Az EU vizsgálja a torrentszűrő szoftvert

Vágólapra másolva!
Egy brit emberi jogi szervezet felkérte az Európai Bizottságot arra, hogy vizsgálja meg, törvényes-e annak a filterezőszoftvernek a használata, amelyet egy helyi internetszolgáltató alkalmazna a letöltőoldalakon zajló illegális fájlcserélés visszaszorítása érdekében.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint a CView elnevezésű szoftvert az ISP Virgin Media nevű brit internetszolgáltató tervezte beépíteni hálózatába. Az alkalmazás a hálózati adatforgalom elemzésével teszi lehetővé azt, hogy a szolgáltató blokkolhassa az illegális letöltéseket, amelyek jelentős terhelést rónak hálózatára.

Noha az internetszolgáltató a Privacy International panaszai nyomán közölte, hogy a szoftver alkalmazása ellenére nem fenyegeti veszély az ügyfeleket, a jogvédő szervezet végül az Európai Bizottsághoz fordulta CView alkalmazhatóságának legalitásával kapcsolatban, amely vizsgálatot indított az ügyben.

A jogvédők azért tartják problémásnak az adatforgalmat elemző szoftvert, mert az mélyvizsgálatot végez az internetes forgalomban, így például a forgalmazott fájlnevek elemzésével próbálja megállapítani, hogy adott tartalom feltehetően illegális-e vagy sem. A Privacy International szerint egy ilyen működési elvű szoftver sérti a helyi adatvédelmi törvényeket, mivel a kommunikáció lehallgatása az országban attól függetlenül tilos, hogy az így kinyert adatokat mire használják fel.

A szervezet egyébként azt tervezi, hogy pert indít a Virgin Media ellen, ha az elkezdi használni a CView alkalmazást, amely egyebek mellett a Bittorrent, a Gnutella és az eDonkey letöltőplatformok forgalmát monitorozná.