A Google mellett olajtársaságokat is támadtak hackerek

Vágólapra másolva!
Két héttel a Google kínai leányvállalatát és más technológiai cégeket ért online behatolás bejelentése után a korábbiakhoz hasonlóan jól szervezett, olajtársaságokat célzó hackertámadásokról számoltak be szakértők.
Vágólapra másolva!

A Guardian a Christian Science Monitor információira támaszkodva arról számolt be, hogy három jelentős energiaipari cég, az ExxonMobil, a Marathon és a ConocoPhillips rendszereit még 2008-ban célzott támadások érték. Ezek végrehajtói elsősorban a kereskedelemben nagyban hasznosítható, a nyerolaj árával, vagy a jövőbeni fúrótornyok elhelyezkedésével kapcsolatos információkat akartak megkaparintani.

A lap információi szerint a támadások adathalász típusúba sorolhatók, azonban nem az átlagfelhasználókat célzó, gyakran helyesírási hibáktól hemzsegő üzenetre kell gondolni, hanem gondosan kidolgozott átverésre, amelyek célja az volt, hogy felsővezetőket verjenek át vele, ezáltal megkerülve az egyébként alkalmazott biztonsági procedúrákat. A támadásokról a világ legnagyobb olajcégei között lévő három texasi vállalat csak az FBI vizsgálatai nyomán szerzett tudomást.

Szakértők szerint az olajtársaságokat ért támadásokat hasonlóan hajtották végre, mint a Google-t és további harminc másik amerikai társaságok - többek közt az Adobe és a Juniper Network - hálózataiba behatolók. Az energiaipari vállalatok elleni kibertámadás során a kinyert információk egy részét Kínában működő számítógépeknek továbbították. Mostanra a világhálóról érkező fenyegetés olyan komoly szintet ért el, hogy nemrégiben a Fehér Ház is külön kiberbiztonsági felelőst nevezett ki, akinek feladata az, hogy koordinálja a Egyesült Államokban működő hálózatok védelmének fejlesztését - hasonló tisztséget az Egyesült Királyságban is terveznek kialakítani.