Itthonra is rendelhető az Amazon e-könyv-olvasója

Vágólapra másolva!
Október végétől nem csak az Egyesült Államokból, hanem a világ más országaiból, így hazánkból is meg lehet rendelni az Amazon Kindle nevű e-könyv-olvasó ketyeréjét, amely mobilhálózaton tölti le a digitális köteteket. Magyar könyvek ugyan még nincsenek a rendszerben, ezeket egyelőre csak a MEK-ről vagy kalóz forrásból lehet beszerezni, az elektronikusan előfizetett újságokból pedig az USA-n kívül hiányoznak majd a fotók.
Vágólapra másolva!

Az Amazon Kindle eddig csupán az Egyesült Államokban volt elérhető, a papírkönyvekhez hasonló olvasási élményt kínáló, szürkeárnyalatos képernyővel szerelt eszköz ugyanis csak az amerikai mobilhálózatokkal volt kompatibilis. Az ismert internetes áruház e-könyv-olvasó használatához ugyanis nem szükséges PC, a megvásárolt könyvek, vagy előfizetett újságok mobilnetes kapcsolaton keresztül jutnak el a készülékre. Alternatív megoldásként egyébként USB-porton keresztüli feltöltés is lehetséges a számítógépen keresztül.

forrás: amazon
Korábban már teszteltük a Kindle-t, olvassa el benyomásainkat!

Szerdán a vállalat bejelentette, hogy a készülék legolcsóbb, kis képernyős változatát az Egyesült Államokon kívülről is meg lehet rendelni, a nemzetközi piacra szánt verzió ugyanis az Európában is használatos 3G/GPRS adathálózatokon is működőképes. A termék weboldalán külön szekciót nyitottak az USA-n kívülről érkező potenciális vásárlók számára, ahol hazánkat választva kiderül, hogy a ketyere mobilinternetes funkcióit idehaza is külön előfizetés nélkül, vagyis díjmentesen lehet használni, bár a cég fenntartja a jogot arra, hogy ezen bármikor változtasson. Egyes extra szolgáltatásokért - például dokumentumok e-mailben való elküldéséért az eszközre, illetve folyóiratok, magazinok előfizetéséért - már most is különdíjat kell fizetni, dollárban. Egyelőre hazánkból a blogok, webszájtok híreinek éjjelenkénti automatikus letöltése sem érhető el, ahogy az Amerikában kísérleti üzemben működő webböngésző sem.

A készülék egyébként 6 colos, vagyis 15,2 centiméteres képátlójú e-tinta képernyővel rendelkezik, amely a papírhoz hasonló olvasási élményt kínál, azaz nem vibrál, nem világít, mint mondjuk egy monitor. Hátránya, hogy csak fényben lehet olvasni, és nem képes színes kép megjelenítésére sem. A készüléket jegyzetelést szolgáló billentyűzettel is felszerelik, bár arról nincs információ, hogy ékezetes betűket miképpen lehet gépelni ezzel. A masina belső memóriában mintegy ezerötszáz kötetet tud raktározni, az Amazon webboltjában azonban magyar nyelvű köteteket még nem lehet vásárolni, ilyen tartalmakat többek közt a MEK-ről vagy a Digitális Irodalmi Akadémiáról lehet letölteni ingyenesen, és USB-n keresztül feltölteni az eszközbe.

Forrás: [origo]
A sötétlila helyeken 3G-vel, a világosabbal jelölteken GPRS/EDGE-kapcsolaton működhet itthon a Kindle

Ugyanakkor az idegennyelvű kínálat azonban bőséges, és az amerikai mellett német, brit, spanyol, francia, de akár kínai lapokra is elő lehet fizetni digitális formátumban, amely olcsóbb és kényelmesebb módot kínál ezek olvasására - már ha valakit nem zavar, hogy valamilyen okból az USA-n kívülre eladott digitális magazinokból és újságokból hiányozni fognak a fotók.

Az Amazon Kindle világszerte megvásárolható modellje 280 dollárba, vagyis mintegy ötvenezer forintba kerül, ezt az árat azonban a postaköltség mellett még vám és áfa terheli a behozatal során. A készülékre egy év garanciát ad az Amazon, az oldalon lévő tájékoztatás szerint meghibásodás esetén az cégnek lehetőleg az eredeti, vagy azzal egyenértékű, jól védő csomagolásban kell visszaküldeni az eszközt postán, az eszközök lévő adatok lementéséről pedig a tulajdonosnak kell gondoskodnia.