Vágólapra másolva!
Neten is játszható biliárdjátékot választottunk a heti ingyenes ajánlatunkban. A Carom 3D egészen szép, bármilyen PC-n elindul, és van annyira pontos, hogy még a World Cyber Games kiberolimpián is rendeztek belőle versenyt. A hét demói között zombihentelős akciójátékot, a Rágcsávók című Disney-filmből készült kalandjátékot és egy aranyos buszos játékot válogattunk be.
Vágólapra másolva!

Régies grafikájú, cserébe bármilyen PC-n elfutó biliárdprogramot választottunk a hét ingyenes játékául. A Carom 3D-t játszhatja egyazon gép előtt ülő két játékos, indíthatunk benne az otthoni hálózaton zajló bajnokságot, illetve megmérkőzhetünk a neten játszó profikkal is. A remek program animés külsejű avatárokat és pár igen hangulatos biliárdtermet tartalmaz, ahol 8 és 9 golyós bilárdot és snookert lehet játszani.

A lökést nagyon ügyesen oldották meg a rendszer tervezői. Előbb a dákó állását kell beállítani: a két oldalra mozgatva az egeret a lökés szögét adjuk meg, a jobb gombot lenyomva azt lehet beállítani, milyen szögben tartsa játékosunk a dákót. Amikor minden precízen meg van adva, akkor a Ctrl gomb lenyomásával lökő módba vált a játék, ilyenkor már csak az egeret kell a kívánt erővel meglódítani, hogy elüssük a fehér golyót..


Carrom 3D: a külseje csúnyácska, a fizikája remek

A igazán profik csavarni is próbálhatják a fehér golyót, pontosan beállítva, hogy melyik szélét célozzák meg a dákóval. A kezdőknek is segít a játék, a szabályokat ismertető apró magyarázó ablak mellett gyakorló módban a mandinerek kiszámolását megkönnyítő segédvonalakat is be lehet kapcsolni. A Carom két többjátékos módot is tartalmaz. Az elsőben a játékot üzemeltető GameIS szervereire lehet felmenni a világ különböző részeiről odasereglett játékosokkal megmérkőzni, a másodikban a saját hálózatunkon, netkávézónkban indíthatunk bajnokságot. Mindkét hálózati játékmódhoz a Caromot üzemeltető GameIS oldalán megejtett ingyenes regisztrációra van szükség.

A megszállott netes biliárdosoknak arra is van lehetőségük, hogy avatárjukat feldíszítsék. A Carom 3D boltjában különböző dizájnos dákókat, új animációkat, sőt teljesen új avatárokat és rájuk adható ruhákat lehet vásárolni. A boltban pontduplázós, a korábbi statisztikák törlését lehetővé tevő kupont, valamint a VIP szerverekhez szükséges belépőt is lehet vásárolni. Ezek egyike sem befolyásolja a játékosok valódi teljesítményét, az asztalnál már csak az számít, kinek mennyire remeg a keze és mennyire pontos az egere.

A Carom 3D grafikája hagy maga után kívánnivalót, még a legrészletesebb nézetben is régiesnek hat néhány alkalmazott megoldás. Cserébe a program tényleg bármilyen PC-n elfut, amire feltelepíthető a Direct X 7.

Vásárlás előtt kipróbálandó: demók

CITY BUS

Megjelent a gyerekeknek szánt, gyengébb gépeken is elinduló Grand Theft Auto klón. A rajzfilmes grafikájú City Busban egy városban kell küldetéseket teljesíteni és pusztítani. A sárga járgánnyal könnyedén fel lehet borogatni a többi közlekedőt, sőt egy-két nagyobb ütközéssel a házakat is le lehet rombolni. Akinek ez nem elég, az még lövöldözhet is a busz tetejéről.


