Tábla PC aranyárban

Vágólapra másolva!
Azt mondták, egyszer kézírással fogjuk vezérelni a számítógépeket, esetleg a testünkön fogjuk őket viselni. Bár a mai napig egyik jóslat sem vált be teljesen, csodálatos és rettenetesen drága részeredményeket már sikerült elérni. Teszteltük a Lenovo X200t luxuslaptopját.
Vágólapra másolva!

Geekek hada várta visszafojtott lélegzettel a Lenovo X200-as modelljét. Az elvárások szerint a hagyományos és tablet kiszerelésben is megvásárolható számítógépnek egyszerre kellett volna mindent tudnia, amit a cég szuperkicsi és rendkívül drága X300-asa tud, csak olcsóbban. Bár hagyományosan nem szoktunk annak utánajárni, valóra válnak-e a kockák álmai, mégis kipróbáltuk a Lenovo legkisebb Thinkpadjének érintőképernyős verzióját.

12,1 hüvelyk, a mindennapi hurcolásra szánt notebookok legkényelmesebb mérete. Az általunk kipróbált tábla PC-n ehhez 1280*800 pixeles felbontás társult, az igazán igényesek, azonban nagyobb felbontású panellel is rendelhetik a készüléket. Mivel a mindennapi használatra, netezésre, HD felbontású filmek nézésére és az alkalmi játékra bármelyik, a piacon lévő notebook alkalmas, azt próbáltuk kinyomozni, milyen pluszt ad az a tablet formátum, aminek Bill Gates jóslata szerint a 21. század meghatározó formájává kellett volna válni, ám sosem volt képes elterjedni.

Kemény táblaüveg

A PDA-k, navigációs kütyük vagy az iPhone érintőképernyőjéhez szokott felhasználóknak biztosan meglepetést okoz a tábla PC-k kemény üvegfelülete, ami leginkább a régi idők monitorai elé akasztható szemkímélő szűrőkre emlékeztet. A kopogós lap nem érzékeny az emberi ujj érintésére, a kurzort nem lehet arrébb lökni egy véletlen mozdulattal, sőt az írás közben a kijelzőn nyugvó csukló sem "maszatolja el" a korábban rögzített mondatokat.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Akkora, mint egy vastagabb mappa (további képek galériánkban)

A kényelemnek ára van, a Wacom - ez a cég gyártja a grafikusok körében elterjedt digitalizáló táblákat is - technológiát használó képernyő csak saját tollával működik. A szórakozottabb felhasználóknak ezért figyelniük kell, hogy el ne hagyják a készülék oldalába becsúsztatható eszközt, mert pótlása drágább, mint a PDA-khoz járó egyszerű műanyag pennáké.

A mágneses rezonancia elvén működő kütyünek nincs saját áramforrása, így attól nem kell félni, hogy lemerül. A technológia jellegéből adódóan már pár milliméterrel a kijelző felett is érzékeli a gép a toll helyzetét, így hozzáérni csak kattintáskor kell a felülethez. A jobbgombos klikkelést a tablet esetében a penna oldalán található gombbal oldották meg, ezt leszorítva lehet a képernyőt kopogtatva előhozni a helyi menüket.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
"Jobbra nézek, balra nézek..." (további képek galériánkban)

Az X200 nem kapta meg nagyobb testvérétől a - korábbi tesztünk szerint igencsak kicsi - tapipadot, a toll mellett csak a G és H billentyűk között mosolygó piros mikrojoystick áll a felhasználó rendelkezésére. Az eszköz ellen és mellett hitviták tucatjait lehet kirobbantani, azonban a toll és a gépen található három USB kapura csatlakoztatható egér mellé biztos, hogy elég a minijoystick.

Mórickaábrában verhetetlen

A tábla PC kijelzője ráadásul nem csak írásra és kattintgatásra jó, érzékeny a különböző erősségű nyomásra is, így rajzra, festésre is használható. Mi csupán az ArtRage ingyenes verziójával tettünk egy próbát, megkérve néhány kollégát, hogy skicceljenek valamit az X200 kijelzőjére. Bár az eredmények biztosan nem lettek annyira kidolgozottak, mint a programot használó DeviantArtos művészek képei, azt elmondhatjuk, hogy mindenkinek kézre állt az újfajta rajzeszköz.

