Vágólapra másolva!
Pontosan húsz évvel ezelőtt, 1990 február 19-én jelent meg a Photoshop legelső verziója: a kezdetben profi grafikusok által használt szoftverből már átlagfelhasználóknak való verzió is létezik, bár a legtöbben onnan ismerik, hogy többek közt ezzel a programmal retusálják a sztárok fényképeit is. A "fotosoppolni" kifejezés pedig mára a köznyelvbe is beépült.
Vágólapra másolva!

A Photoshop egy Display nevű képnéző programon alapul, amely egy Thomas Knoll nevű programozó munkája. Legnagyobb újítása az volt, hogy lehetővé tette a fotók képpontonként történő manipulálását, bár csak szürkeárnyalatos képekkel boldogult. Később azonban jelentősen bővítették képességeit, egy évvel később az Adobe meg is vásárolta licencét, újabb év múltán pedig Photoshop néven dobta piacra Macintoshra - ez a kiadás már színes képekkel is boldogult és többek közt a klónozó eszközt is tartalmazta már. Windows 3.11-re 1993-ban adták ki a Photoshop 2.5-ös verzióját, 1994-ben pedig a program már a rétegek kezelésére is alkalmassá vált a 3.0-s kiadással, jelentősen bővítve a grafikusok lehetőségeit.

Arra, hogy a szoftver szkennerből, CD-ről vagy digitális kamerákból is tudjon fotókat importálni, csak 1996 óta képes, s ugyanettől az évtől, a 4.0-s verzió megjelenését követően adják ki maces és windowsos verzióit mindig egyszerre. 1998-ban érkezett meg az 5.0-s verzióban a képrészletek egyszerű kijelölését biztosító mágneses lasszó eszköz, ekkortól képes a program animált GIF fájlok mentésére, illetve HTML oldalak generálására is. 2001-ben építették a Photoshopba az automatikus fényerőszabályozás lehetőségét, a Healing Brush (Javító ecset) pedig a 7.0-s verzióban jelent meg, és ez szintén óriási újdonságot jelentett: lehetővé tette a felhasználók számára, hogy varázsütésszerűen retusáljanak képeket, eltávolítva a foltokat és ráncokat, a megvilágítás és a mintázat megtartása mellett. 2007-ben külön verzió készült Lightroom néven a digitális negatívokkal dolgozó fotósok számára, a CS4 változatba egy évvel később már 3D-s szerkesztési lehetőség is bekerült, 2009-ben pedig online és mobiltelefonos verzió is készült belőle.

Egykori készítői beszélnek a Photoshopról

Húszéves történelme során a Photoshop nagyon sokat fejlődött, a gyártó statisztikái szerint hivatalos változatban több mint 10 milliót használnak világszerte. A képszerkesztő program történelme iránt érdeklődőknek érdemes felkeresniük az Adobe TV honlapját, ahol a Photoshop alapjait kifejlesztő csapat tagjaival rögzített beszélgetést lehet megnézni, akik egy ősi Macintosh számítógépen a program 1.0-s verziójának működését is bemutatják. Az évfordulós honlapon tizenöt német Photoshop-guru különleges trükkök végrehajtását mutatja majd be a szoftverrel videón.