Nem szimulátor, kellemes pusztítás

A program fizikai motorral nem rendelkezik, a járgányokat parancsszóra kanyarodnak, ha lenyomjuk a kurzorbillentyűket. Ráadásul semmire sem kell igazán figyelni, egyedül az úton elszórt tócsákon csúszhat meg a busz. A kicsúszás is korrigálható, nem mintha bárki számonkérné, ha a játékos eldózerol pár házat vezetés közben. A játékmenetet számtalan felszedheő apróság színezi ki: a sofőr találhat aknákat, rakétát, nagyobb lőfegyvereket. A küldetések közben szedhet fel plusz másodperceket, amik megmenthetik az épp elveszni készülő extra pontokat. A szétesésközeli állapotba jutott buszt pedig megszereli a felszedhető villáskulcsot, garantálva, hogy a járgány a következő nagy ütközéstől sem robban fel.

A City Bus tud magyarul, igaz a játék fordítása közel sem hibátlan, akadnak benne zavaró elgépelések. Futtatásához nem szükséges erőmű, egy közepes PC-n is elindul.

G-FORCE: RÁGCSÁVÓK

Jól tudják a stúdiók, hogy a frissen megjelenő animációs filmekből, gyerekmozikból nagy üzlet játékot csinálni. A törekvés időnként olyan csodákhoz vezetett, mint az Aladdinból készült remek ugrálós ügyességi játék, máskor pedig a Shrekből készültekhez hasonló butuska program lesz az eredménye.

A Rágcsávók nevű, fegyverekkel, kütyükkel felszerelt tengerimalac kommandó történetét feldolgozó mese szerencsésnek mondható. A német nyelvű demó alapján élvezetes, akcióval teli, változatos kihívásokat kínáló szoftvert sikerült csinálni. A programban nem csak az egyik kommandóst, Darwint irányíthatjuk, hanem az elektronikus felderítésért, illetve a távoli gombok megnyomásáért felelős haverját, Mooch ügynököt, a bedrótozott legyet is.


James Bond legújabb konkurenciája: a tengerimalacok

A segítség jól jön, az embereket megtámadó különböző háztartási eszközök - már egy fogait csattogtató pirítóssütő is ijesztő tud lenni, ha váratlanul támad - ellen minden segítség jól jön. A 3D-s játékban furcsa malacperspektívából nézve, a szellőzőjáratokon közlekedve, bútorról bútorra ugrálva kalandozhatják be a játékosok az emberek méreteihez igazított teret. Az ellenfeleket azonban már a játék hőseihez szabták, így őket tesközelből lehet szétütni a lézerostorral vagy szétlőni valamelyik remek kommandós kütyüvel.

Ha a gyerekek belemelegedtek világ kommandós tengerimalacokkal történő megmentésébe, a szülőknek ajánljuk, hogy nézzenek bele Grant Morrison és Frank Quitely We3 nevű képregényébe. A szereplők hasonlók, csak a helyzet más, a We3 fegyverzettel, kibernetikával feltuningolt hősei inkább megszöknek az embertől, mint hogy küzdjenek érte.

A Rágcsávókból készült G-Force című játékból egyelőre csak német nyelvű demó érhető el, a szoftver azonban már fent van a boltok polcain a magyar feliratos verzióban is.

ZOMBIE SHOOTER 2

Minden rendes gamer tudja, hogy az emberiségnek vannak olyan ősellenségei, akiket időnként le kell győzni, hogy rend uralkodjék a földön. Ilyenek a nácik, a földönkívüliek, a dinoszauruszok - egy szót mondunk: Turok - és természetesen a zombik. A Sigma Team két fronton is megpróbál helytállni, népszerű ufóöldöklős programjaik mellett megjelentették a második zombis felülnézeti gyilkolászós szoftverüket is.


"Szokatlan a helyzet, folyik a vér..."

A Zombie Shooter 2 rettentő egyszerű. A játék elején kiválsztott karakterünkkel egy lezárt autópálya elején állunk, és özönölnek felénk a vérünkre szomjazó, agyunkra éhező zombik. A történeti és túlélős móddal is rendelkező programban számtalan fegyverrel lehet rongálni a különböző élőholtakat. Nem csak puskával lehet kárt tenni az agresszív tömegben, rájuk lehet robbantani az út mellett heverő benzineshordókat is, illetve géppuskával felszerelt autóval is közéjük hajthatunk. A játék nem túl okos, de a vértől iszamos, világvége hangulatú autópályákon és erőművekben el lehet lövöldözni pár órát.

