A pánikkal is számol az olasz tömegszimulátor

Vágólapra másolva!
A pánikba esett, terrortámadástól vagy más váratlan eseményektől megrettent tömegek viselkedését is képes szimulálni egy olasz kutatók által kifejlesztett program.
Vágólapra másolva!

Sokféle tényező - például az érzelmek és intelligencia - befolyásolja egy bizonyos személy viselkedését tömegben vagy például vészhelyzetben. A tömegszimulációs programok korábban is igyekeztek a lehető legvalószínűbb módon megjósolni az emberek viselkedését, de a kiszámíthatlan emberi reakciókat ezidáig nem voltak képesek mesterségesen bemutatni.

Az olaszországi Milano-Bicocca Egyetemen kifejlesztett szoftver azonban a remények szerint egészen új utat mutat a szimulációban. Sara Manzoni, a projekt koordinátora a BBC Newsnak azt mondta, a hagyományos megközelítés szerint a programok egyenleteikkel a tömeg áramlását próbálták leírni. Az új módszer azonban a tömeg egyes "elemeit", az egyének tömegen belüli viselkedését vizsgálja. A fejlesztők ehhez egy olyan mesterséges intelligenciát dolgoztak ki, amely a tömegen belül az összes szimulált személyt egyénként kezeli.

Ennek létrehozásához a kutatók társadalmtudományi kutatásokat végeztek azt kiderítendő, hogy számos különböző helyszínen, különféle helyzetekkel szembesülve miként lépnek kapcsolatba egymással az emberek. Egy repülőtéren például az emberek megpróbálnak egymástól minél távolabb elhelyezkedni, a tömeget pedig kényelmetlennek és dühítőnek találják. Ezzel szemben másfajta nagy csoportosulások - például koncertek, vagy sportesemények - esetében nem zavarja a résztvevőket a többiek közelsége, sőt, sokan kifejezetten el akarnak vegyülni a tömegben, hogy minél inkább átéljék az esemény közösségi jellegét.

Az épületek tervezésekor a programot arra is fel tudják majd használni, hogy előrejelezzék: a tömeg miképpen viselkedik majd egy esetleges bombafenyegetés vagy más vészhelyzet alkalmával, mivel a szoftver számos "mi lenne, ha" opciót felkínál.