Cybook: gyorsan lapoz a jövő könyve

Vágólapra másolva!
Két éve a piacon van, mégis öröm ránézni a Booken Cybookra. A piszkosfehér e-papír kijelző bámulatosan gyorsan váltja a lapokat, a készülék dizájnja letisztult, a szöveget pedig a bolhabetűkkel és féltenyérnyi karakterekkel is képes megjeleníteni. 
Vágólapra másolva!

Nem akarták ijesztgetni a felhasználókat a Bookeen tervezői. A készülék elején összesen egy barátságos négyirányú billentyű található, a közepén egy gombbal. A hangerőt és zoomolást állító, a menüt előhívó, a megunt könyveket törlő gombok a készülék szélén kaptak helyet. A kialakítás miatt a Cybooktól idegen az a fajta pilótafülke vagy atomerőmű-vezérlőpult érzés, amit a 18 gombbal felszerelt Sony Reader kézbevételekor sosem tudtunk elhessegetni.

Az anyagválasztásban a Bookeen kevéssé volt igényes, mint a Sony. A Cybook műanyagból készült házának nincs olyan jó fogása, mint a Reader hideg fémjének. Az iparibb külsejű Reader azonban a fém alkatrészek miatt nehézre is sikerült, míg a Cybook valóban pehelykönnyű. A több száz kötettel feltölthető e-könyvnek annyi súlya sincs, mint egy A/5-ös füzetnek. Zsebre vágva fel sem tűnik a létezése, séta közben olvasva pedig nem húzza le az ember kezét. A Cybook másik hatalmas előnye, hogy a korábban tesztelt olvasóknál jóval gyorsabbnak tűnik a lapozás, szemvillanás alatt képes új szöveggel megtölteni az e-papír képernyőt a készülék.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Barátságos, egyszerű külsővel csábít a Cybook

Az alapvetően kényelmes Cybook dizájnjának csupán egyetlen zavaró hibája van: a készülék számítógépre csatlakoztatásáért és az akku töltéséért felelős USB csatlakozó túl mélyre süllyesztették a készülék karimájába. Az olvasó gépre kötéséhez így csak a véknyabb csatlakozóval szerelt kábelek alkalmasak, a többi nem fér oda a csatlakozóhoz. Az első pillantásra komolytalannak tűnő hiba akkor vált igazán kínossá, amikor a szerkesztőségünkből összegyűjtött négy kábellel sem tudtunk könyveket másolni a kütyüre.

A gazdának mindent szabad

Az olvasón futó szoftver alapján a Bookeen programozói nem igazán hisznek a megkötésekben. Szövegméretből tizenkettőt is lehet választani a sasszeműeknek szánt egészen apró betűktől az abszolút nagymama kompatibilis hatalmas karakterekig. Nincs korlátozva a betűtípusok száma sem. Míg az előzőleg tesztelt Sony készülékre csak némi hackelés után lehet a magyar karaktereket helyesen megjelenítő betűkkel felszerelni, addig a Cybookra csak fel kell másolni a betűkészleteket. Ezután már csak a különböző formátumokkal lehetnek gondok, ám ha kísérletezés helyett megállapodunk az egyszerű .mobi fájloknál, csodálatos szép ű és ő betűkben gyönyörködhetünk.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Széles a választék: van bolhabetű, de óriásplakát méret is

Az okos rendszerszoftvernek köszönhetően a Cybook az összes operációs rendszerrel kompatibilis. Az USB kábellel a gépre csatlakoztatott készülékhez nem szükséges kliensprogramot telepíteni, az operációs rendszer úgy látja, mintha pendrive-ot vagy memóriakártyát dugtunk volna a számítógépbe. A könyvek a masinára juttatása így megoldható egy egyszerű másolással.

Aki mégis kliensprogramot szeretne használni a Cybookjához, a meglepő ütemben fejlődő ingyenes és szabad Calibre, és a több boltot egyesítő, szintén ingyenes Mobipocket Reader közül választhat. Az előbbi program még különböző formátumok között is képes konvertálni, még a PDF-ekből is kinyerve a szöveget. A kliensek akár párhuzamosan is fent lehetnek a felhasználó gépén, nem vesznek össze. Elképzelhető az is, hogy a Mobipocketet csak boltként, a Calibrét pedig csupán netes anyagok begyűjtésére használjuk.

