Online videotéka lesz a YouTube-on

Vágólapra másolva!
A piacvezető videomegosztón holnaptól fizetős játékfilmeket is megnézhetnek a felhasználók. A választékban egyelőre csak független filmek szerepelnek, és csak amerikaiaknak szól, de várhatóan hamarosan bővül majd a szolgáltatás.
Vágólapra másolva!

Január 22-én pénteken indul el a YouTube fizetős online videotékája - írja a BBC. Az új szolgáltatás keretében a felhasználók az idei Sundance független filmes fesztiválra benevezett alkotásokat tekinthetik majd meg a szájton. A filmek tarifája négy dollár (körülbelül 750 forint) lesz, ennek megfizetése után a mozik 48 órán belül akárhányszor lejátszhatók.

A YouTube üzemeltetői elkövetkezendő hetekben a független filmesek mellett más partnereket is megkeresnek ezzel az ajánlattal, és az elemzők szerint tévésorozatokat is felvehet majd a kínálatába. Amellett, hogy az új üzleti modell bevételi lehetőséget biztosít a YouTube-nak, a videomegosztót a hirdetők számára is felértékelheti, ha a nézők újabb tömegeit odavonzó kínálatot biztosít. A szájton a Comscore adatai szerint augusztusban több mint tízmilliárd felvételt játszottak le a szájton a látogatók.

A videomegosztón ugyan eddig is szerepeltek ingyenesen nézhető, egész estés játékfilmek a Metro-Goldwyn-Mayer régi filmjei közül, de a vállalkozás sikere azon múlhat, hogy a cég sikerrel megnyeri-e partnernek a nagyobb filmstúdiókat, ami az elmúlt években nem igazán sikerült a portálnak. A YouTube-on ugyanis elsősorban a felhasználók által feltöltött tartalmak hódítottak, amelynek jelentős része nem volt jogtiszta, és az üzemeltetőknek sorozatosan meggyűlt a baja a perekkel fenyegetőző jogtulajdonosokkal. Az oldal tartalmainak szűrésére ugyan egyre fejlettebb technológiákat vetnek be, de a küzdelem nem könnyű, tekintve, hogy az internetezők a nap minden percében átlagosan 20 órányi videót töltenek fel a szájt szervereire.

A reklámokért cserébe ingyenesen "vetített" jogtiszta filmek, tévéműsorok és sorozatok szolgáltatása terén az NBC Universal, a News Corp. és a Disney által működtetett Hulu.com portál előzte meg a piacon a YouTube-ot, amely eleve ezzel a profillal indult, és nem adott teret a jogsértő tartalmaknak. A szájtot a YouTube új videotéka-szolgáltatásához hasonlóan szintén csak az amerikai internetezők érhetik el.