Határt szab az EU a mobilnetes roaming költségeknek

Vágólapra másolva!
Vége a nyaralás, üzleti út után lesből támadó óriási mobilnet számláknak. Hétfőtől felső határt szabhatnak mobilinternetes roaming költségeiknek a fogyasztók - adta hírül a Nemzeti Hírközlési Hatóság.
Vágólapra másolva!

Az Európa Parlament és Tanács március elsejével hatályba lépő rendelete szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben akár adatforgalomban meghatározva a limitet. Ezek közül az alapértelmezett összeghatár nem haladhatja meg a nettó ötven eurót, azaz a 17 ezer forintot.

A fogyaszó a szolgáltatás igénybevételekor kiválaszhatja a neki kényelmes határt, ezt csak saját külön kérésére haladhatja meg az adatforgalomért fizetendő számla.

Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) szerint ez a megoldás nagyban javítja a fogyasztók helyzetét és hozzájárul ahhoz, hogy ne érkezzenek sokkoló számokt tartalmazó csekkek. A jövőben elkerülhetőek lesznek az olyan esetek, hogy pár napos külföldi tartózkodás után hatalmas, több tíz-, vagy százezer forintos telefonszámlát kapjanak a fogyasztók.

A rendelet értelmében az ötven eurós határt minden olyan ügyfélnél be kell állítaniuk a szolgáltatóknak, aki nem rendelkezett magasabb limitről. Emellett a barangoló ügygeleket smsben, emailben vagy a számítógépen felugró üzenetben kell tájékoztatni, amikor elérik a keret nyolcvan százalékát. A figyelmeztetést a felhasználók kedvükre ki- és bekapcsolhatják. A keret átállítása, és a figyelmeztetés kapcsolgatása is díjmentes kell legyen. 2010 november elsejétől az ilyen kéréseknek egy nap alatt kell átfutnia a szolgálttók rendszerén.

A keret túllépte után a szolgáltató szintén üzenetben jelzi, hogy a felhasználó hogyan kérheti a szolgáltatás folytatását. Az üzenet tartalmazni fogja a határértéken felüli egységekhez kapcsolódó költségeket, és a visszakapcsolás módját is.

Az uniós barangolásról szóló rendelet hatálya csak az EU tagállamokra, valamint Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre terjed ki.