Tudjuk, mivel játsszon!

Vágólapra másolva!
Pusztító, a játéktermek gépeit idéző tankcsata retró elektronikus zenével, Németország autópályáit tartalmazó kamionszimulátor és a zombik világuralmi terveiről szóló akciójáték heti demóajánlónkban.
Vágólapra másolva!

Az IGF-re is nevezett Normal Tanks-ban találkoznak a felülnézeti autóverseny játékok és a komolyan egyáltalán nem vehető lövöldözős programok. A játék elején ledobnak egy dzsungelben az ágyúval és gépfegyverrel felszerelt tömzsi zöld tankunkkal, elkezd pumpálni a kilencvenes évek kalóz kulcsgenerátorait idéző elektromos zene, és kezdetét veszi a pusztítás.

Az erdőben előbb csak hozzánk hasonló tankokkal, aljas robotaknákkal, és dühítő géppuskás terepjárókkal lehet összeakadni, ám később komolyodnak az ellenfelek. Előbb csak a telepített ütegek, falból előcsusszanó ágyúk jelennek meg, aztán jön a gyorstüzelő tank majd pedig a falak felett átlövő tüzérség is. Sőt a Normal Tanksba még a régi játékokat idéző főnök is jutott, egy-két pályánként meg kell küzdeni egy minden eddiginél nagyobb és nehezebben kicselezhető főgonosszal a továbbjutásért.


Valódi játéktermi élmény, remek retró gépzenével

A régies, de nagyon jópofa játék szinte bármilyen számítógépen elindul, amibe jutott legalább egy egy gigahertzes processzor és egy fél gigabájtnyi memória. A Normal Tanks ugyan nem teljes verzió, ám a főellenségek nehézsége, és a fejlesztő jóindulata miatt két-három órányi játékidőt tartalmaz. A teljes, korlátlan verzió hét dollárba kerül.

ZOMBILUTION

Bár 2009 volt igazán a zombik éve, még mindig vannak fejlesztők, akik megpróbálkoznak újabb élőhalottas játékok kiadásával. A Zombilutionban végre nem a túlélők ellenállását kell megszervezni, nem lőszer, nagyobb puskák és élelem után kell átkutatni a feldúlt boltok polcait. Az emberiség fennmaradásának biztosítása helyett azt próbálja kideríteni a játékos által irányított figura, hogy ki csinált belőle félzombit, és ha már így sikerült, hogyan vehetné át a világ feletti uralmat.


Elpusztítani talán még jobb is a világot, mint megmenteni

A játék nem 3D grafikával megrajzolt városban játszódik, hanem Washington DC nagyfelbontású műholdképén. Emiatt olyan a Zombilution, mintha a Google Térképen kellene járókelőkre vadászni. Nehezítés csak egy van, a pályatervező néha nem találta el az átjárókat, kisebb közöket, így a játéktér tartogat kellemetlen meglepetéseket a menekülő zombiknak.

A játékos célja egyszerű: minél több élőhalottat kell toboroznia, majd velük lerombolni az emberek bunkereit. A sikeres támadások során összegyűjtött tapasztalatból a fő karakternek új képességeket lehet vásárolni, ami hatékonyabbá teszi a túlélők elleni harcot.

GERMAN TRUCK SIMULATOR

Megfogadtuk, hogy a mezőgazdasági szimulátor után nem lepődünk meg semmit, de a német kamionszimulátor teljesen váratlanul ért minket. A játékban három telephely - és ennek megfelelően három teherautó - közül lehet választani, majd elindulni valamilyen rakománnyal Németország útjain. A feladat végrehajtásában GPS, a célállomás adatait tartalmazó mappa és egy térkép van segítségünkre. Ennél több nem is kell ahhoz, hogy a kamion után kötött pótkocsi eljusson a rendeltetési helyére.


Végtelen utak és soha el nem fogyó pótkocsik várják a német kamionosokat

A German Truck Simulator neve ellenére nem igazán szimulátor, ahhoz túlzottan esetlegesen mozognak a járgányok. Ráadásul sérülni sem igazán sérülnek a monstrumok, karc se támad rajtuk, még akkor sem, ha frontálisan ütközünk egy másik teherautóval. Leginkább az kisautóval játszó gyerekek világára emlékeztet: a fizika nem játszik komoly szerepet, a való világ valamennyire tükröződik benne, és igazából szórakoztató.

A remek ötletet sajnos kényelmetlen kezeléssel, lassan reagáló járművekkel ugyan sikerült elrontania a fejlesztőnek, de még így is érdemes kipróbálni a German Truck Simulatort. A játékkal egy órát lehet ingyen játszani, utána meg kell vásárolni.

Akciós ajánlatok

A festőien szép grafikájú Myst játékokat lehet olcsóbban beszerezni a hétvége folyamán a Good Old Games digitális játékboltban. A kilencvenes évek művészi igénnyel készült fejtörőkkel teli felfedezős játékait egyenként hat dollárért lehet letölteni, csomagban pedig 14 dollárba kerülnek. A listából csupán a Myst-univerzum egyjátékos kampánnyal is rendelkező online játékkezdeménye, az Uru hiányzik, ezt tíz dollárért lehet hozzácsapni a csomaghoz.


Hiába a kor, mai szemmel is csinos a Myst

Az orosz 1C fejlesztőstúdió autóverseny játékaiból és Sid Meier tervező életművéből tartanak vásárt a GamersGate oldalon. Az előbbi csomagban egy veteránautós, egy hummeres, egy moszkvai illegális versenyes és két jövőben játszódó pusztító vetélkedésről szóló adrenalinpumpáló vezetős játék található tíz euróért. Az utóbbi válogatás pedig a Pirates!-t, a Civilization-t és a vasútépítésről szóló Railroadsot rejti, darabonként 3,5 euróért.

Lassan nincs olyan hétvége, amin ne lehetne akciósan beszerezni az egyébként valóban remek Company of Heroes valósidejű stratégiai játékot. A világháború fontos ütközeteiről szóló gyönyörű játék három részét most a Steamről lehet letölteni 12 euró kifizetése után.