Mobilcsodák érkeznek tavasszal

Vágólapra másolva!
Évről évre a barcelonai mobilexpón debütálnak a gyártók legizgalmasabb mobiljai: lesz köztük fordítani képes típus, virtuális 5.1-es hangzást támogató fajta, egy gigahertzes processzorral felszerelt erőmű és HD-videókkal is elboldoguló multimédiás csoda. A Microsoft pedig teknősformájú készülékkel hódítaná meg a vevőket, de még a cipőket és sportszereket gyártó Puma is belép a készülékek piacára.
Vágólapra másolva!

Egyelőre még nem tudni, mikor kerülhet a boltokba a tolmácsolásra is képes mobiltelefon, mindenesetre a Google már bemutatta saját prototípusát. A barcelonai mobilexpón kiállított készülék természetesen az Android operációs rendszert használja, és egy olyan alkalmazást is tartalmaz, amely a készülék digitális kamerájával lefotózott szövegeket értelmezi és fordítja le automatikusan.

A megoldás használatához mobilinternetes kapcsolat szükséges, mivel a Google Fordító (Translate)szolgáltatásával végezteti el a munkát. Bár korábbi tapasztalataink szerint ez még meglehetősen sután fordítja le a szövegeket, mobiltelefonon való használatra akár még be is válhat, hiszen egyszerűbb szövegek lefordítását rá lehet bízni, így például a Japánban járó külföldi turista segítségével telefonja segítségével megbizonyosodhat például afelől, hogy nem mondjuk egy mosodába nyit be egy étterem helyett.

Bár léteznek mobiltelefonos fordító applikációk, a Google szerint a szövegek online interpretációjával sokkal pontosabb fordításokat lehet elérni majd - bár még nem tudni, mikortól lesz elérhető az alkalmazás. A keresőcég egy másik dobása az lehet, hogy az Android platformot használó készülékein elérhetővé teszi a Flash technológiát, az iPhone-on és más okostelefonokon ez ugyanis eddig nem volt elérhető. Ez azzal is jár, hogy a Flashben készült oldalakat, egyes videomegosztókat nem lehet megtekinteni a telefonokról. Több gyártó szerint a Flash egyelőre nem költöztethető át a mobilokra, mivel túl erőforrásigényes.

HD-képes mobil a Sony Ericssontól

A Sony Ericsson idei választékának kétségkívül legizgalmasabb darabja a Vivaz nevű készülék volt, mégpedig amiatt a két betű miatt, ami a hátlapjára nyomva szerepel: HD. A rövidítés a készülék kamerája mellett található, és arra utal, hogy a telefonnal nagy felbontású - 720p-s - felvételeket készíthetünk. A január végén bemutatott érintőképernyős készülékről eddig csak a billentyűzet hiányzott, amit a Barcelonában debütált, Pro nevű változat ezt is megkapta.

Forrás: Sony Ericsson

A telefon fényképezni is 8,1 megapixeles felbontásban tud, és már eddig is minden elképzelhető funkció benne volt a wifitől az AGPS-en át az FM-rádióig, 640x480 pixeles felbontású kijelzője van, az operációs rendszere pedig a jól ismert Symbian S60 - bár ez legalább ugyanakkora hátránya, mint előnye (mi például szívesebben láttuk volna Androiddal).

A Microsoft teknőse

A Windows Mobile 7 (vagy Windows Phone 7) platform megjelenése némileg háttérbe szorította a Microsoft két, eddig csak tervekben látott okostelefonját. A négyszögletes Teknőc (képünkön) és a hosszúkás, hagyományosabb formájú Pure egyaránt Qwerty-billentyűzetes, átlagfelhasználóknak szánt okostelefon lesz, amelyek az Nvidia Tegra mobilprocesszorára épülnek - vagyis elég jók lesznek grafikában is. A telefonok menüje ráadásul a Microsoft Silverlight technológiájára épül, ami a Flash riválisa.

