Az elnökhöz fordul a megtámadott grúz blogger

Vágólapra másolva!
Nyílt levélben kért vizsgálatot Dmitrij Medvegyev orosz elnöktől az a grúz blogger, aki miatt a Facebook és Twitter közösségi szájtokat a múlt héten hackerek megtámadták.
Vágólapra másolva!

A Cyxymu álnéven író blogger azt állította, hogy azért támadták meg a közösségi oldalait, mert "az igazságot állította az orosz-grúz háborúról". A blogger, akinek valódi neve Georgy, videókon és blogírásaiban bírálta Oroszországot az ötnapos háborúval kapcsolatban, amelyet Grúzia ellen vívott tavaly a dél-oszétiai térségben. A támadás miatt a Twitter augusztus 6-án két órára leállt. Georgy arra kéri Medvegyev elnököt, hogy találja meg a bűnösöket - számolt be a BBC.

Mivel a Twitteren és a Facebookon kívül a blooger a Google-ra és a LiveJournalra is regisztrált, ezért ezeket a helyeket is megtámadták. Georgy szerint az orosz titkosszolgálat rendkívül könnyedén meg tudná találni, kik a bűnösök, hogy aztán orosz bíróság elítélje őket. Ugyanakkor azt is hozzátette: "az egész világ arról beszél, hogy az orosz hackerek az orosz szövetségi államnak dolgoznak". Georgy elmondta, hogy nem ez volt az első hackertámadás ellene: még 2008 októberében megtámadták blogját a LiveJournalon, és az idén májusig nem is működött. Most pedig a hackerek képesek voltak több millió embert megakadályozni abban, hogy a világ leghíresebb közösségi hálózatait használják, pusztán azért, hogy egyetlen embert elhallgattassanak.

A blogger állításai ellenére internetbiztonsági kutatók kétlik, hogy a támadást az orosz állam irányította volna. Graham Cluley, a Sophos nevű biztonsági cég vezetője szerint szinte egész biztos, hogy egyetlen ember hajtotta végre a támadást. "Az ilyen emberek azt képzelik, hogy majd ők osztanak igazságot, és 'leszedik' a bloggert a netről, ehelyett az egész Twitter működését állították le" - mondta Cluley.