Vágólapra másolva!
Minden eddiginél nagyobb összeget gyűjtött a Vöröskereszt mobilos adományokból, de a financiális támogatás mellett számos webkettes eszközzel, egyebek mellett online térképekkel, wiki-oldalakkal és az eltűnt személyek felkutatását segítő adatbázissal támogatják a Haitin élőket a világ többi részéről.
Vágólapra másolva!

Az AFP hírügynökség gyűjtése szerint a technológiai cégek és startupok jelentős segítséget nyújtanak a földrengés sújtotta Haitinek. A Microsoft, a Cisco és az Intel dollármilliókat adományozott a mentés segítésére, a mobiltelefonról indított adományokból pedig minden eddiginél több pénzt gyűjtött össze beszámolója szerint az amerikai Vöröskereszt: 31 órával a felhívás publikálását követően 3 millió dollár landolt a jótékonysági szervezet bankszámláján.

A helyi kommunikációt a Telecoms Without Borders szervezet két vészhelyzeti munkacsoportja segíti, akik műholdas kommunikációs kapcsolatokat építettek ki a helyszínen, amelyeken a lakosok a világ bármely pontján élő rokonaikkal felvehetik a kapcsolatot ingyenesen, legfeljebb két perc hosszúságban. A szervezet emellett a helyi mentési központok közötti kommunikációt biztosító infrastruktúra kiépítésén munkálkodnak.

Térképpel, adatbázissal segítenek

A Google pénzadománya mellett a mentést végzők rendelkezésére bocsátotta online térképszolgáltatásán elérhető friss műholdképeit, illetve az ezeket kiegészítő szoftveres felületet, ami a károk felmérésében, és a mentés koordinálásában segíthet. A társaság emellett egy olyan keresőt is indított, amelyen a földrengés során eltűnt személyeket lehet keresni, illetve a túlélők, vagy ismerőseik maguk is hírt adhatnak mások tartózkodási helyéről és állapotáról, ráadásul a Google megoldása több szervezet adatbázisaiban is lehetővé teszi a kutakodást. A keresőfelület egyébként bármilyen honlapra befűzhető az oldalán publikált kódrészlet beillesztésével. A Vöröskereszt egy másik oldala abban segít, hogy a szájtra regisztrálva elveszett családtagok vehessék fel a kapcsolatot egymással.

Forrás: [origo]

A Google térképén bárki megtekintheti a földrengés pusztításait

A földrengés károsultjainak javára számos webhelyen, többek közt a Google oldalán, illetve a Magyar Baptista Szeretetszolgálat által működtetett Fogadjorokbe.hu oldalon lehet adakozni, emellett a három magyar mobilszolgáltató is indított egy közös segélyvonalat: az 1749-es szám fektárcsázásával a magyar előfizetők alkalmanként kétszáz forinttal járulhatnak hozzá a mentéshez.

A mentésben közreműködő magyar szakemberek beszámolóit egyebek mellett a twitter.com/segely címen elérhető mikroblog-oldalon, illetve a szervezet facebookos rajongói oldalán lehet.A Twitteren egyébként a Haiti szóra rákeresve is hatékonyan lehet friss információkat szerezni a felhasználók hozzászolásait olvasgatva, a magyar nyelvű tweetek böngészésére pedig például a Yamm.hu ad lehetőséget.

Az önkéntes szervezetek munkájáról a Haitivolunteer.org oldalon lehet tájékozódni, ugyanitt jelentkezéseket is fogadnak. A helyi munkálatokkal kapcsolatos információkról külön Wiki-oldalt is nyitottak: bár ez elsősorban a helyben dolgozók munkáját könnyíti, kívülállók számára is érdekes információkat tartalmaz.

Forrás: [origo]
A mentésben közreműködő magyarok Twittere

A külföldi érdeklődők számára talán a haiti.ushahidi.com címen elérhető webes térkép nyújtja a legrészletesebb betekintést. Ezt a szájtot eredetileg a 2008-as kenyai választásokat övező erőszakhullám kapcsán keltették életre, de mivel a Google térképe szolgáltatja alapjait, a haiti földrengés esetében is publikálhatnak rajta eseményeket a látogatók nagyjából pontosan megjelölve azok helyszínét. A térképen a segítséget kérők üzenetei mellett hírek és fotók, beszámolók linkjei is elérhetők. Működtetői szerint segítségével vizuálisan meg lehet jeleníteni a pusztítás útját, ami a mentést végzők számára jelent segítséget.

Forrás: [origo]
Ezen a térképen a piros pöttyök jelzik a helyeket, ahol segítségre van szükség