A program rendelkezik némi történettel - legalábbis erre utal, hogy időnként egy helyben állva kell távoltartani az úttorlaszok felrobbantásán munkálkodó barátunktól az élőhalottakat - de nem ez a lényege, hanem a lövöldözés. A játék nem túl szép, szemmel láthatólag a cég régi motorjáról próbálnak lehúzni még egy bőrt. Ez nem jelenti azt, hogy a játék szépen is fut, időnként még tesztgépünkön is meg-megakadt a szoftver.

Játékországban történt

A Sony teljes offenzívát indított kézikonzol fronton, a héten megjelent a legújabb, optikai meghajtó nélküli PSP változat. Ezzel egy időben megkezdődött az iPhone alkalmazásokhoz hasonló "Minis" kategóriájú, maximum 100 megabyte-nyi méretű játékok forgalmazása is. Az új kütyü 16 gigás memóriájára a PlayStation Network megfelelő boltjából lehet beszerezni a játékokat. Mivel ez a szolgáltatás Magyarországon nem érhető el hivatalosan, ezért a Sony úgy döntött, magát a konzolt sem is hozzák forgalomba. Ettől függetlenül a hazai játékosok is érezhetik PSPgo megjelenésének hatásait, egyrészt a régebbi PSP modellek olcsóbban, 37990 forintos áron vásárolhatók meg, másrészt a Minis jellegű játékok nem hivatalosan, de elérhetővé válnak a korábban megjelent PSP tulajdonosai számára is.

iPhone átiratok ugyanúgy szerepelnek az első játékok listáján, mint a kifejezetten a PSPgo-ra fejlesztett exkluzív címek, melyek közt kisebb fejlesztőcsapatok és nagy kiadók játékai is megtalálhatók. A premierre megjelentetett nagyjából 100 különböző minis játék többnyire 5-7 dollár közti ár befizetése után tölthetők le a kézikonzolra, az ismertebb sorozatok, nagyobb kiadók játékai esetenként akár 10 dollárba is kerülhetnek.


Végveszélyben a sólyom, leszedik a maffiózók

Október 29-én jelenik meg a legújabb Grand Theft Auto IV kiegészítő, a The Ballad of Gay Tony. A letölthető kiegészítésként beszerezhető, illetve dobozos verzióban is elérhető új epizód a GTA játékoktól megszokott vérben, és fekete humorban gazdag történet mellett még több akciót, még több robbanást vonultat majd fel. A legújabb videó alapvetően a sztori fontosabb szereplőit mutatja be, de többek közt kiderül az is, hogy a drogok, a dél-amerikai bandák fontos szerepet játszanak az újabb epizódban is. A Meleg Tony főszereplésével készülő részben végre komolyabb légi csatákra is lehet számítani, köszönhetően a helikopteres küldetések bevezetésének.

Left4Dead - szappanopera a világ körül

A Left 4 Dead rajongói a második epizód júniusi bejelentése után bojkottba kezdtek, szerintük a játékot kiadó Valve megszegte az ígéretét, és ahelyett, hogy az első részhez készítenének kiegészítéseket, egy olcsón, gyorsan összetákolt küldetéscsomagot akarnak teljes árú folytatásként a játékosokra sózni. A Half-Life sorozattal, illetve a Steam rendszer kiépítésével, üzemeltetésével hírnévre tett cég képviselői cáfolták a híresztelést, és a bojkott két fő szervezőjét meghívták a fejlesztőstúdióba, hogy kipróbálhassák a játékot. Amellett, hogy pozitív tapasztalatról számolt be a két vendég, és emiatt a bojkotthoz csatlakozók árulónak kiáltották ki őket, újabb bojkott kezdődött azok részéről, akiket a Valve nem repített el gyárlátogatásra.


