Tudományos kutatás Facebookkal

Vágólapra másolva!
A Facebook-felhasználók mostantól kezdve az Intel új szoftverével, illetve a számítógépük felesleges processzorteljesítményével járulhatnak hozzá a járványokkal vagy a klímaváltozással kapcsolatos tudományos kutatásokhoz.
Vágólapra másolva!

A chipgyártó a GridRepublic nevű nonprofit szervezettel karöltve hozta létre a Progress Thru Processors (fejlődés processzorokon át) elnevezésű alkalmazását, amely lehetővé teszi, hogy a vállalkozó kedvű Facebook.használók tudományos kutatások számításainak kalkulációihoz bocsássák rendelkezésre saját számítógépeik feles kapacitását.

A közösségi portál 250 millió felhasználója számítógépének felesleges teljesítményével többek között az AIDS, a rák vagy az Alzheimer-kór elleni kutatásokhoz járulhat hozzá. A klímaváltozással kapcsolatos processzorigényes számításokhoz és a lehetséges jövőképek modellezéséhez szükséges teljesítményt szintén a Facebook-tagok közreműködésétől várják.

Forrás: [origo]
Itt lehet elérni az ingyenes szoftvert



Telepítését követően a kliensprogram a háttérben észrevétlenül fut, és az az internetről érkező adatcsomagokat dolgozza fel a megadott algoritmusok alapján. Az Intel kezdeményezéséhez hasonlóan a földönkívüli intelligenciát kutató SETI-program (search for extra terrestrial intelligence, kutatás földöntúli értelmes élet után) keretén belül már évek óta működik a SETI@home képernyővédője, amely a rádióteleszkópok által begyűjtött adatokat osztja ki a kutatásban résztvevő számítógépekre, és a jeleket akkor dolgozza fel, amikor a gépet csak a képernyővédő terheli.