Kattintásokat spórol a Windows 7

Vágólapra másolva!
Csütörtökön érkezik a korosodó XP-t és a Vistát leváltó Windows 7. A Microsoft új operációs rendszere tisztességes iparosmunkának tűnik, nagyon sok területen könnyíti a munkát, klikkeléseket takarít meg, és bár még mindig nem teszi lehetővé, hogy, mondjuk, beszéddel vezéreljük PC-nket, jóval kevesebbet kell szenvedni vele, mint elődjével.
Vágólapra másolva!

A legújabb Windowst bemutató sajtóeseményen a szoftveróriás képviselői maguk is beismerték, hogy a legutóbbi kiadás, a Vista nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, pedig közel hat évet kellett várni rá az XP premierjét követően, míg a Windows 7 már két és fél évvel elődjének premierje után boltokba kerül. Összbenyomásként a legújabb Windowst úgy lehet leírni, mint a Vista kikalapált változatát, amelyben az előd számos idegesítő sajátosságát orvosolták, így a Windows Vistát kihagyóknak erre már érdemes lehet áttérniük a korosodó XP-ről. Szakértői becslések szerint egyébként a világszerte használatban lévő 1,2 milliárd személyi számítógépnek csak csupán ötödén fut Windows Vista, a maradék négyötödön Windows XP-t vagy annál is régebbi rendszert használnak. Az XP azonban jövő ősszel végleg nyugdíjba vonul, 2010 októberéig netbookokra megvásárolható lesz, utána azonban már a kis gépek is Win7-tel (vagy Linuxszal) kerülnek majd a boltokba.

Miért cserélnénk le az XP-t?

Természetesen a nyolc évvel ezelőtt megjelent Windowst is elég sok mindenre alkalmassá lehet tenni egy sor ingyenes segédprogrammal a napi munkára, ám számos téren elavult. Például elég lassan települ, ráadásul szinte végig előtte kell ülni, mivel időnként rá kell kattintani egy-egy OK gombra, az újabb fajta merevlemezeket az elavult illesztőprogram-kezelés miatt sokszor kínszenvedés volt működésre bírni alatta. Bár tesztelőnk egészen mostanáig XP-t használt, zavarta, hogy nagyon bénán kezeli a wifi-hálózatokat, ennek kiküszöbölése végett a gyártók sokszor saját hálózatkezelő programokat töltöttek rá, ezek viszont sokszor még a gyárinál is borzalmasabbak voltak. Külön patchet kellett telepíteni hozzá a szupergyors (30 megabit/s-nál fürgébb) internet használatához, és nem igazán használta ki a többmagos processzorokat sem.

Forrás: [origo]
A képernyő alján jól működik az új Tálca

A Vista esetében már a fentiek közül sok dolgot javítottak, az XP-t váltó operációs rendszerrel viszont az volt a bibi, hogy a karácsonyi vásárlási szezonról lemaradva, januárban jelent meg. Hiába került bele látványos grafikus felület, a meglévő gépek tulajdonosai sokat küszködhettek vele, mivel sok hardverhez a premiernél jóval később jelent meg a használatot biztosító illesztőprogram, ráadásul igazán stabillá csak az egy évvel később megjelent első javítócsomag telepítésével vált a rendszer (ami viszont számos gépen okozott egyéb gondokat).

Kevesebb szívás várja a Win7-ezőket

A Windows 7 megjelenése, úgy tűnik, zökkenőmentesebb lesz: még karácsony előtt a boltokba kerülnek a Win7-et futtató PC-k: az új szoftver magyar nyelvű verziója hivatalosan október 31-én kerül a boltokba, de a legtöbb boltban már hamarabb, október 22-étől, vagyis a nemzetközi premierrel egy időben elérhető lesz, míg a régebbi kiadások esetében többnyire egy hónapos csúszással érkeztek meg a lokalizált verziók.