Újra jönnek a vérszomjas élőholtak

Egy ausztrál modder ennél is tovább ment, összegyűjtött 3000 dollárt, és Ausztráliába invitálta a stúdió igazgatóját. Gabe Newell elfogadta a meghívást, és a Valve egyik játéktervezője kíséretében elutazik a modderhez, hogy megnézzék, és kipróbálják az általa készített egész kampánnyá összeálló küldetéssorozatot. Az utazással kapcsolatos élményeket a játék hivatalos oldalán található blogban osztják majd meg a nagyközönséggel.

... míg a Föld kerek, mindig lesznek gamerek

Október közepén jelenik meg a Jack Black főszereplésével készülő Brütal Legend, melyben egy metálzenekar roadja egy misztikus, szörnyekkel teli világba kerül, és a metálzene segítségével kell kimásszon a csávából. A játékot kiötlő Tim Schafer 20 éve került be a játékipar vérkeringésébe, a jubileum alkalmából megosztott néhány érdekes történetet a játékosokkal.


Heavy metal-háborúk várnak a Brütal legend játékosaira

Elárulta, hogy a nyolcvanas években ő is beszerzett kalózverziókat játékokból, és a lehető legrosszabkor, egy állásinterjú során bukott le ezzel. A LucasArts egyik akkori alkalmazottja, David Fox kereste meg telefonon, miután beadta a jelentkezést a kalandjáték korszak talán legfontosabb stúdiójához. A beszélgetés során Tim Schafer elárulta, többek közt a Ball Blaster nevű játék ösztönözte arra, hogy pont náluk próbáljon szerencsét. Ekkor derült ki, hogy a Ball Blaster cím csak a játék kalózverziójában szerepelt, a játék címe valójában Ball Blazer volt. A balul elsült beszélgetés után Tim egy eredeti ötlettel kalandjátékos formába öltött motivációs levelet küldött a stúdiónak, és többek közt ennek köszönhetően sikerült felvételt nyernie. Tim Schafer a történethez hozzátette, szerinte egy-egy illegális másolat belefér néha, de az már elszomorítja, ha valaki kettőnél több játékát is kalózverzióban futtatja.

"Árleszállításon vásároltál" - hétvégi akciók

A hét legfontosabb újdonsága, a Fifa 10 új szintre emeli a focis játékoktól megszokott élményt. A csapat, illetve a taktika megtervezése, a cselezés, és a labdakezelés is tovább finomítva, vagy teljesen új megoldásokkal lepi meg a gamereket. Külön öröm, hogy a feliratos PSP változatot kivéve minden verzió magyar kommentárral gazdagodott. A PC-s és PS2-es verzió 8990, a PSP változat 10790, a PlayStation 3 és Xbox 360 változat 14990 forintos áron szerezhető be. Batman kalandjainak befejezése után sem maradnak szuperhősös játék nélkül a képregényrajongók, a Marvel Ultimate Alliance 2-ben a legismertebb hősök speciális képességeit akár össze is lehet kombinálni. A kooperatív módban is játszható programban a szokásosnál is pusztítóbb képességeket felhasználva lehet lenyomni a szupergonoszokat.


A föld is beleremeg, ha a szuperhősök összecsapnak

A Steam két hétvégi akcióval kedveskedik a gamereknek, az kaland és ügyességi elemeket ötvöző, egyedi látványvilágú Oddworld játékokra mindenképpen érdemes lecsapni. Az Oddworld: Abe's Exoddus és az Oddworld: Abe's Oddysee hétfő reggelig 66%-os kedvezménnyel, összesen 1300 forintért vásárolható meg. Féláron, szintén 1300 forintért tölthető a tavalyi év egyik legsikeresebb független fejlesztésű ügyességi játéka, az AudioSurf, mely a játékosok kedvenc zenéit felhasználva állítja össze a leküzdendő pályákat.

Tart még a Direct2drive ötéves évfordulója alkalmából hirdetett akció. A pár hete leleplezett FPS-es kínálat tovább bővült remek független fejlesztésű címekkel, stratégiai programokkal, aranyos logikai játékokkal. Felsorolni is lehetetlen, hogy mely játékokat bűn otthagyni az akciós 5 fontos (1500 forintos) árért, ezért inkább azt javasoljuk minden olvasónknak, hogy fussa át a listát. Ekkora leáazás tényleg ritkán van.