Laptopot sulikezdésre

Vágólapra másolva!
Már csak napok vannak hátra a nyári szünetből, nemsokára az összes suli megtelik nebulókkal az általánostól kezdve az egyetemig. A különböző korcsoportok eltérő igényeihez igazodva állítottuk össze laptopvásárlási tanácsadónkat. Netbookot vagy notebookot? Nagyot vagy kicsit? Megéri-e a csúcsmodell? Segítünk eldönteni.
Vágólapra másolva!

Mivel napjaink slágertermékéről van szó, a sort a netbookokkal kezdjük: ezek olyan minilaptopok, amelyek viszonylag olcsók, könnyen hordozhatók - legfeljebb egy-másfél kilót nyomnak a mérlegen -, teljesítményük viszont korlátozott, nincs bennük CD/DVD-meghajtó, és képernyőjük kis mérete miatt is inkább csak utazómasinának, nem pedig elsődleges számítógépnek érdemes megvenni őket.

Mire jó a netbook?

A minilaptopok döntő többségét az Intel Atom processzorával szerelik fel, s többnyire Windows XP-vel lehet megvenni ezeket, persze van néhány kivétel, amelyet például Linuxszal kínálnak. Előbbi előnye, hogy a már ismert felület és a megszokott programok fogadják a felhasználót, míg a Linux alatt nem nagyon kell aggódni a vírusok, kártevők miatt, általában gyorsabban is startol, viszont szinte minden esetben csak egy erősen lebutított, alapfunkciós rendszerként telepítik a gyártók a kis gépekre, ami így csak korlátozottan használható.

A netbookot vásárlónak érdemes tisztában lennie azzal, hogy ezek a relatíve olcsó kis gépek bizony nem teljes értékű PC-k: bár USB porton keresztül külső optikai meghajtót lehet csatlakoztatni hozzájuk (erre egyébként szoftverek telepítéséhez is szükség lehet, és nagyjából tízezer forintért beszerezhető). Az egymagos Atom processzor ugyan elegendő számítási teljesítménnyel bír szövegszerkesztéshez, cseteléshez, böngészéshez, ám a nagy felbontású videók lejátszásába már általában beletörik a bicskája, márpedig egyre több videomegosztón lehet megtalálni ilyen jó minőségű tartalmakat, amelyet persze szaggatás nélkül lehet csak élvezni. Egyes felső kategóriás netbookokat már komolyabb videokártyával szerelnek fel, ilyen például az MSI U200-as is - ez egyben HD-felbontású képernyővel is bír -, de játékok futtatására még ez sem ideális.

Forrás: [origo]
Az Asus 1005HA netbookkal 9 órán át neteztünk

Bár kétségkívül vonzó tényezője, hogy egy ilyen kis gépet nem csak utazás során, de otthon is könnyű egyik szobából a másikba cipelni, akár a fotelben ülve is lehet irogatni róla a barátoknak, hosszú távon a kis, 9-10 colos képernyőn való munka bizony nagyon fárasztja a szemet, bár már kapható 12 colos képernyővel szerelt netbook is. Ez már majdnem jól használható hosszabb időn át is, de igazi kényelmet csak egy monitor, egér és egy USB-s billentyűzet megvásárlása jelenti - egy kényelmesen látható 19 colos monitort nagyjából 25 ezer forintért lehet megvenni, a másik két komponenst három-négyezerért tud beszerezni bárki. Külső merevlemez nem is feltétlenül szükséges ezekhez a gépekhez, mert 160-250 gigabájtos winchesterrel szerelt modellek is kaphatóak belőlük - memóriából 1 gigabájt is megteszi, de már vannak 2 gigabájtos modellek is, ezeken egyszerre több alkalmazást is meg lehet nyitni lassulás nélkül. Érdemes még megnézni, milyen monitorcsatlakozó van a netbookon: az olcsóbbakon általában hagyományos VGA, az újabbakon HDMI van: az előbbi több eszközzel kompatibilis, az utóbbival viszont lapostévére is rá lehet kötni a kis gépet.

