Átverés volt a nyomkövetős Google-autó Berlinben

Vágólapra másolva!
Berlini médiaművészek terjesztették el az álhírt, hogy GPS-es nyomkövetőt szereltek a várost fényképező Street View-s autóra, amit néhány aktivista meg is kergetett. Valójában a kocsit is a művészek hamisították.
Vágólapra másolva!

A berlini F.A.T. (Free Art & Technology) nevű médiaművész csapat egyik tagja a hétvégén írta meg a társaság blogján, hogy nyomkövetőt helyezett el a Google egyik kamerás autójára, amelynek a pozícióját így folyamatosan nyomon lehet követni a térképükön. A jeladó látszólag vasárnapig sugározta a jeleket, és aznap egy videó is felkerült az internetre, amelyen egy csapat fiatal letolt nadrággal követi a kocsit egy utcában, és látszólag dühösen, felemelt középső újjal, "Fuck Google" felkiáltással tiltakoznak a Street View készítése ellen.

A nemzetközi sajtó és a techblogok is készséggel elhitték a nyomkövetős és a tiltakozó akciót, és hírt is adtak róla, ahogy az [origo] Techbázis is. A Google egyik illetékese viszont a brit Guardiannak írt levelében oszlatta el a félreértést: az F.A.T. csupán egy modern művészeti akciót hajtott végre, és az állítólagos autót is ők fabrikálták a Google Street View-s címkével és a 360 fokban fotózó kamerának látszó állvánnyal egy olyan fekete Opel Astrából, mint amilyet a cég tényleg használ.

Az akciót elsősorban az buktatta volna le, hogy a februári időjárás még nem alkalmas az utcanézeti képek fotózására, és a Google azt is bejelentette, hogy várhatóan márciusban indulnak el az autói Németországban. A fényképezés pontos menetrendjét egyébként közzé is teszik a http://www.google.de/streetview oldalon.

Forrás: [origo]
Aktivisták kergetik a Street View-s Astrát: megrendezett jelenet volt

Idő közben a FAT is leleplezte saját magát, és ugyan nem árulták el, hogy a kocsi az ő művük, de újabb vicces videókat tettek róla közzé, amelyeken a sofőr viszkit vedel, vagy megáll egy villanyoszlopnál vizelni. Mivel a projektnek minden bizonnyal az interneten kerekedő spontán hírverés is fontos elemét jelentette, a médiaművészek terve sikerült: egy jól sikerült ötletnek köszönhetően a fél világ megismerte a nevüket.

A németországi Street View jövője ennek ellenére továbbra is kétséges, mivel, mint arról a letolt nadrágos tiltakozó akcióval egyszerre beszámoltunk, két német miniszter is szigorúbb feltételekhez kötné az utcanézeti felvételek készítését, mivel aggódnak a megörökített állampolgárok személyiségi jogaiért. A netezőknek és a tiltakozóknak is kiszolgáltatott Google-autó erre is ötletesen reflektált, hiszen ezúttal nem a járókelők, hanem a Nagy Testvért játszó internetes vállalat munkatársai kerültek kiszogáltatott helyzetbe - legalábbis az F.A.T. valósággá váltott víziójában.