Forrás: Gizmodo

A cég által régóta tervezgetett telefonok már csak azért lesznek hátrányban az utódokhoz képest, mert továbbra is a Windows CE 6-os platformra épülnek, így a silverlightos megoldással egyfajta evolúciós zsákutcát jelentenek a Windows Mobile 7 előtt.

Samsung Wave: az iPhone ellen saját szoftverrel

Barcelonában mutatta be elsőként a Samsung az első olyan mobiltelefonját, amely a cég saját fejlesztésű operációs rendszerét használja, amely egyébként Bada névre hallgat, ez koreaiul óceánt jelent. Az első ezt futtató készülék a Wave nevű modell lesz, amely egy, az iPhone-hoz hasonlóan multimédiás funkciókban erős készülék.

Forrás: [origo]

A remek képminőség elérése érdekében ezt a telefont nem folyadékkristályos, hanem OLED képernyővel szerelik fel, ráadásul a 3,3 colos átlójú érintőképernyőhöz nagy, 800x480 pixeles felbontás társul, emellett pedig a gyártó tévéiben alkalmazott Digital Nature Engine nevű képjavító megoldás is helyet kapott benne. A Samsung Wave is egy erőgép, 1 gigahertzes processzor hajtja meg rendszerét, alapból azonban csupán 2 gigabájtos memóriakártya jár hozzá, bár ezt nagyobb kapacitásúra is cserélheti majd a tulajdonos. 5 megapixeles digitális kamera ledes villanó, GPS és wifi-támogatás, emellett a készülék akár a 720p felbontású HD-videókat is le tudja játszani, és a fontosabb videofájl-formátumokkal is kompatibilis. TouchWiz nevű kezelőfelületét a felhasználók teljesen testre szabhatják igényeik szerint, egy Social Hub nevű funkción keresztül pedig az e-mailek mellett a közösségi oldalakon, például a Twitteren és a Facebookon közzétett tartalmakat is elérhetik. Ára egyelőre nem ismert, megjelenése április tájékán várható.

Kétszeresen is divatos mobil a Pumától

A mobiltelefonok mezőnye nem lenne teljes divatmobilok nélkül, és ebben a kategóriában idén a Puma is előrukkolt egy telefonnal a Sagemmel közösen. A készülék a sportszergyártó piros logóját és jellegzetes stílusjegyeit viseli magán egyrészt, de azzal is divatosnak számít, hogy napelemek vannak a hátulján. Az alternatív, környezetbarát töltési mód pedig nem csak a készülék üzemidejét hosszabbítja meg - amire szükség is lehet, mivel a kategóriában megszokottnál egy kicsit gyengébb akkumulátort kapott -, hanem ajándékokra is váltható. A készülék ugyanis számolja, mennyit töltötték napenergiával, és minden percért cserébe a Puma mobilos webshopjában beváltható pontokat ad: ezzel ingyen perceket, sms-eket, vagy letölthető zenéket lehet beszerezni.

Forrás: Puma

A telefon emellett egy könnyű, jó átlagos képességű érintős modell 320x240 pixeles felbontású kijelzővel, 3,2 megapixeles fényképezővel, ledes vakuval, A-GPS-szel és, ha már egy sportszergyártó logóját viseli magán, beépített lépésszámlálóval. A modellt két hónapon belül piacra dobják Európában.

HTC Desire: egy újabb iPhone-gyilkos

Nagyjából a szuper multimédiás képességekkel rendelkező HTC HD 2 készülékkel azonos tudással, ám kompakt méretekkel bír a 4,2 helyett csupán 3,2 colos képernyővel felszerelt HTC HD Mini készülék. A Windows Mobile 6.5-ös verzióját használó, 600 megahertzes lapkával szerelt készülék gyakorlatilag csak ebben nyújt újdonságot.

Forrás: [origo]



Jóval érdekesebbnek tűnik a HTC Desire modell, amely 3,7 colos AMOLED, tehát szerves fénykibocsátó diódákat használó megjelenítővel rendelkezik, ami kevesebbet fogyaszt a hagyományos LCD-nél, képminősége pedig jobb annál. A Google Nexus One-jára nagyon hasonlító telefont ráadásul izmos, 1 gigahertzes Qualcomm Snapdragon processzor lakozik, kellően fürge működést biztosítva az Android operációs rendszer kellően gyors működését. A készülék további extrája, hogy a hírek szerint a Flasht is támogatni fogja, így bármilyen ebben készült oldalt, például játékkal vagy beágyazott videóval elboldogul. Megjelenése Európában a második negyedévben várható.