A Vistához hasonlóan a Win7-et is sokkal kényelmesebb telepíteni, mint az XP-t, kevesebb a leokézandó ablak, és a folyamat annak ellenére hamarabb - modern gépen nagyjából 20 perc alatt - végbemegy, hogy a rendszer már nem egyetlen CD-n, hanem egy DVD-n kap helyet, és a korábbiakhoz hasonlóan 30 napon belül aktiválni kell. A minimális rendszerigény átlagosnak mondható: 1 gigahertzes processzor és legalább 1 gigabájt memória, bár valószínűleg egy ősrégi csotrogányon csak kevesen akarnak majd vadonatúj, harmincezer forintos Windowst futtatni.

Forrás: [origo]í
Ez így nem praktikus: hiába húztuk szét a Tálcát, a gombok csak megnyúltak

Vízszintesen klassz, függőlegesen béna az új Tálca

Az első szembetűnő újdonság a megújult Tálca, amelyen csoportosítva jelennek meg a megnyitott szoftverek ikonjai, alapesetben pedig száműzték mellőlük a neveiket, hogy így is értékes képernyőfelületet takarítsanak meg - az egyes szoftverablakok kiválasztását a Tálca mellett megnyíló mini betekintőablakok segítik, amelyek mindig annak a programnak az ablakát mutatják kicsiben, amelyiken épp áll a kurzor. Mint az a fenti képen is látszik, ez a megoldás csak akkor működik jól, ha a Tálca a képernyő alján van, amint oldalra helyezzük - amit a szélesvásznú monitorok korában sokan megtesznek -, értelmetlenné válik: az XP-től ellentétben nem tudja egymás mellé rakosgatni a Win7 a gombokat, hanem egymás mellé pakolja ezeket jól széthúzva.

A függőleges módhoz ragaszkodva ki is kapcsoltuk az új módot, vigaszként legalább szabadon lehet rakosgatni a gombokat, akár oda is lehet szegezni őket, valamint végre az értesítési felületen megjelenő ikonok megjelenítése vagy elrejtése felett is teljes a felhasználói kontroll. Azt az ikont keresi, amivel el lehet tüntetni a megnyitott ablakokat? Az a Tálca végén, az óra mellett (vagy alatt) található, és átalakult egy apró téglalappá.

Forrás: [origo]
Egy kattintás, és beállítható a wifi

Mindent a kényelemért

A Windows 7-be egy másik hasznos kényelmi funkciót is beépítettek: ha egy szoftver ablakát a címsoránál fogva a képernyő teteje és közepe felé húzunk, automatikusan teljes képernyős nézetre vált, és egyik monitorról a másikra is könnyebb átpakolni az ablakokat. Ha egyszerre sok ablak van megnyitva, és az aktívat megrázzuk az egérrel a címsoránál fogva, a többi eltűnik a képernyőről. Szintén praktikus újítás, hogy a Sajátgépből elérhető Videók, Zenék vagy Képek mappákhoz más könyvtárak tartalmát is hozzá lehet adni, így ezekre kattintva, mondjuk, a külső merevlemezen lévő kollekciót is el lehet érni kényelmesen.

Egyetlen kattintással előhívhatók az elérhető wifi-hálózatok listája, ahol rögtön ki lehet választani a kívánt elérési pontot, kattintásokat takarítva meg. Ugyanez igaz laptop esetén az energiatakarékossági beállításokra, egyetlen kattintással át lehet váltani például energiatakarékos módba: ilyenkor a fényerő visszavétele mellett az ablakokon alkalmazott effektusokat is kikapcsolja ideiglenesen, így csökkentve a terhelést, de igény szerint akár a wifi teljesítményének csökkentését is képes bekapcsolni, így csökkentve a fogyasztást. Elvileg a fejlett energiagazdálkodásnak köszönhetően egy Win7-es gép tovább bírja akkumulátoros üzemidővel egy XP-t futtatónál, ezt egyelőre nekünk nem sikerült reprodukálnunk, legalábbis nagymértékű javulást tesztjeink során nem érzékeltünk ezen a téren.

