Az ingyenes navigáció felforgatja a GPS-piacot

Vágólapra másolva!
A fizetős szoftverekkel használható navigációs eszközök gyártói még nem jelentették be, miként fognak reagálni arra, hogy a Nokia és a Google is ingyenes műholdas navigációs funkciókat kínál készülékein, de van egy titkos B-tervük, legalábbis az egyik cégnek - számolt be a Reuters.
Vágólapra másolva!

A hírügynökség beszámolója szerint az ingyenes és fizetős navigációs szolgáltatások a barcelonai mobilexpó egyik fontos témáját képezték. Mint arról korábban beszámoltunk, a GPS-piacon komoly stratégiai lépésre szánta el magát néhány hete a Nokia, amely újabb készülékeihez - és egyes korábbi modellhez - ingyenesen elérhetővé tette navigációs szoftverét. A tulajdonosok az internetről több mint 70 ország térképét, valamint városleírásokat tölthetnek le készülékeikre, melyeket akár mobilinternetes kapcsolat nélkül is használni lehet - szemben a Google Androidot futtató mobilokkal, amelyek esetében ez utóbbira is szükség van.

A Nokia bejelentése szerint a múlt hónapban közzétett ingyenes navigációs szoftvert már mintegy hárommillió készülékre töltötték le a felhasználók - a megoldás egyébként húszmillió készülékkel kompatibilis. Ettől a stratégiától egyébként a cég készülékeladásainak növekedését várja, az ingyenes szoftver bevetésével pedig valószínűleg képes lesz elérni a 2011-es üzleti évére kitűzött 2 milliárd eurós értékesítési célját is.

A Reutersnek az ingyenes navigáció által generált paradigmaváltás kapcsán az Európában a harmadik legnagyobbnak számító GPS-gyártó cég, a Navigon cég alelnöke úgy nyilatkozott, létezik B-tervük a változásokra, ennek részleteit azonban csak később fogják bejelenteni. A hírügynökség által megkérdezett másik iparági szakértő, a holland AND cég munkatársa szerint a jövő egy újfajta üzleti modell kidolgozásában rejlik, melyben a digitális térképeket felhasználó gyártók, webszájtok megosztják bevételeiket azok beszállítóival. Maarten Oldenhof szerint a jövőben a térkép olyan alapszolgáltatás lesz, mint a pizza tésztája, amelyen az extrákat a különböző feltétek, azaz extra szolgáltatások, alkalmazások jelentik.