Az újabb amerikai Android

A barcelonai mobilexpó egyik legnagyobb sztárja a Motorolától a trükkös, hajtogatható Backflip mobil volt, amit a CES-en már megmutatott a közönségnek, de Európában az MWC-n lehetett kipróbálni először. Az amerikai gyártó azonban Barcelonába sem jött újdonság nélkül: a cég itt mutatta be nyolcadik androidos okostelefonját, ami a sztármodellhez képest egy egyszerű, érintőképernyős szürke eminenciás.

Forrás: Motorola

A Quench (Amerikában Cliq XT), vagy Blur nevű mobilnak 3,1 hüvelykes kapacitív érintőképernyője van, és az Android régebbi, 1.5-ös verziója működteti, vagyis a legújabb funkciókat egyelőre hiába várjuk tőle. A készülékben 5 megapixeles kamera van, a kijelzője 320x480 képpontos felbontású, a böngészője pedig támogatja majd a Flash Lite-ot - vagyis egy jól felszerelt átlagmobilról van szó, ami már az év első negyedében piacra is kerül.

Új, vízálló nagyimobil

Nemrég teszteltük az Emporia időseknek szánt mobiltelefonjait, az osztrák cég most két új modellel is előrukkolt. Az Elegance modell esetében a tetszetős külsőt, a Solid készítésekor viszont a strapabíró kivitelt tartották leginkább szem előtt. Ezek közül az utóbbi típus tűnik érdekesnek, ez ugyanis por- és vízálló kivitelben készül, így nem csak a nagyi, de akár a túrázó unoka is hasznát veheti. A többi időseknek szánt készülékhez hasonlóan ezt is hatalmas billentyűkkel szerelik fel, csendes üzemmódban pedig a szokásosnál erősebben rezgő vibramotor jelzi a beérkező hívásokat és üzenetekkel.

Forrás: [origo]

Mindkét új típust már a legkorszerűbb, színes szerves fénykibocsátó diódás (OLED) képernyővel szerelik fel, a masszív változaton pánikgomb és kihangosító illesztését biztosító Bluetooth is megtalálható.

5.1-es LG csodatelefon

Túl sok praktikus használt egyelőre nem látjuk, de érdekes fejlesztés a térhatású hangzásra képes mobiltelefon, amelyet az LG és a Dolby cég fejlesztett ki. A Dolby Mobile elnevezésű technológia a házimozikból ismert 5.1-es térhangzást teszi majd elérhetővé mobiltelefonokon. A cég tájékoztatása szerint a két vállalat már 2008 óta együttműködik, a technológia korábbi, kisebb tudású változatait már korábban is beépítették bizonyos modellekbe. A Dolby Mobile alkalmazásával a telefon képernyőjén nézett tévé vagy film, vagy zene hallgatása válik jobb minőségűvé egy egyszerű mobilos headsetet viselve is.

Forrás: [origo]


Barcelonában egy Google Android szoftvert futtató készüléken, egy LG Mini GD880-ason mutatták be annak előnyeit. Ez a készülék mindössze egy centiméter vastag, tömege száz gramm, érintőképernyője pedig nagy, 854x480 pixeles felbontást használ, így várhatóan pengeéles képet biztosít majd. A térhangzás mellett 5 megapixeles digitális kamerával, GPS-szel, wifi-támogatással is ellátják, belső, száz megabájtos memóriáját külön megvehető kártyával akár 32 gigabájtig lehet bővíteni. Előre telepített Twitter és Facebook alkalmazás lesz főmenüjében, emellett a telefonkönyvet és más adatokat automatikusan le tudja majd menteni egy online tárhelyre. Egyelőre csak tavaszi premierje biztos, árát nem hozták nyilvánosságra.