Wii-vel is keresik a terroristákat

Vágólapra másolva!
Többek között Nintendo Wii-vel fog vadászni a terroristákra az amerikai belbiztonsági minisztérium. A gazemberek elfogására tervezett repülőtéri rendszer tesztjére már 2011-ben sor kerülhet - írja a CNN.
Vágólapra másolva!

Húszmillió dollárból készül az amerikai belbiztonsági minisztérium legújabb terroristakereső rendszere. A FAST (Future Attribute Screening Technology) nevű rendszer különböző biológiai adatokból próbálja majd megállapítani, hogy az utazók rejtegetnek-e fegyvert, cipelnek-e magukkal rejtett bombát, és hogy általában véve idegesek-e. Az új rendszer nem csak profibb lesz a korábbinál, a becsekkolást is gyorsíthatja, hiszen a FAST-os vizsgálathoz már a cipőt sem kell levenni.

A FAST mérni fogja a szívritmust, figyelni fogja a szemmozgást, a testhőmérsékletet. Még azt is szemmel fogja tartani, hogy az utazók babrálnak-e valamivel idegesen. Ezek a jelek elárulják, hogy vannak-e ártó tervei a megfigyelteknek - állítja Robert Burns, a FAST kutatás projektmenedzsere. Burns szerint az emúlt évek biológiai jeleket vizsgáló kutatásainak eredményeit felhasználó program az emberi szem által nem észlelhető jelzések tucatjait segít észrevenni. A több adatot felhasználva pedig pontosabban lehet kiemelni a gyanús, kikérdezésre behívandó utasokat a tömegből.

A húszmillió dolláros kutatási költséggel összerakott érzékelősor majdnem mindegyik eleme megvehető kereskedelmi forgalomban is. Csak az arc hőmérsékletét mérő érzékelő szenzor egyedi tervezésű. A hőkamera segít a kérdezőbiztosoknak az egyes válaszoknál túlzottan megemelkedő vagy lecsökkenő hőmérséklet észlelésében, ami a hazugság jele lehet.

Mario Oszama ellen?

A FAST improvizált, ám jól működő része a Wii Fit egyensúlyt és testsúlyt mérő fürdőszobamérlegre hasonlító kiegészítője. Az eszközzel azt figyelik a kutatók, hogy mennyire hintázik a Wii Fitre ráállított személy. Az ideges, babrálós, és emiatt gyanús emberek ugyanis gyakrabban mocorognak, hintáznak, játszanak súlypontjukkal, amit a négy lábában négy nyomásérzékelőt tartalmazó emelvény könnyen ki tud mutatni.

Bár a rendszer nyilvános próbájára 2011-ig egészen biztosan nem kerül sor, a polgári jogvédők már tiltakoznak a FAST ellen. Joe Stanley, az American Civil Liberties Union (ACLU) szóvivője szerint az intim testjelek mérése nem jogszerű. A jogvédő abban is kételkedik, hogy a technológiai megközelítés működne a terrorsiták kiszűrésére.