Beválni látszik a svéd fájlcsere-tiltás

Vágólapra másolva!
Bár egyes szakértők vitatják, és csupán rövidtávú sikerként könyvelik el, mások szerint konkrét eredményeket ért el Svédország az internetes kalózkodást a  korábbinál jóval komolyabban szankcionáló törvényével: amellett, hogy az ország warez-forgalma visszaesett, pedig csak később tervezik megindítani az első pereket az illegális letöltőkkel szemben.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban hírt adtunk, az IPRED (Intellectual Property Rights Enforcement Directive, az EU szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogok betartatásának irányelve) néven emlegetett törvény április 1-jén lépett életbe, s már ezen a napon harminc százalékkal csökkent az ország teljes internetes forgalma, s egy helyi internetszolgáltató a Netnod további visszaesésről számolt be négy hónappal később is.

Az új törvények értelmében ugyanis a szerzőijog-védő szervezetek könnyebben hozzáférhetnek az illegális fájlcserélésen ért előfizetők személyes adataihoz, így bonyolult hatósági procedúra nélkül kártérítési pert indíthatnak ellenük. A médiacégeknek kedvező új törvények hatására rengeteg svéd internetező más szájtokra pártolt át a fájlcserélőkről, nyilatkozta a stockholmi műszaki egyetem, a KTH kutatója, Daniel Johansson a hírügynökségnek. Johansson szavai szerint egyes népszerű svéd előadók azt tapasztalják, hogy a népszerű letöltőoldalon, a Pirate Bay-en jelentősen, bizonyos esetekben akár 80 százalékkal is visszaesett a műveik iránti - illegális - kereslet.

Per Strömback, a videojáték-fejlesztőket tömörítő svéd iparági szervezet szóvivője szerint senki sem számított arra, hogy az illegális letöltések ilyen mértékben fognak visszaesni, ráadásul a legális, fizetős szolgáltatások körében is növekedést tapasztaltak. A lemezkiadó cégeket tömörítő jogvédő szervezet, az IFPI adatai szerint tavaly világszinten 57 százalékkal emelkedett a legálisan működő internetes zeneáruházak forgalma. A szervezet svéd szóvivője a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a jövő hónaptól tervezik megindíteni az első kártérítési pereket a zeneszámokat illegálisan megosztó felhasználókkal szemben. Korábban öt hangoskönyv-kiadó már pert nyert egy helyi internetszolgáltatóval szemben, amely nem akarta kiadni letöltögető ügyfeleinek adatait a jogtulajdonosnak. Az internetszolgáltatók azért ódzkodnak az adatok kiadásától, mert attól félnek, e révén elveszítik ügyfeleiket.

Kritikával illeti viszont a saját európai parlamenti képviselővel is rendelkező Piratpartiet, vagyis a svéd kalózpárt vezetője az új szabályozást, mondván az méltánytalan büntetést ró az átlagfelhasználókra. Christian Engström úgy véli, a hétköznapi embereket áldozati bárányul fogják használni a lemezkiadók, hogy rajtsuk hajtsanak be több százezres, millió svéd koronás összegeket. A kalózpárt egyébként arra számít, hogy a visszaesés ideiglenes marad, s a felhasználók megtalálják a módját annak, miként biztosítsanak maguk számára anonimitást, így az új szabályozás nem fog célt érni.