Az álláskeresőket vették célba az online bűnözők

Vágólapra másolva!
A legújabb online csalásokkal pénzt csalnak ki áldozataiktól, vagy illegális tranzakciók lebonyolítására használják fel őket az internetes bűnözők.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság következtében megnőtt munkanélküliséget használja ki az internetes csalások legújabb hulláma - adta hírül a BBC. Az online átejtések legújabb formájának kétféle változata bukkant fel az Egyesült Királyságban.

Az ártalmatlanabb változat kéretlen levelekben ígér munkát a gyanútlan internetezőknek. Az e-mailek valószerűtlenül magas, például több mint napi száz fontos (körülbelül 30 ezer forint) jövedelmet ígérnek, de az álláslehetőségért egy regisztrációs díjat kérnek, ami ennek az összegnek körülbelül a harmada. Az átlátszó ígéretek így is elegendőek ahhoz, hogy átutalják a csalók bankszámlájára a pénzt, akik azután soha többé nem jelentkeznek.

Az online csalások másik, ennél kifinomultabb módja, amikor a bűnözők hamis álláshirdetéseket adnak fel, jellemzően a pénzügyi szolgáltató szektorban, ahol a válság miatt egyébként is sokan kerültek utcára. A jelentkezőket ez esetben nem csak megrövidítik, és ellopják adataikat, hanem saját pénzmosási tranzakcióikhoz használják fel.

Munka helyet pénzt mosatnak

A jelentkezőket az internetes maffia nemzetközi átutalások lebonyolításával bízza meg. Az "alkalmazott" úgy tudja, hogy legális e-kereskedelmi tranzakciókat bonyolít, miközben a bűnözők pénzét mozgatja. A csalóknak azért van szüksége az interneten toborzott strómanokra, mert az online bűnözéssel megszerzett pénzeket így könnyebben tudják eljuttatni anyaországukba - nyilatkozta a BBC-nek Andy Auld, a brit szervezett bűnözés elleni nyomozóügynökség (Soca) vezetője.

A csalás áldozatai viszont maguk kerülhetnek bajba, mivel a törvény szempontjából mindegy, hogy az elkövető tudtában van-e annak, mit csinál. A legrosszabb esetben az átvert internetezőket akár börtönbüntetésre is ítélhetik - mondta el Auld. Az online csalók egyik áldozata, Caroline Coats, aki azóta az online átverések elleni tanácsadással foglalkozik, maga is 14 500 fontot bukott egy ilyen ügyleten, és a bíróság csak azért mentette fel, mert be tudta bizonyítani, hogy átverték.