Felelős a Google a zaklató videó miatt

Vágólapra másolva!
Egy olasz bíróság nem jogerősen bűnösnek találta a Google három cég három vezetőjét abban a perben, amelyet azért indítottak a cég ellen, mert a YouTube videomegosztón két hónapig elérhető volt egy videó, amelyen egy Down-kóros tizenévest zaklatnak.
Vágólapra másolva!

Az ügyben eljáró milánói bíróság szerdai, nem jogerős döntése szerint a keresőcég jogi vezetője, David Drummond, a cég olasz képviseletének egyik korábbi igazgatósági tagja, George De Los Reyes, valamint a vállalat adatvédelmi felelőse, Peter Fleischer egyaránt felelősek a beteg fiú személyiségi jogainak megsértéséért, és fél év szabadságvesztéssel súlytaná a vezetőket, míg a negyedik vádlottat, a cég egyik termékmenedzserét, Arvind Desikant felmentette.A keresőcég bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be a bírósági döntéssel szemben.

A pert egy olasz érdekvédelmi szervezet indította azért, mert a Google Video oldalra még 2006 szeptemberében felkerült egy olyan mobiltelefonnal rögzített videó, amelyen egy Down-kóros tinédzser fiút négy osztálytársa zaklat. A felvétel két hónapon át volt elérhető a szájton.

Ugyanakkora Google azzal érvel, hogy munkatársai órákon belül eltávolították a videót, amint az olasz rendőrség jelezte a cégnek az azzal kapcsolatos problémákat, ráadásul a cég együttműködött az olasz hatóságokkal a zaklató iskolások kézre kerítésében is. A zaklatást bemutató videó feltöltőjét egyébként 10 hónap közmunkára ítélték az olasz hatóságok. A vád ugyan elismeri, hogy a Google csupán tárhelyet szolgáltat a felhasználók felvételei számára, érvei szerint, hogy a videó mellett publikált hozzászólásokban látogatók már két hónappal korábban kérték annak eltávolítását.