Időjós weboldalak körképe

Vágólapra másolva!
Egész sor meteorológiai weboldalról tájékozódhatunk róla, hogy milyen lesz az idő, vagy lesz-e vihar. Mindegyik időjárás-előrejelző weboldal egy kicsit másra jó és másban erős: végigkattintottuk a választékot.
Vágólapra másolva!

Nem kezdhetjük ezt a cikket úgy, hogy kicsit haza nem beszélnénk. Az [origo]-n - ahogy a legtöbb internetes portálon - rögtön a címlapon, a fejlécben megtalálhatók az aktuális időjárási információk: egy kis ikonon láthatjuk, milyen idő van, és ott vannak a napi legalacsonyabb és legmagasabb várható hőmérséklet-adatok is. A ikonra kattintva az Időjárás rovatra jutunk, ahol, ha csak a lényeget szeretnénk tudni az aktuális és a várható időjárásról, elég a napi előrejelzés bevezetőjét elolvasni az oldal tetején, ahol egy gyors áttekintést adó időjárási térképet is találunk. Cikkünk írásakor innen megtudhatjuk, hogy augusztus 20-án nem lesz mitől félnünk.

Szép nyári napok

Szerdától péntekig csendes, napos nyári időre készülhetünk, alig lesz felhő az égen. Eleinte átlag körül alakul a hőmérséklet, de pénteken már az ország nagy részén kánikula várható. Ezúttal nem lesz vihar augusztus huszadikán, de két nappal később, szombaton egy markánsabb hidegfront érkezik.

Ha meg is nyitjuk az itt látható cikket, akkor egy alaposabb leírást és előrejelzést kapunk, a rovat címlapjáról pedig elérhető egy aktuális, az ország településeire lebontott adatokat listázó táblázat, és egy látványosabb, egynapos előrejelzést tartalmazó cikk térképekkel. Ha a nyitóoldalon lejjebb nézünk, a rovat szerkesztői által kigyűjtött fontosabb vízhőmérsékleti adatokat, valamint a környező üzleti vagy turisztikai célpontként szóba jöhető városok hőmérsékleti adatait találjuk. Ezzel első blikkre hozzá is jutottunk a legfontosabb információkhoz.

No de cikkünk kiindulópontja az volt, hogy általában nem elégszünk meg ennyivel: lássuk, mivel vethetjük össze az így kapott információkat.

Profi oldal lelkes amatőröktől: www.idokep.hu

Egy kicsit szintén [origo]-közeli oldalnak számít másik kedvenc időjós-oldalunk, az Időkép. A szájtot gimnazista fiatalok indították el, akik 2005-ben el is nyerték vele a 19 év alattiaknak rendezett szabadfogású számítógép-verseny fődíját, egy egy éves ösztöndíját. Az oldal az OMSZ ingyenes, bárki által használható adatai mellett a weboldal körül formálódott közösség adataiból dolgozik: a saját meteorológiai állomással rendelkező hobbisták által gyűjtött adatokat jeleníti meg.

Forrás: [origo]
Felhőkép a szomszédból is

A nyitóoldalon, praktikusan, itt is egy részletes előrejelzés-egyveleg fogad minket, amely nem szövegesen, hanem az oldal nevéhez illően képben tálalja az információkat: piktogramok, hőmérsékleti diagrammok és többféle időjárás-térkép sorakozik a főhelyen. Az előrejelzéseket megjelenítő ábrákra kattintva egy szöveges cikken landolunk, az Időkép.hu legjobb szolgáltatása viszont nem ez, hanem az aktuális helyzetet mutató felhőképek.

Az oldal üzemeltetői nem piktogramokkal dekorált térképen, hanem egy látványos, animált felhőképet megjelenítő felületen ábrázolják a felhőzetet, amely a műholdképnél kicsit áttekinthetőbb- A részletes felhőképet lekérhetjük az ország egészéről, Európának a Kárpát-medencét is magában foglaló középső részéről, a szomszédos országok közül Szlovákiáról, Romániáról és a nyaralás szempontjából kiemelt szereppel bíró Horvátországról, vagy külön Budapestről és a Balatonról is. A műholdképpel ellentétben talán nem árulkodik annyira arról, hogy mi jön, inkább azt lehet vele jól leszűrni, hogy milyen az időjárás ott, ahová éppen indulunk - például a strandolásra kinézett területen. A felhőkép egy kattintásra animál is, ilyenkor az elmúlt egy óra eseményeit láthatjuk rajta, vagyis azt, hogyan mozgott, változott a felhőzet.

Forrás: [origo]
Lássuk, hol van éppen vihar!

Az Időképnek nem csak észlelő állomásokkal, hanem webkamerákkal is dolgoznak a közösség tagjai. A webkamerák nem fedik le egyenletesen az ország területét, például Somogy megyében vagy a Kiskunságban csak mutatóba van ilyen. A sűrűbben lefedett régiókban viszont nagyon jók ahhoz, hogy a saját szemünkkel is meggyőződhessünk róla, milyen idő van, vagy - a kamerahálózat eredeti céljának megfelelően - egy-egy nagyobb vihar haladását követhetjük rajtuk szemmel. Minden kamera percenként rögzít képeket, és az oldalon az elmúlt néhány perc képei láthatók rajtuk.

Amiért még az Időképet szeretjük: a különféle időjárási térképek itt láthatók a legnagyobb, legszebb formában, és ami a lényeg, könnyedén végig lehet kattintani őket az oldalsávon található menüből. A szájton minden lényeges információ össze van gyűjtve az UV-sugárzástól a légszennyezettségig, az animált felhőképeit pedig a saját weboldalunkra is beágyazhatjuk.

