Játékdömping diszkontáron

Vágólapra másolva!
Gonoszok rettegett fővezérévé, vagy egy horror túlélőjévé is válhatunk a nyári árleszállításnak köszönhetően. Az utóbbi két év kiemelkedő játékai is helyet kaptak a CD Projekt TOPSELLER sorozatában, amit már eleve kedvezményes áron vezettek be pár hónappal ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Ezt az összeget augusztus elsején megfelezték, így a nyár hátralévő részében tizenhat, többnyire magyar felirattal is ellátott játék érhető el igencsak akciós, 1990 forintos áron. Szinte minden fontosabb játékkategória képviselteti magát, a kalandjátékoktól kezdve a stratégián át egészen a horror-elemeket is felvonultató shooterekig.

Nem mind arany, ami fénylik

Mint minden válogatásnak, a TOPSELLER sorozatnak is vannak gyengébbre sikerült darabjai, ilyen például az alternatív múltba kalauzoló világháborús lövölde, a Turning Point: Fall of Liberty. A játék története szerint Churchill 1931-ben meghal egy autóbaleset során, ennek - illetve az incidenst láncreakciószerűen követő eseménysorozat - következtében a német csapatok előbb Európát foglalják el teljes egészében, majd megindulnak a nagy vízen túlra, hogy meghódítsák az Egyesült Államokat is. A játékosnak egy átlagos munkásember bőrébe bújva kell felvennie a harcot a náci megszállókkal, a cél többnyire megfelelő számú ellenség hatástalanítása, illetve maga a túlélés. Az alapötlet nem rossz, de sajnos a megvalósítás inkább a B filmekhez hasonlítható; gyenge grafika, még gyengébb mesterséges intelligencia, és bugok sokasága jellemzi a játékot. Azoknak érdemes kipróbálni, akik gyengébb konfigurációval rendelkeznek, vagy csak egy gondolkodás nélküli, békés lövöldözéssel eltöltött délutánra vágynak. A horror, sci-fi elemeket vegyítő BlackSite ennél magasabbra tette a mércét, a fejlesztők kijelentették, játékukkal megreformálják a shooter kategóriát. Ez nem sikerült, a játékmenet gyakorlatilag a szokásos sablonokat vonultatja fel. A föld megszállására készülő idegenek a legkülönbözőbb fegyvereket vetik be, a játékos ennek megfelelően szintén jelentősnek mondható arzenált használhat fel a küzdelem során. A harc kisvárosok utcáin, főleg az amerikai játékosok számára ismerős, átlagos helyszíneken zajlik, talán ez a játék egyetlen egyedi aspektusa.

Irány a versenypálya

A válogatásba bekerült kettő, stílusukat tekintve teljesen különböző versenyzős játék is. A GTR Evolution címe inkább csak a stílus elkötelezett rajongóinak lehet ismerős, pedig a nagy kiadók által uralt piacon kis halnak számító stúdió kevesebb pénzből fejlesztett, kisebb marketing-kampánnyal megtámogatott játéka kifejezetten jól sikerült. A SimBin címei többnyire a FIA különböző versenysorozataira épülnek, az Evolution gyakorlatilag ugyanazokat az elemeket vonultatja fel, mint a sorozat előző részei (GTR 2, Race 07), de legfrissebb epizódként nem csupán a legújabb - összesen több mint 20 - csúcsmodell volánja mögé lehet beülni, de ráadásként ki lehet próbálni a legendás Nürburgring Nordschleife új változatát is.

A rali-legenda Colin McRae nevével fémjelzett sorozat mindig is a legkíválóbb minőségű versenyzős játékok szinonimája volt, a versenyző halálának évében kiadott - és szinkronizált változatban megjelenő - DIRT minden tekintetben sikeresen túlszárnyalta az elődöket is. A hagyományos raliversenyek mellett számtalan különböző versenymód megtalálható a játékban, mindezt szemet gyönyörködtető - és ennek következtében magas gépigényt támasztó - grafikával, realisztikus fizikával, és törésmodellel fűszerezték meg a fejlesztők. A minőségének szintjéről sokat elárul, hogy az új Need for Speed játék fejlesztői bevallottan a DIRT-öt tartják a jelenlegi versenyzősjáték etalonnak. A konzolokra szeptemberben, PC-re decemberben érkező folytatás előtt mindenképpen érdemes elvinni néhány próbakörre a játékban található negyvenhatféle járgányt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Ej1xuojnNQe8lDYb

DIRT

Kamera, hang, akció!