Jócskán eltérő lehet viszont az akkumulátoros használati idő modellenként: általában a háromcellás áramforrással felszerelt modellek olcsóbbak, ezek viszont 2-3 óráig bírják egy töltéssel, míg a hatcellás típusok között már olyan is van, amely ennek háromszorosára is képes: mi egy kilencvenezer forintos Asus Eee PC 1005 HA-t próbáltunk ki, és nagyjából 9 órányi nyüstölés után kellett csak feltöltenünk, azaz mintegy háromnaponta, ami igen kellemesnek mondható. A hazai mobilszolgáltatók kínálatában részletre is lehet venni, szakboltokban teljes áron is fellelhetők olyan netbookok, amelyek beépített mobilinternetes modemet tartalmaznak: ezeknek az az előnye, hogy nem lógnak ki a gépházból, ellentétben az USB-s típusokkal.

Kinek ajánljuk a netbookot?Kinek nem ajánljuk a netbookot?
- a nagy kapacitású akkumulátorral, mobilinternettel felszerelt típust egyetemistának
- PC-s játékokra vágyó fiúknak, képszerkesztő, videovágó, 3D-modellező programokat használóknak
- folyton chatelő tinilányoknak bármelyiket- szakdolgozatot íróknak csak külön monitorral és billentyűzettel


Laptop asztali gép helyett

Kétségkívül kevesebb helyet foglal egy asztali PC-nél, és jóval halkabban is működik egy laptop, nem véletlenül adnak el a hordozható számítógépekből már jó ideje többet idehaza is. A legolcsóbb szegmense ezeknek a gépeknek 15,6 colos képernyővel rendelkezik, tömege pedig nagyjából 2,5 kilogramm: egy ekkora laptopot, ha szükség van rá, bárhová magával vihet a tulajdonos, de ahhoz azért túl nagy és nehéz, hogy folyton magával hurcolja azt. Egy diák számára egy ilyen gép akkor lehet jó választás, ha csak otthon, esetleg a kollégiumban, albérletben akar internetezni, de az előadásokra, órákra nem akarja magával cipelni laptopját, általános vagy középiskolás gyereknek is ez tűnik teljes értékű megoldásnak otthoni számítógépnek.

Napjainkban 120-130 ezer forint körüli összegért lehet a legolcsóbban hozzájutni egy olyan konfigurációhoz, amely többé-kevésbé megállja a helyét, azaz kétmagos processzort tartalmaz, ami például azért is jó, mert például a víruskereső futtatása sem vágja hanyatt a gépet, szimultán nyugodtan lehet futtatni a többi alkalmazást. Ennyiért már a Windows Vista alapverziójával, a Basickel is hazavihető egy laptop. A legtöbb gépet az Intel Core 2 Duo lapkájával szállítják, melynél már nem a gigahertzben mért órajel, hanem általában egy modellszám jelzi a teljesítményt: a komolyabb lapkák a 8000-es szériából kerülnek ki, az olcsóbb gépeket viszont csak a lassabb, 3000-es, 5000-es sorozatú lapkákkal szállítják. Az olcsóbb Celeron lapkával is próbáltunk már Windows Vistát: ez elég kínkeserves volt, ráadásul a fejletlenebb chip nem is támogatja az energiatakarékos üzemet, ezért az ezzel szerelt gépeket nem is nagyon ajánljuk senkinek.

Forrás: [origo]
Az egyik népszerű típus az alsó kategóriából: a Lenovo 3000 N500-as

Egy ilyen gépbe 1 gigabájt memória kevés, 2 gigabájt ajánlott, 3 gigabájt jól jön, 4 gigabájt viszont egy átlagfelhasználónak felesleges, vagy legalábbis 64 bites operációs rendszer szükséges hozzá. A merevlemezek manapság olcsók, már sok alsó kategóriás notebookot is 250 gigabájtos winchesterrel szállítanak, a drágábbak pedig akár 320 gigabájt adatot is tudnak raktározni.

Egy most megvehető átlagos laptop már képes elboldogulni a nagy felbontású videókkal, azonban többségük az integrált videokártyájával csak régi játékokat tud futtatni. Izmosabb videokártyával csak kétszázezer forint feletti típusokban lehet találkozni, egy igazi gamer laptop azonban négy-ötszázezer forintba kerül. A hagyományos laptopok mindegyikében DVD-író meghajtó van már, Blu-ray-lemezekkel kompatibilis típusok azonban csak elvétve találhatók, kétszázezer forint felett. Az akkumulátoros üzemidő itt is jelentős eltérést mutat, egy átlagos 15 colos laptop nagyjából 3 órán át használható a konnektortól távol, persze a félmilliós üzleti kategóriás modellek ennél többre is képesek lehetnek.