Pár szó a közismert profiktól - www.eumet.hu

Az oldalt a televízióból is ismert Pártai Lucia és Aigner Szilárd üzemelteti, saját vállalkozásban. A sokkolóan igénytelen kialakítású weboldalon a tartalom a lényeg. Rögtön a nyitólapon alapos, de lényegre törő összefoglalót kapunk a napi várható időjárásról, másnap estig, amit egy kicsit részletesebb leírás követ az elkövetkezendő napokban várható fejleményekről.

Forrás: [origo]
EMS: Mintha 1995-ben lennénk

A folyamatosan frissített, az oldalon mindig szem előtt tartott előrejelzésből egy pillanat alatt megtudhatjuk, milyen idő van odakint, és mire kell számítanunk másnapig - amit általában a lemegbízhatóbban állapítanak meg a meteorológusok. A rövid leírást a heti hőmérséklet-változást összefoglaló táblázat követi, majd közlekedésmeteorológiai, és röviden, majd egy tömör leírásban is összefoglalt orvosmeteorológiai információk következnek. Ezekből azt is megtudhatjuk, hogy az elkövetkezendő napokban milyen szabadtéri tevékenységekhez lesz a legmegfelelőbb az időjárás.

Még lejjebb részletes térképeket és grafikonokat találhatunk, amelyek látványosabb formában szemléltetik az előrejelzéseket.

Közszolgálat hervasztó design-nal - www.met.hu

Természetesen az Országos Meteorológiai Szolgálat is üzemeltet weboldalt, ahol elérhetőek a legfrissebb előrejelzési adatok. A legtöbb időjós szájt tulajdonképpen ezekből táplálkozik, vagy legalábbis részben ezeket veszi át. A közpénzből működő OMSZ rendelkezik a legtöbb hazai mérőállomással, és adatai egy részét ingyenesen elérhetővé is kell tennie.

Forrás: [origo]
Kékben pompázik az OMSZ honlapja

Mindezeket az értékes információkat a weboldal annyira ingerszegény formában tálalja, hogy az ember tényleg inkább máshol nézelődik. A nyitólap tetején hőmérsékleti adatok az ország nagyvárosaiból piktogramokkal, alattuk viharjelzés riasztási térképek, és szöveges előrejelzések. Ezek alatt megtalálhatjuk az ország időjárási radarképét, valamint a kötelező műhold- és hőmérsékleti térképeket, valamint webkamerás égképeket bizonyos településekről. A jobb fölső sarokban, kiemelt helyen találjuk még a Veszélyjelzés menüpontot, ahol az egészségre vagy vagyonbiztonságra veszélyes időjárási tényezőkről lehet egy helyen tájékozódni: itt van a viharjelzés, a hőség- és viharriasztások, az UV-sugárzás szintjének jelzése és térképe, valamint az orvosmeteorológiai információk.

Az OMSZ-nél minden megtalálható, ami fontos, de nem nagyon van szem előtt, és a kék alapon fehérrel szedett szöveg sem a legkellemesebb a szemnek.

Flashes doboz, rengeteg információval - www.idojaras.hu

Az Időjárás.hu az [origo]-nak is az adatokat szolgáltató ICI Meteorológia saját oldala. A cég saját oldala egy kicsit zsúfolt: a részletes időjárási adatokat régiókra, vagy időszakra és kategóriákra lebontva a bal fölső sarokban található flashes dobozban kattintgathatjuk végig. Itt a szokott módon piktogramok segítik az eligazodást az információtengerben.

Az aprólékos bontás ez esetben nem segíti a gyors tájékozódást, célszerű inkább a szöveges előrejelzéshez fordulnunk, ha szeretnénk tudni, mi a helyzet. A nyitólapon természetesen megtalálhatók az elhagyhatatlan műholdas- és hőtérképek is. Az ICI sok információt zsúfolt össze az oldalán, ízléses megjelenítéssel, de egy kicsit bonyolult formában.

Fesztiváltérkép és sok grafika - www.koponyeg.hu

A Köpönyeg.hu az igen ötletes webcím mellett a látványos grafikus felületével keltette fel a figyelmünket, amivel egy kicsit eltér a megszokott időjárási oldalaktól. A készítők egy óriási, diagram-szerű időjárási naptárt helyeztek el a nyitólap közepén, amely több napra ad előrejelzést, és a rajta alkalmazott jelölések mutatják az aktuális, és a három napra előre várható hőmérsékletet is egy kicsit lejjebb. A grafikonok látványosak, de az élénk színeknek köszönhetően első pillantásra kicsit kusza, nehezen értelmezhető az egész: bogarászni kell egy kicsit az ábrát, hogy tudjuk, mit hol találunk. Az előrejelzési naptárat külön lekérhetjük a haza régiókra és az Adriára is.

Forrás: [origo]
Szép színes, de kicsit kusza látvány

Természetesen itt sem maradhatott el a nyitólapról a szöveges előrejelzés, aminél kiemelten láthatjuk azt is, mekkora eséllyel válik be az ott leírt prognózis. A Köpönyegen érdemes még ránézni az országos időjárási helyzetet mutató Jelenidő nevű térképre, ahol a Magyarország-térképet lefedő piktogramok mutatják az időt országszerte. Ezekre egyesével rákattintva azt is láthatjuk, hogy honnan érkezett az adott mérés, és visszajelzést adhatunk róla, hogy pontos-e - a térkép ugyanis sokféle forrásból áll össze. A szájton ilyenkor nyáron fesztiváltérképet is találunk, amin kinézhetjük, hol van vagy lesz éppen rendezvény, vagy hogy van-e valami éppen ott, ahol jó idő van, ha útra kelnénk. A térképen viszont sajnos nincsenek rajta az időjárási adatok.