Észrevétlenül vált grafikus kártyát az új Nvidia technológia

Vágólapra másolva!
Az Nvidia Optimus technológiát használó laptopok menet közben, teljesen észrevétlenül tudják majd ki-be kapcsolni 3D-s grafikus kártyát, amikor arra szükség van, spórolva ezzel az akkumulátor-üzemidőn.
Vágólapra másolva!

A laptopgyártók már eddig is mutattak be kikapcsolható 3D-s gyorsítókártyával felszerelt laptopokat, de azokon vagy egy fizikai kapcsolóval lehetett aktiválni az izmosabb grafikus magot, vagy egy menüből, és akkor is várni kellett a képernyő elsötétülésére, majd a kijelző újraindulására. Az Nvidia most bemutatott Optimus nevű technológiája zökkenőmentes váltást tesz lehetővé úgy, hogy a felhasználó ebből semmit nem vesz észre a gép használata közben.

A grafikus kártyáiról ismert lapkagyártó újítása abban áll, hogy az Optimusos gépek automatikusan felismerik, amikor egy 3D-s gyorsítót igénylő szoftvert, például játékot indít el a felhasználó, legalábbis akkor, ha az az ActiveX plugint használja. Az ehhez szükséges grafikus mag ilyenkor bekapcsol, és az eddigi megoldások közbeiktatott multiplexereivel ellentétben az integrált grafikus kártyán keresztül továbbítja a jeleket a monitorra. Ez a megoldás azt eredményezi, hogy a felhasználó a kijelzőn semmilyen változást nem lát, a képfrissítés folyamatos, csupán a háttérben kezd el dolgozni a 3D-s kártya - ami ugyanígy le is áll akkor, amikor nincs szükség rá.

Az új technológia segítségével az Nvidia szerint optimalizálható a noteszgépek fogyasztása és grafikai teljesítménye, mivel a telepeket gyorsan lemerítő diszkrét grafikus mag csak akkor fogyaszt áramot, amikor szükség van rá. A 3D-s gyorsítást igénylő szoftverek listáját a gyártó folyamatosan frissíti majd az interneten keresztül a gépeken, így a felhasználónak ezzel sem kell törődnie. Ha a felhasználó szeretné, az automatika megkerülésével maga is bekapcsolhatja az erősebb kártyát a gépben.

Az Nvidia Optimus az Asus inteles lapkakészlettel megjelenő gépeiben debütálhat majd.