Bár a Windows Search nevű beépített kereső akár XP-hez is letölthető, a Win7 esetén jobban beépül a rendszerbe, így kényelmesebb használni az állományok tartalmában is kutakodni képes modult: elég megnyomni a Windows billentyűt, és a megnyíló Start menüben lévő felületen rögtön be is lehet pötyögni a keresést, legyen az egy lejátszandó film vagy egy elindítandó alkalmazás. Minialkalmazások már a Vistában is voltak, de ott oldalsávként funkcionáltak, a Win7-ben pedig akárhová lehet rakosgatni. Sajnos még mindig nincs belőlük temérdek, de azért akad egy pár hasznos: tesztelőnk egy névnapi értesítőt, valutakonvertert, időjárás-jelentést és egy szótárt pakolt ki Asztalára, ez pont elfér egy oszlopban, függőlegesen. A többi letölthető minialkalmazás itt található.

Forrás: [origo]
Sokkal egyszerűbb beállítani a Win7-et

Öngyógyító mód és frissülő hátterek

Ésszerűbbé vált a Vezérlőpult használata is, a korábban nem túl beszédes vagy félrevezető nevű pontjait egy átlagember számára jobban emészthető formába öntötték, és a beállítási funkciókat tartalmazó funkciók nevei is sokkal konkrétabbak lettek: a laikusok minden bizonnyal könnyebben boldogulnak majd vele, ám a régi rendszerhez szokottak először sokat fognak keresgélni a megfelelő menü megtalálásáig. Egy öngyógyító funkcióval is felvértezték a Windows 7-et, ez a Hibák keresése és javítása pont alatt érhető el, és például hálózati problémákat, vagy mondjuk a hang beállítását, nyomtatási gondok elhárítását lehet elvégezni - ez ugyancsak az átlagjúzerek számára lesz hasznos.

Forrás: [origo]
Rengeteg téma és háttérkép tölthető le ingyen - nemsokára magyar is lesz

Érdemes szót ejteni a Windows 7 grafikus felületének gusztusos kinézetéről is: az új rendszerhez a Microsoft honlapjáról témacsomagokat is le lehet tölteni, a premiert követően itt egy oylan magyarországi csomag is elérhető lesz, amelyben az [origo] és a szoftvercég közös fotópályázatán nyertes digitális felvételek lesznek megtalálhatók. Ezek a csomagok pazar fotókat, illetve a hozzájuk passzoló színű kezelőfelületet tartalmazzák, és bátran le lehet tölteni sokat közülük, mert csupán néhány megabájtot foglalnak. A Windows 7 ráadásul automatikusan váltogatja a háttereket, hogy azok ne legyenek unalmasak.

Csaknem mindent lejátszik

Komoly újdonságokat kínál a Windows 7-ben megtalálható Windows Media Player 12, a Microsoft médialejátszó alkalmazása ugyanis végre alapból le tud játszani egy sor interneten használatos videofájlt, például a DivX-et, az mp4-et, a h.264-et és az Xvidet és PC-k közti megosztási funkciókkal is rendelkezik. Alapból le tudja játszani az újabb digitális kamerák, kamkorderek által használt AVCHD formátumú videókat is, az ingyenes Live Movie Maker Vistára és Win7-re elérhető új verziójával már meg is lehet vágni ezeket - bár a korábban kimondottan egyszerű kezelhetőségéről ismert népszerű videoszerkesztő alkalmazás legújabb kiadásának kezelését sajnos eléggé megbonyolították.

Míg a Vista esetében a legolcsóbb változatból kimaradt, a Windows 7-nél a Home Premium verzióban megtalálható a Media Center nevű alkalmazás, amely hasonló a Media Playerhez, ám kimondottan távirányítóról való használatra optimalizálták. A programból filmeket, képeket és zenéket lehet megnyitni, emellett ha van tévétuner a gépben, azt is kezeli. Nagyon kényelmes használni még akkor is, ha idehaza egyelőre nem érhetők el legális tartalomszolgáltatások alá. Ehhez viszont megfelelő - Media Center-kompatibilis - távirányító szükséges: ezeket bizonyos konfigurációkhoz alapból adják, külön azonban alig találtunk ilyet a hazai boltokban - nagyjából 8-10 ezer forintért lehet megvenni.

