik meg, ekkor várhatóan nyíltabb demót is ad ki a TaleWorlds.

Hétvégi akciók

Nem sikerült túl erősre a hétvégi akciós kínálat a játékboltoknak. A Direct 2 Drive-on a régi Bionic Commando játék egyik modern átiratát lehet beszerezni viszonylag olcsón. A három dimenziós háttér elé rakott, két dimenziós ügyességi lövöldözős játékot hét és fél dollárért lehet letölteni.

A GamersGate-n a Warhammer világában játszódó valósidejű stratégiai játék árát csökkentették 15 euróra. A Dawn of War Soulstorm-ot beszerző gamerek az Istencsászár szolgálatába állhatnak a hétvége erejéig, hogy talpig páncélba öltözött, automata fegyverekkel felszerelt űrgárdistákat vezényeljenek a káosz erői ellen.