Jövőre debütál a hajlékony e-papír

Vágólapra másolva!
A papírhoz hasonlóan lehet majd hajtogatni azt az újfajta képernyőt, amelyet a brit Plastic Logic cég fog piacra dobni várhatóan már jövőre.
Vágólapra másolva!

Az e-tinta technológiát használó kijelző kimondottan elektronikus formátumú újságok, könyvek megjelenítésére lesz alkalmas, mivel nem fárasztja a szemet. A TechRadar értesülései szerint a hajlékony - bár fel nem tekerhető - képernyővel szerelt első e-könyv-olvasó eszközök már a jövő év elején a boltokba kerülhetnek.

A Plastic Logic közlése szerint a papírszerű képernyő kifejlesztése tíz évet vett igénybe, és mintegy harmincmilliárd forintnak megfelelő összegbe került. Bár a szemet nem fárasztó, kényelmesen olvasható e-könyv-olvasókat már most is lehet kapni, az új képernyő extrája, hogy érintésérzékeny a felülete, amely révén a PDA-kéhoz hasonló módon való használatot is lehetővé tesz, ráadásul olyan keveset fogyaszt, hogy az ezt tartalmazó eszközöket elég lesz kéthetente feltölteni. A megoldás jelenleg csak fekete-fehér - pontosabban szürkeárnyalatos - megjelenítést tesz lehetővé, a színes verzió kifejlesztése várhatóan még évekbe telik majd.

Forrás: [origo]

A Plastic Logic érintésérzékeny e-papír képernyőjét használó eszközök valószínűleg hasonló áron lesznek majd megvásárolhatók, mint napjaink egyik legnépszerűbb e-könyv-olvasója, az Amazon Kindle, amelyet 300 dollárért, vagyis durván 55 ezer forintért kínálnak, de csak az Egyesült Államokban használható.