Új böngészőt készít a Netscape atyja

Vágólapra másolva!
A RockMelt nevű startup céggel egy teljesen egyedi böngészővel rukkolna elő a mára csaknem teljesen eltűnt Netscape browsert fejlesztő cég alapítója.
Vágólapra másolva!

Az idén 38 éves Marc Andreessen az első böngésző, a Mosaic egyik készítője volt, és a mára multimilliomos szakember alapította a Netscape-et is, amelynek szoftverét használta a legtöbb internetező a kilencvenes években. Bár mára csaknem teljesen eltűnt a süllyesztőben a Netscape Navigator, egyes elemei a Mozilla Firefoxban élnek tovább.

A New York Times híre szerint azonban Andreessen most egy RockMelt nevű kezdeményezést indított útjára közeli munkatársaival, melynek célja a webböngésző szoftverek teljesen új generációjának elkészítése. A cég honlapján egyelőre csupán az érdeklődők e-mail címeit fogadják, s maga Andreesen is meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott terveiről az amerikai lapnak. Elmondása szerint egy elég jó csapatot sikerült összetoboroznia a projekthez, amelynek végeredménye a tervek szerint egy teljesen új típusú böngésző lesz. A szakember szerint a jelenlegi browserek nem tartották a lépést a web fejlődésével, még mindig ragaszkodnak azon gyökereikhez, amelyek az első statikus tartalmú honlapok megjelenítéséből eredeztethetők.

Forrás: [origo]

Mára azonban már sokkal komplexebb webszájtok működnek, webes alkalmazások sorát kínálva, ezekhez pedig csak úgy lehet igazodni, ha teljesen az alapoktól állnak neki egy szoftver fejlesztésének. A RockMelt egyik másik vezetőjének nyilatkozatai szernint az új böngésző valamilyen módon kapcsolódni fog a Facebook közösségi szájthoz is, melynek igazgatósági tagja Andreesen. Feltehetően arról van szó, hogy a szociális hálózat szolgáltatásait lehet majd közvetlenül elérni a szoftverből ahhoz hasonló módon, mint amelyet a Firefoxra épülő Flock böngésző is kínál.