Mit érdemes még vizsgálni vásárláskor? Hasznos lehet a beépített webkamera, a Bluetooth támogatása, illetve az, ha a gép támogatja az új, gyorsabb átvitelt biztosító n-es wifi technológiát is, ami pár éven belül széles körben el fog terjedni. Operációs rendszerként a legtöbb helyen Windows Vistát kínálnak, ebből a Business verziót azért érdemes választani, mert ez egy teljes funkciós biztonságimentő-szoftvert tartalmaz, amellyel bármikor visszaállítható egy-egy korábbi állapot, ezenkívül az XP használatára is feljogosítja a tulajdonost. És persze nem mellékes a gyártó által biztosított garancia sem, ezt korábbi cikkünkben gyűjtöttük össze részletesen.

Kinek ajánljuk a nagy laptopot?Kinek nem ajánljuk a nagy laptopot?
- aki kompakt, halk PC-t akar elsősorban otthonra, csak néha vinné magával
- aki mindenhová magával vinné a noteszgépét

Hordozható erőgépek

Természetesen olyan hordozható számítógépek is léteznek, amelyeket könnyű cipelni, és teljesítményük sem alacsony. Szerintünk ebbe a kategóriába az olyan 13,3 colnál kisebb gépek tartoznak, amelyek az Atom processzornál izmosabb hardverrel rendelkeznek. Tipikusan nem két forintba kerülnek, hiszen ezeket a modelleket a legfejlettebb hardverekkel szerelik fel. Korábban egy ilyen masina félmilliót kóstált, mostanra a legtöbb kompakt laptop 300 ezer körüli áron kapható. Ennyibe kerül például a legolcsóbb Apple MacBook: ez a gép teljesítményben jól teljesít, viszont hurcolásra nem feltétlenül a legjobb választás, mivel 2,3 kilogrammot nyom a mérlegen.

Az állóvizet az idén az Acer törte meg Timeline nevű modellcsaládjával, amely leginkább egy netbook és egy hagyományos laptop hibridjének tekinthető: ez felszereltségtől függően 160-220 ezer forintos árával relatíve olcsónak mondható, viszont tömege alig több másfél kilónál, 13,3 colos képernyőjén pedig kényelmesen lehet dolgozni. Egyedüli kompromisszuma, hogy a netbookokhoz hasonlóan nincs benne optikai meghajtó, viszont a csúcsmodell 4 gigabájt memóriát és 500 gigabájtos merevlemezt tartalmaz.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az első olcsó kompakt gép: Acer Timeline

A Timeline széria az Intel új, ultraalacsony energiaigényű lapkáinak köszönheti jó teljesítményét, hatcellás akkumulátora pedig az ebben az árkategóriában megdöbbentő 8 órás használatot biztosítja. A különféle felszereltségekben kapható notebook legolcsóbb változata is tökéletesen megfelel az internetezés, képkatalogizálás, mozizás feladatainak, a kétmagos processzorral és dedikált videokártyával szerelt csúcsmodell még régebbi játékokat is tud futtatni, a hagyományos monitorcsatlakozó mellett pedig még HDMI-port is található rajta, megkönnyítve a tévéhez való csatlakozást. Ez egy nagyon jó kis gép, reméljük, hogy a konkurencia is lekoppintja majd.

Kinek ajánljuk a kompakt laptopot?Kinek nem ajánljuk a kompakt laptopot?
- akinek könnyen hordozható gépre van szüksége
- extrém teljesítményre vágyóknak
- akinek szüksége van beépített optikai meghajtóra

Összességében egy általános iskolás gyerek számára leginkább egy hagyományos, 15,6 colos laptopot gondolunk jó választásnak, egy otthonától távol lévő középiskolás nebulónak emellett már egy netbook is jó választás lehet, ha tisztában van a ketyere korlátaival. Az egyetemisták és főiskolások valószínűleg a pénztárcájuk lehetőségei nyomán választanak majd: nekik a hosszú akkuidejű netbookokat és a néhány sorral feljebb említett kedvező árú Acer gépet ajánljuk figyelmükbe, ezeket ugyanis órára is könnyű elvinni, de akár a vonaton is komfortosan használhatók.