Gombtalan egér és asztali erőgépek az Apple-től

Vágólapra másolva!
Megszabadult összes gombjától az Apple egere, formát vált a műanyag MacBook, valódi erőgéppé nőnek a szelíd iMacek, és felturbózták a Mac minit is. Termékeket frissített az Apple.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi fél évben minden az egy tömbből kifaragott Unibody gépházakról szól az Apple-nél, a mostani termékfrissítés során a laposképernyőbe épített asztali iMac masinák is ilyen külsőt öltöttek. A mai naptól kezdve 16:9-es képarányú, szélesvásznú kijelzőkkel szereli a kalifornia gyártó népszerű asztali gépeit. A 21,5 és 27 colos képernyőjű masinák nem csak meghíztak, erősebbé is váltak. A Core2Duo processzorok mellett megjelentek az Intel erőgépekbe szánt Core i7 és Core i5 magjai is a kínálatban. A négymagos processzorokból a 2,6 és a 2,8 gigahertzes verziókat lehet majd rendelni.

A legkomolyabb, és a grafikával, fotózással foglalkozóknak a legtöbb örömet okozó fejlesztés a sokkal jobb láthatósági szöget és színhűséget biztosító IPS technológiát használó LCD panelek megjelenése. Elképzelhető, hogy az otthoni felhasználóknak sosem tűnik majd el az a változás, ők csak azt fogják látni, mennyire jó az kijelzőjének a képe. A választható grafikus kártyák között az Nvidia 9400m, az ATI Radeon HD 4670 és a ATI Radeon HD 4850 található.


Forrás: [origo]

Hatalmas kijelzőket kapott az iMac

Az új iMacet megvásárlóknak az elkövetkezőkben azzal sem lesz problémájuk, hogyan töltsék át fényképezőgépükről a fotókat. Az optikai meghajtó alá a tervezők egy SD-kártya olvasót is raktak a mindennapi másolgatás megkönnyítésére. Az új iMacekhez a most bemutatott Magic Mouse és egy egészen apró asztali billentyűzet jár, valamint az áttervezett, az iPodokra hajazó formájú szürke távirányító.

Máshogy fest az új MacBook

A MacBook nem veszett el, nem olvadt be az alumíniumtestű Prók közé, de átalakult. A gép alját gumírozottra változtatták az Apple mérnökei, így már nem lehet egy hirtelen mozdulattal lesodorni az asztalról a 999 dollárba kerülő masinát. A vékony gumiréteg valószínűleg attól is megóvja a gépet, hogy belepusztuljon egy óvatlanul aláborított pohár kávéba.

Forrás: [origo]
Hét órát is mehet egy töltéssel a MacBook

Lényegesebb változás, hogy a gumírozott alváz mögött a többi hordozható Apple gépben már bemutatkozott, beépített akkumulátor lapul. Az újfajta telepekkel a cég ígéretei szerint normál felhasználás mellett akár hét óráig is bírja majd szusszal a legolcsóbb Mac laptop, viszont nem kivehető, így nem is tudják kicserélni a felhasználók. Ha már az akkuhoz hozzányúltak a tervezők, nem hagyták érintetlenül a külsőt sem. A felturbózott Macbook sokkal legömbölyítettebb, élek alig vannak rajta.

Nem csak az akkut örökölte meg a Pro termékvonalból a MacBook. Az alapfelszereltség részévé vált a háttérvilágításos billentyűzet, valamint a nagy felületű, gesztusparancsokat is támogató üveg tapipad. A többi változtatás inkább kozmetikai: valamivel gyorsabb processzor (2,26 gigahertzes a 2,13 Ghz-s helyett), gyorsabb működésre képes DD3 memóriák, illetve tágasabb merevlemez.

Varázsossá vált az egér

Új nevet, külsőt és funkciókat kapott az Apple egere. Az ambivalens, rajongókat és esküdt ellenségeket egyaránt szerző, apró görgőt (trackball) tartalmazó Mighty Mouse helyét a multitouch felülettel rendelkező Magic Mouse veszi át. Az új eszköz jóval laposabb, mint szappantartó alakú elődje. Alja a Mac gépeken megszokott alumíniumból készült, tetejét pedig a MacBook Prókról már ismerős tejfehér üvegre hasonlító polikarbonátból öntik.

Forrás: [origo]
Gomb nincs rajta, a gesztusokat viszont érti a Magic Mouse

A multitouch felület az apró, a csukló mozgatását nem is igénylő feladatoknál lehet majd a felhasználók segítségére. A felület a korábbiakhoz hasonlóan szimulálja a jobb és a bal egérgombot, most már azonban az eszköz cirógatásával lehet görgetni, és különböző gesztusparancsokat is ki lehet adni. A 69 dollárba, azaz körülbelül 12 ezer forintba kerülő egér két ceruzaelemet kér enni, amivel az Apple adatai szerint négy hónapig kényelmesen elműködik.

Pöttöm szerver lesz a Mac Mini

A legkevesebb változáson a Mac Mini esett át. Aki uzsonnásdoboz méretű Macet akar, most már akár 2,53 gigahertzes processzorral is kérheti a masinát. A cég régóta hanyagolt legolcsóbb asztali gépének megduplázták a memóriakapacitását is (ez most már 4 gigabájt), valamint készült belőle egy remek szerver verzió is.

Ugyanakkor a most debütált, 999 dollárba kerülő dupla merevlemezes (kétszer 500 gigabájtos) Mini verzióval végre megfizethetővé váltak az Apple szerverek. Az otthoni igényeket, vagy akár kisebb céges elvárásokat is gond nélkül kiszolgáló gép a legkevésbé látványos, de a legtöbb lehetőséget kínáló darabja az őszi termékfrissítésnek.