Forrás: [origo]

Melyik verziót érdemes megvenni?

A Windows legújabb változata is többféle verzióban készül, ezek közül egy átlagfelhasználó az alábbiakkal találkozhat majd:

- A Windows 7 Starter Edition egy lebutított alapváltozat, korábban úgy gondolták, képességeit limitálják, így a futó szolgáltatások mellett csak három szoftvert engedne futtatni, szerencsére ezt az ötletet elvetették. Viszont ez a verzió egyebek mellett nem képes több monitort kezelni, nem játssza le alapból a DVD-filmeket, nem állítható benne a háttérkép és a témák, hiányzik belőle az átlátszó Aero felület. Elsősorban olcsóbb netbookokra vagy hasonló alsó kategóriás masinákra szánják majd az XP helyett, boltban külön nem lehet majd megvenni.

- Windows 7 Home Premium: ezt a verziót szánják az otthoni felhasználóknak, a fent említett dolgokon kívül még benne van például a távirányítós vezérlésre optimalizált Media Center felület, az újfajta Tálcával egyetemben. Tartalmaz egy teljes biztonsági mentő szoftvert is, amellyel le lehet menteni a teljes rendszert, amely állapotra bármikor vissza lehet térni, így nem szükséges elölről telepítgetni mindent.

- Windows 7 Professional: ez az vállalati felhasználásra szánt verzió, ennek megfelelően olyan extra hálózati szolgáltatásokat támogat, amelyekre csak ilyen környezetben van szükség, például LAN-on keresztül is tud biztonsági mentést készíteni. Ehhez a kiadáshoz le lehet tölteni még a Virtual PC nevű kiegészítőt, amellyel egy virtuális XP-rendszert lehet futtatni a Win7-en belül, ami régi szoftverek futtatásához kellhet. Használata csak virtualizációs technológiát támogató processzor megléte esetén lehetséges, ha valaki szeretné leellenőrizni, hogy az övé ilyen-e, itt megteheti. Tesztelőnk napi szinten használja, alapvetően eddig semmi probléma nem volt vele, kissé lassan indul el, és másodperceket kell várni indulására és leállítására.

Az Enterprise verziót nagyvállalatoknak szánják, ennek megfelelően a teljes merevlemez titkosítását biztosító funkció (BitLocker) is kerül bele, emellett szabadon cserélhetők nyelvi csomagjai, azaz a teljes rendszert igény szerint bármikor át lehet állítani bármely nyelvűre. Az Ultimate nevű kiadás gyakorlatilag ugyanaz, mint az Enterprise, csak éppen fanatikus otthoni felhasználóknak kínálják majd a standard verzióknál drágábban.

Bitek, OEM-verziók és egyéb lehetőségek

A Starter Edition kivételével mindegyik Windows 7 elérhető a hagyományos 32 és 64 bites verzióban is: az utóbbit azoknak érdemes választaniuk, akik nem elégednek meg a durván 3,5 gigabájt memóriánál, a 32 bites változat ugyanis ennél többet nem tud kezelni, a 64 bites viszont igen, akár 192 gigabájttal is elboldogul. Ugyanakkor előfordulhat, hogy egyes szoftverek, hardvereszközök inkompatibilisek lesznek a 64 bites rendszerrel, ezért ezt csak a hozzáértőkkel való konzultációt követően javasoljuk.

Az árlistákon szerepelhet még OEM jelölésű, olcsóbb telepítőcsomag, ez olyan verziót jelöl, amelyet egyetlen gépre lehet telepíteni, míg a drágább, dobozos verzió szabadon költöztethető, például új számítógép vásárlása esetén. Az egyetlen megkötés, hogy egyszerre legfeljebb egy PC-n lehet aktív a megvásárolt rendszer. Léteznek még upgrade verziók, ezek egy korábbi megfelelő rendszer esetén teszik lehetővé az új verzió használatát az eredetinél kedvezőbb áron. Azonban az XP-t használóknak ebben az esetben is a nulláról újra kell telepíteniük a rendszerüket, míg azonos nyelvű Vista-verzió esetében frissítés is lehetséges - bár korábbi tapasztalataink alapján érdemesebb törekedni a teljesen tiszta telepítésekre.

