Michael Jackson áll az idei keresési toplisták élén

Vágólapra másolva!
A pop királyának neve még a sertésinfluenzánál is keresettebb kifejezés volt 2009-ben weben, emellett a gazdasági válság, a közösségi oldalak, Lady Gaga és Megan Fox is nagyon foglalkoztatta a netezőket.
Vágólapra másolva!

Az év vége előtt egy hónappal mindhárom nagy webkereső, a piacvezető Google, az USA-ban még mindig nagyon népszerű Yahoo! és a feltörekvőben lévő Bing is közzétette saját keresési toplistáit. A legnépszerűbb keresőszavak között főleg a Google-on találunk aktuális eseményekhez, trendekhez kötődő kifejezéseket, a másik két keresőn inkább a hírességek, a kultúra és a sport világának közismert szereplői állnak az élmezőnyben.

Egy dologban azonban megegyeznek a toplisták: mindháromnak az élén a június 25-én váratlanul elhunyt Michael Jackson áll. A Google összesített listájában a pop királyát webes szolgáltatások követik, ott a Facebook, egy spanyol közösségi oldal, a Tuenti, majd a Twitter következik, de a török Sanalika nevű közösségi szájt, a Windows 7 és egy vietnámi portál, a Dantri is bekerült a top tízbe.

A Google legnagyobb új sztárja 2009-ben Lady Gaga volt, aki Kenyától Csehországig egyaránt keresettnek számít. Ugyan a sertésinfluenza nem került be a Zeitgeistnak nevezett keresési statisztikákon az összesített top tízbe, de Barack Obama beiktatásánál is többen kerestek rá idén Amerikában, világszerte pedig különböző nyelveken. A részletes hazai statisztikákat januárban teszi közzé a keresőcég.

A Yahoo! top tízben az Alkonyat (Twilight) című vámpíros sorozat, a pankráció (WWE), majd Megan Fox és Britney Spears követte a rangsorban Michael Jacksont, de a japán Naruto, a NASCAR és az American Idol is bele került. Mint látható, a keresőn elsősorban az amerikai közízlésnek megfelelő témák futottak jól.

A Bing toplistáján a Google-hoz hasonlóan a Twitter is az élen volt, a második helyen, ezt követte az angol sertésinfulenza (swine flu), és a minden bizonnyal a gazdasági válságnak köszönhetően a tőzsde (stock market) is. Ezek után már itt is hírességek következnek a listán, mifelénk az ötödik helyen álló Farrah Fawcett és a hatodik helyre került, idén elhunyt Patrick Swayze számít ismertebbnek.