A megjelenő játékok túlnyomó többsége az akció kategóriát erősíti, nem lehet ez másképpen a cikk tárgyául szolgáló sorozat esetében sem. Szerencsére többnyire átlagosnál jobb, vagy kifejezetten kiemelkedő minőségű játékok kerültek be a válogatásba, ezzel egyszerre megkönnyítve, és megnehezítve a választást. A TimeShift az átlagosabb címek közé tartozik, mely a szokásosnál jobb alapötlettel rendelkezik. A játékos karaktere egy speciális, az idő manipulására alkalmas öltözékben veszi fel a harcot a mindenre elszánt ellenséggel, a játékmenet ennek megfelelően a szokásos shooterektől eltérő színezetet kap. A gamerek bármikor megállíthatják, illetve előre-, vagy visszatekerhetik az időt, így például az időmegállítás következtében egy helyben álló, megmerevedett ellenfelek kezéből kivehetik a fegyvert, vagy megmenekülhetnek az ellenséges rakéták becsapódásakor bekövetkező robbanásoktól is.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=9ngCWftAeyvny3HR

TimeShift - intro

Mielőtt filmsztár lett, a 47-es ügynök nem csupán a Hitman játékok főszereplőjének, de a lopakodós műfaj királyának is számított. A Hitman Triple Pack az első rész kivételével a sorozat összes epizódját tartalmazza, melyekről leginkább azt érdemes tudni, hogy a játékosnak általában be kell jutnia egy megadott - gyakran jól őrzött - helyre, majd a legkülönfélébb eszközöket felhasználva kell végeznie a célpontokkal, lehetőleg úgy, hogy minderről senki se szerezzen tudomást.

Forrás: [origo]

Hitman

A sorozat fejlesztőinek újabb - kevésbé jó, de mégis sikeresnek számító - játéka, a Kane & Lynch szintén helyett kapott a válogatásban. Annak ellenére, hogy nem számít a sorozat legerősebb játékának, mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt, minden egyes végigjátszandó pálya gyakorlatilag tisztelgés egy-egy film előtt. A fejlesztők többek közt a Szemtől szemben (Heat), vagy a Collateral - A halál záloga legfontosabb jeleneteit csempészték be a játékba, melynek egyébként rögtön két főszereplője is van, a mindig hidegvérű Kane, és az instabil személyiségű Lynch. A köztük feszülő ellentét természetesen a játék-, illetve történetbeli konfliktusok egyik fő forrása.

Forrás: [origo]

Kane & Lynch

Az Overlord nem számít tipikus akciójátéknak, már csak a témaválasztás miatt sem. A játékokban megszokott felállást - jön a szimpatikus hős, aki előbb a főgonosz csatlósaival, majd magával a főellenséggel is végez - a feje tetejére állították a fejlesztők. Az Overlord "hőse" maga a főgonosz, aki általában a kegyenceit küldi a piszkos munka elvégzésére, de ha úgy alakul, akkor szívesen veszi a saját kezébe az ölőszerszámokat. Nem csupán kaszabolásról, de a megfelelő taktikák kidolgozásáról, és alkalmazásáról is szól - az egyébként éjfekete humorral bőven meghintett - játék.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=oAaL1tRXrPtLb9sx

Overlord - intro

A rettegés foka

Az akció műfaján belül külön alműfajba sorolják a thriller, illetve horror elemekkel megfűszerezett címeket. A műfaj népszerűségét jellemzi, hogy rögtön hat ilyen jellegű játék is bekerült a sorozatba. A F.E.A.R. szériát az amerikai kommandós-, illetve a japán horror filmek ihlették leginkább, az egyik legfontosabb szereplő egy titokzatos, néhány szempillantásnyi időre feltűnő "lány", akinek felbukkanását mindig borzalmas vérengzés követi. A F.E.A.R. GOLD csomag az első részt, illetve annak kiegészítőjét, a F.E.A.R. Perseus Mandate pedig a második, külön is futtatható kiegészítőt tartalmazza, a tavaly karácsonykor megjelent F.E.A.R. 2: Project Origin végigjátszása előtt mindenképpen érdemes ezeket kipróbálni, az egyébként valóban brutális vérontás mögött nehezen követhető, szövevényes sztori megértéséhez ez mindenképpen elengedhetetlen.

Forrás: [origo]

F.E.A.R.

A Clive Barker's Jericho különlegessége, hogy a játékosok talán a játéktörténelem leggyomorforgatóbb jeleneteinek szemtanúi lehetnek, de emellett fontos tényező az is, hogy a címben is szereplő, ismert horror-szerző tollából származó történet videójáték adaptációjáról van szó. Sajnos az izgalmasnak induló sztori sem menti meg a játékot, a fejlesztők leginkább csak a gyomrot célozták meg, a játék rövid idő után ellaposodik, és ezután a gamerek leginkább már csak a programhibák sokaságát számolgathatják.

Forrás: [origo]

Jericho

Annak ellenére, hogy kisebb kiadó címe, és jóval kevesebb vért tartalmaz, sokkal izgalmasabbra sikerült a Penumbra sorozat Black Plague című epizódja, mely egyszerre próbálja felcsigázni az akció-, és a kalandjáték rajongókat. A sorozat második - az elsőtől függetlenül játszható, és megérthető - epizódjában első személyű nézetben haladva kell különféle rémisztő szituációkat, rejtvényeket megfejteni. Az egyedi megközelítés eredménye egy helyenként vérfagyasztó, de mindvégig érdekes, kipróbálásra mindenképpen ajánlott játék.

Forrás: [origo]

Black Plague

A TOPSELLER sorozat játékai megtalálhatóak az összes fontosabb szaküzlet láncban, illetve hipermarketben.

Tóth Tibor