Összességében nem rossz

Mindent egybevetve elégedettek voltunk a Windows 7-tel, bár a teszteléshez a premier előtt még laptopunk bizonyos hardvereihez nem is voltak letölthetők végleges illesztőprogramok, ezek helyett a vistás verziót használtuk, egyedül a dokkoló egységen lévő digitális hangkimenetet nem tudtuk működésre bírni ennek híján, minden más gond nélkül működött. Szerdán már elérhetővé vált az a honlap is, ahol le lehet ellenőrizni, hogy egy adott hardver működni fog-e Win7 alatt, az oldalt itt lehet felkeresni.

Összeomlást egyáltalán nem tapasztaltunk, és minden korábban használt alkalmazás is működött. Ez legutóbb, a Vista esetében nem volt így, az a rendszer sokkal megbízhatatlanabb volt premierjekor, a legtöbb gondunk pedig az illesztőprogramokkal volt, most ezen a téren sokkal jobb a helyzet, inkább régi multimédiás hardverek (tunerek, speciális hangkártyák) használata ütközhet nehézségbe. Kissé koros, bár gondosan karbantartott XP-rendszerünknél fürgébben működik ugyanazon a gépen a Win7, annak pedig külön örülünk, hogy a kikapcsolás gombot lenyomva a rendszer rákérdez arra, hogy elkezdje-e bezárni a futó programokat, vagy sem, így nem lövi le automatikusan az órák óta készülő, véletlenségből nem mentett dokumentumot sem. Ha a Vista helyett a Windows 7 érkezett volna két éve, ünnepeltük volna, így viszont csak tisztességes iparosmunkának tartjuk a programot, bár az, hogy azzal otthoni változatba is belekerült a teljes biztonsági mentés funkció, tízezer forintot is spórolhatnak a rendszerüket féltők.

Miben jó a Windows 7? Rengeteg kisebb-nagyobb dolgot tettek benne praktikusabbá, amelyekkel összességében sok fölösleges kattintgatást meg lehet spórolni. Sokkal ésszerűbbek beállító menüjei is, aminek leginkább a laikus felhasználók örülnek majd. Azzal, hogy a Microsoft kiadta ingyenes vírusirtóját, versenyképesebbé is tette operációs rendszerét, kár, hogy ez még nem tud magyarul, bár így sem nehéz használni. Mi az, ami nem tetszett? Az új Start menü képességei bőven lehetnének intuitívabbak, álló pozícióban elég bénán teljesített, pedig szélesvásznú monitoron sokan már így használják a Tálcát. Noha tudjuk, hogy a biztonságot szolgálja, idegesítőnek találjuk az elsőként a Vistában debütált Felhasználói fiókok felügyeletét, amely állandóan elsötétíti a képernyőt, és egy extra kattintást jelentő hozzájárulást kér egy beállítás elvégzéséhez, szoftver futtatásához a felhasználótól - szerencsére ki lehet kapcsolni. Az új Windows támogatja a multitouch, vagyis több ujjal tapogatható képernyőket is, erre kíváncsiak leszünk, a cég azt ígéri, hamarosan egy rakás ilyennel szerelt PC kerül a boltokba.

Kérdezze a Microsoftot a Windows 7-ről!

2009. október 26-án 24 óráig várjuk olvasóink kérdéseit a [email protected] címre bármivel, ami a Windows 7-tel kapcsolatos. Az általunk legjobbnak ítélt kérdéseket Drajkó László, a Microsoft Magyarország vezérigazgatója fogja megválaszolni szakértő kollégáinak közreműködésével. A kérdéseket küldő olvasóink között három Microsoft ajándékcsomagot sorsolunk ki.