Támadás után ismét működik a Twitter

Vágólapra másolva!
Már hazákból is elérhető a túlterheléses támadást elszenvedett Twitter, bár időnként többször kell próbálkozni az üzenetek elküldésével. A népszerű mikroblog szolgáltatás magyar idő szerint csütörtökön nagyjából 16 óra körül vált elérhetetlenné, a kimaradás majdnem két órán át tartott. A szolgáltatásra épülő további oldalak - például a magyar Turulcsirip - hosszabb ideig nem működtek.
Vágólapra másolva!

A Twitter hivatalos oldalán csupán nyúlfarknyi információ fogadta a látogatókat: amiből kiderült, hogy túlterheléses támadás érte a webszájtot. Egy ilyen jellegű internetes támadást többnyire kártevőkkel fertőzött PC-k segítségével hajtanak végre, amelyeket zombiként tudnak a világhálón keresztül távirányítani internetes bűnözők. Sok ezernyi számítógépet egy-egy oldal felkeresésére vagy más hasonló dolgokra utasítva nagy forgalmú weboldalakat is túl lehet terhelni. E percekben szerkesztőségünkből már el lehet érni a szájtot, igaz a tölttési idő még nagyon hosszú, és a szolgáltatás is megbízhatatlanul működik. a mikrobloggerek adatait felhasználó külső szolgáltatások továbbra sem működnek. A Twitter státuszblogja szerint jelenleg is folyamatban van a hibák elhárítása és a támadás elleni védekezés. A hackerek a Facebookot sem kímélték világ legnépesebb közösségi oldala nem bénult meg, csak lassabban volt elérhető, a Google munkatársai pedig visszaverték a támadást - számolt be az AFP hírügynökség.

A 2006-ban indított szájton, amelynek felhasználói legfeljebb 140 karakter hosszúságú üzenetekben számolhatnak be egymásnak életük történéseiről, vagy ajánlhatnak egymásnak linkeket, 2007 és 2008 között voltak igazán gyakoriak a leállások, mivel a rendszer nem sokszor nem bírta kiszolgálni a rengeteg felhasználót. Ezek nyomán a szájt például a Geek and Poke című webes képregénynek is gyakran vált céltáblájául a Twitter.

A szolgáltatást használók pontos számát az üzemeltető nem publikálta, ám szakértői becslések szerint a szájt a harmadik leglátogatottabb közösségi oldal, amelyet legalább hatmillióan keresnek fel egy hónapban. Használói között számos híresség megtalálható, többek közt Britney Spears, Ashton Kutcher, de Paulo Coelho és Al Gore is megosztja rajta üzeneteit a világgal.