Szemétbe dobnák a Windows 7-et

Vágólapra másolva!
A szabad szoftverek használatát népszerűsítő Free Software Foundation (FSF) a Windows 7  elleni kampányt indított: külön honlapon mutatja be a Microsoft operációs rendszerének "bűneit", és szabadon használható alternatívákat ajánl helyette.
Vágólapra másolva!

Az alapítvány szerdán Bostonban egy demonstrációt tart, ezzel párhuzamosan pedig elindította a Windows7Sins.org (a Windows7 bűnei) honlapot, melyen az idén ősszel debütáló új Microsoft operációs rendszer használatáról próbálja lebeszélni a látogatót. A kampány keretében az FSF munkatársai a Fortune magazin 500-as üzleti listáján szereplő cégek vezetőinek is levelet küldtek, melyben arra figyelmeztetik azokat, hogy a Windows használata fenyegetést jelent a vállalatok bizalmas információira, biztonságára és szabadságára.

Az oldalon hét pontba szedték a szabad szoftveresek vádjait a Microsoft operációs rendszerével szemben. Ezek között megemlítik, hogy a szoftveróriás lobbistáin keresztül nyomást gyakorol az oktatási szegmensre, hogy ott saját szoftvereit használják, ezzel betonozva be meglévő monopolhelyzetét. Az alapítvány vádjai szerint a Windowsba épített ellenőrző mechanizmusok a felhasználók merevlemezeit böngészik át, sértve ezzel a felhasználó magánszféráját, ráadásul a cég folytonosan új verziók vásárlására kényszeríti az ügyfeleket azzal, hogy a régi verziókat csak korlátozott ideig támogatja. Az FSF emellett úgy véli, a Microsoft nem támogatja megfelelően a nyílt webes szabványokat, a Windowsba épített médialejátszó alkalmazás pedig beépített korlátozásokat tartalmaz: például az amerikai NBC műsorainak felvételét blokkolja a program.

Peter Brown, az alapítvány vezetője elmondta, a Windows 7 közelgő megjelenése igazából csak apropót szolgáltat a kampányra, ugyanis a Microsoft teljes szoftverpiaci magatartását tartják problémásnak, nem kimondottan az új operációs rendszert. Brown az FSF közleményében azt is kiemelte, hogy ők a szabad szoftverek használatát javasolják, amelyek nem feltétlenül jelentenek ingyenes alkalmazásokat. A szervezet egyébként minden egyedi kódon alapuló szoftvert problémásnak tartanak, mivel az az indokoltnál nagyobb hatalmat ad a készítők kezébe: így például az Apple Mac OS X operációs rendszerét is, amelynek legújabb verziója pénteken kerül a boltokba.