ForrA!s: [origo]
Mindenkiből előjön a gyerek a rajztábla előtt

Kézenfekvő felhasználási területe a tábla PC-nek a jegyzetelés is, erre azonban csak részben felel meg a gép. Az Office csomag részét képező OneNote mindenes jegyzettömbbel, vagy a Microsoft kísérleti Inkseine alkalmazásával ugyan lehet írásos anyagokat rögzíteni, azonban ha ezt magyarul tesszük, le kell mondani a kézírásfelismerésről. A Microsoft operációs rendszerében a Tablet PC kiadás bejelentése óta ugyanaz a három nyelv - angol, japán és kétfajta kínai írás - támogatott, ékezetes betűket esélyünk sincs bevinni a kijelzőre írva. A mindenképpen ehhez a beviteli módhoz ragaszkodó felhasználók angolra kapcsolt billentyűzettel adhatnak nevet a fájljaiknak, írhatnak új URL-t a böngésző címsorába.

Nem hiányzik nagyon a billentyűzet

Ha az ékezetektől eltekintünk, rajzos módban is kényelmesen végre lehet hajtani minden feladatot a készüléken. A Lenovo külön alkalmazást mellékelt a lehajtott kijelző miatt elérhetetlen hardvergombok kiváltására, amivel a háttérvilágítás intenzitását, a hangerőt vagy épp az energiatakarékossági beállításokat lehet egyszerűen megváltoztatni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Tabletre találták ki a OneNote jegyzetelőprogramot (további képek galériánkban)

Állandóan előhívható a virtuális billentyűzet is, csak a képernyő megfelelő szélét kell megérinteni, hogy becsússzon középre az ablaka. Erről a panelről indítható el a toll kalibrálása és a többi írással kapcsolatos vezérlőpanel is. Az előbbi procedúrát érdemes egyszer lelkiismeretesen végigcsinálni, sokkal pontosabban és kényelmesebben lehet egy jól beállított írószerszámmal navigálni, mint egy tessék-lássék behangolt, félrekattintásokat gyártó pennával.

Igazi varázsceruza, mint a mesében

Tesztünk során meggyőződtünk arról, hogy a tábla PC a tökéletes eszköz, ha a kanapén ülve szeretünk netezni. A portré nézetbe kapcsolt kijelzőn kényelmesen elfér egy e-könyv, egy hosszabb dokumentum vagy egy weblap. Lapozásra több módszer is van, az egyik a görgetősáv piszkálása tollal, a másik, elegánsabb pedig a gesztusparancsok használata.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kényelmesebbek tollal a logikai játékok (további képek galériánkban)

A böngésző mellett a lassabb tempójú játékok is jól érzik magukat a tablet képernyőjén. Két független fejlesztésű címmel tettük próbára az X200t-t: a World of Goo-val és a varázsceruzás Crayon Physics Deluxe demójával. A nyugodt, ám pontos mozdulatokat igénylő játékokban szinte új dimenzió nyílik az érintőképernyő miatt. Ilyenkor érezni, hogy bizonyos esetekben az egér hátráltató tényező, testünk mesterséges kiegészítője csupán. Persze egy lövöldözős programot betöltve az érzés hamar elmúlik.

Verdikt: drága

A Lenovo X200t nálunk járt példányában 1.86 gigahertzes, kisfogyasztású Core2Duo processzor dolgozott, 250 gigabájt hagyományos merevlemezzel és két gigabájt memóriával rendelkezett. A masinába szereltek webkamerát, Bluetooth csatolót és mobilnetes modemet is, azonban a mindennapi használatot igazán kényelmessé tevő ujjlenyomat-olvasó már kimaradt belőle. A gép végfelhasználói ára így is rendkívül magas, a kisebb típusok is 400 ezer forint körül mozognak, a csúcsmodell pedig közel 700 ezer forintba kerül. Akármennyire jó számítógép is az X200t, borzasztóan nehéz belenyugodni ebbe az árba, ennyi pluszt nem nyújt a tábla PC formátum.