Ráfér egy kisebb vidéki könyvtár

A Cybook Gen3 olvasó 512 megabájt beépített memóriával rendelkezik, amit az egész könyvtárukat maguknál hordó könyvmolyok további két gigabájtnyi memóriakártyával egészíthetnek ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bővítés előtt is 131-szer lehet felmásolni a készülékre a teljes Háború és békét, vagy 433-szor a Tolsztojhoz mérten szűkszavú Gárdonyi Egri csillagokját. A fenti értékek csak a MEK-ről letölthető HTML verzióra vonatkoznak, a kevéssé kényelmesen olvasható PDF formátumot választók kicsit kevesebb másolattal (400 Tolsztojjal vagy 104 Gárdonyival) számolhatnak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Majdnem minden tökéletes, csak a csepp USB-port ne lenne

A fentiekből adatok is azt mutatják, hogy az e-könyv-olvasók esetében a memória másodlagos kérdés. A legkisebb kapható memóriakártyára is több kötet fér, mint amit az egyes könyvek cselekményszálait megjegyezve párhuzamosan lehet olvasni. A képet talán csak a hangoskönyvek árnyalhatják, ám azok hallgatására az e-könyv-olvasóknál lényegesen kényelmesebb eszközök is léteznek.

Fájlformátumok erdejében

Ahogy kikristályosodni látszanak az e-könyv piac erővonalai, úgy válik egyre fontosabbá, hogy milyen formátumokat támogatnak az olvasók. A nálunk járt, 1.4-es rendszerszoftverrel működő Cybook esetében ezek a több boltban is megvásárolható Mobipocket könyvek, a régi és megbízható szövegformátum a TXT, a PalmDoc, és a weblapok HTML-je. A készülék ezen felül meg tud jeleníteni PDF fájlokat is, ám mivel ezek szövege nem újratördelhető, olvasásuk annyira nem kényelmes, mint a direkt e-olvasókra tervezett formátumoké.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Megjelenik a PDF, ám görgetni kell, ha nem fér ki a kijelzőre

A készülék jelen állapotában csak a Mobipocket fájlok másolásvédelmét támogatja, azonban a gyártó ígéretei szerint a következő rendszerszoftverben megjelenik az Adobe másolásvédelmet tartalmazó Epub fájlok támogatása is. A Bookeen szerződései azt nem teszik lehetővé, hogy mindkét formátumot egyszerre kezelje a kütyü, így a világ összes könyvesboltja nem lesz nyitva a Cybook tulajdonosok előtt, ám választhatnak, melyik formátummal szimpatizálnak.

Digitális könyvkötészet minden PC-n

A hazai e-könyv helyzet nem katasztrofális, de nem is kényelmes. A jelenleg kliensként használható Mobipocket Reader asztali szoftver képes átalakítani az általa kezelt formátumra a másolásvédelem nélküli Epub fájlokat. Az Amazon tulajdonában levő cég ráadásul remek eszközöket ad arra az esetre, ha saját Word dokumentumainkat, vagy warez forrásból származó könyveket akarnánk e-könyvvé alakítani.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A magyar könyvekre vágyó felhasználóknak egyébként sem árt megtanulni a könyvszerkesztés alapjait. A MEK-ről csak PDF-et és fejezetenként, könyvenként feldarabolt HTML-t lehet letölteni. Bár az utóbbi gond nélkül megnyílik, az igazán kényelmes olvasásra vágyók tíz perc munkával igazi e-könyvet gyárthatnak a szövegekből.

Az Adobe és Mobipocket DRM összeférhetetlensége nem csak azt jelzi, hogy az e-könyvek piaca kialakulatlan. Ezt már a havonta megjelenő új könyvesboltokból, új formátumokból és persze új olvasókból is lehet sejteni. A kétfajta védelem arról is árulkodik, hogy a harc egyelőre nem a vásárlóért folyik, hanem részben ellene.

Verdikt: kéne, de még drága

Legelső e-könyv-olvasó tesztünk óta érezzük, hogy a jövőnek ezek a piszkosfehér, a nyomtatott papírhoz a megtévesztésig hasonlító kijelzős készülékeknek mindenképp a részei lesznek. Sajnos az e-papír, illetve az olvasók nagyüzemi gyártásának megindulásáig a készülékek nem lehetnek elég olcsók.

A hazánkban is jelen lévő kereskedőházon keresztül megvásárolható Bookeen Cybook szállítással együtt 85 ezer forintba kerül. Ezt bankkártyás fizetéssel lejjebb lehet szorítani párezer forinttal, ám lényegesen olcsóbb nem lesz a készülék. Ezért az árért egy darbka jövőt, a tengerentúlról rendelt könyvekre való várakozás eltűnését, és egy szépen kivitelezett, barátságos eszközt kapunk.