Fizetős iPhone-os szoftvert adott ki a CNN

Vágólapra másolva!
A CNN iPhone-os szoftvere egy csapásra két újítást vezet be: mivel fizetős, új bevételi forrást teremt a hírtelevíziónak, és a mobilozók maguk is küldhetnek be vele felvételeket.
Vágólapra másolva!

A média és a kommunikációs szektor vezetői ebben az évben már többször is megemlítették, hogy a hírszolgáltatásért pénzt kérnének a felhasználóktól - elsőként legalább a mobilkészülékek felhasználóitól, akiket talán könnyebben lehet rávenni, hogy pár dollárt fizessenek a folyamatos hírszolgáltatásért. Ezen törekvés úttörője a CNN: a hírtelevízió és hírügynökség iPhone-szoftvere két dollárba kerül az Apple App Store-ban.

A program egy hónappal azután jelent meg, hogy a News Corp. vezérigazgatója, Rupert Murdoch bejelentette: előfizetési díjat kér majd a Wall Street Journal mobil hírszolgáltatásáért: október 24-től hetente 2 dollárt kell majd kiadni érte, illetve egyet, ha a felhasználó előfizeti a papíralapú vagy internetes WSJ-verziót is. A CNN szoftverét ezzel szemben csak egyszer kell megvenni, és utána bármit, bármeddig ingyen nézhet meg rajta keresztül a felhasználó a felkínált tartalmakból, de nem kizárt, hogy a jövőben fizetős szolgáltatások is lesznek rajta.

A hírtelevízió vállalkozásának sikere vagy bukása iPhone-os fizetős alkalmazása terén mindenesetre precedenst teremthet a többi médiatársaság számára is. A médiacégek - például a New York Times - eddig jellemzően ingyenes szoftvereket jelentettek meg az iPhone-ra, amelyeken keresztül kényelmesebben, gyorsabban jutatták el tartalmaikat a felhasználókhoz, mintha a kiadvány weboldalát kellett volna nézegetni a mobilböngészőben.

Az amerikai hírtelevízió iPhone-os szoftverének viszont van egy jelentős hiányossága: a telefonon továbbra sem lehet a CNN élő adását nézni. A mobilos kliensben a hírtelevízió weboldalára felkerülő riportokat lehet megnézni, és élő közvetítés is csak akkor van, amikor a weben. Mobilos hírszolgáltatás ide vagy oda, a CNN egyelőre vonakodik attól, hogy az iPhone-osok kedvéért kockáztassa fő bevételi forrását, amit a kábeltelevíziós díjak jelentenek. A nagy amerikai kábelszolgáltatóktól a médiavállalat körülbelül évi 7-8 dolláros előfizetési díjat kap minden egyes háztartás után, ahol a hírcsatorna fogható.

A CNN vezetősége szerint a fizetős szoftver még így is sikeres lesz, és jobb, mint az ingyenesen elérhető hasonló alkalmazások. A cég bizakodását megerősítik az első kritikák: többek között a PC World és a Wired is elismerően nyilatkozott az alkalmazásról. A hírtelevízió másik érdekes újítása az, hogy az iPhone-os kliens segítségével a felhasználók maguk is feltölthetik fotóikat, videóikat egy-egy eseményről. A hírcsatorna újabban jelentős hangsúlyt fektet arra, hogy az ilyen, internetezők által beküldött tartalmakat is minél többször megjelenítse, és előfordulhat, hogy exkluzív felvételekhez juthat ezáltal egy-egy helyszínről, ha előbb érkezik onnan mobilos beszámoló, mint ahogy oda tudnak érni a riporterek.