Letöltés: heti ingyenjáték és demók

Vágólapra másolva!
Nem sok játék lesz idén a karácsonyfa alatt, a legtöbb stúdió 2010 elejére csúsztatja régen várt címeit. Ha a pletykák igazak, még a Starcraft II sem jelenik meg 2009-ben. Ingyenjátékot azért találtunk erre a hétre is, egy remek Windowson és Linuxon egyaránt futó Worms klónt ajánlunk a képregényes lövöldözés kedvelőinek. Demószemlénkben a számítógépes stratégáknak és a jövő kommandósainak érdeklődésére számot tartó szoftvereket veszünk sorra.
Vágólapra másolva!

Sosem öregszenek meg azok a játékok, amik lehetőséget adnak, hogy közösségi gyilkolászást folytassunk a gép előtt vagy épp a kanapén ülve. A kétdimenziós lövöldözős játék az egyik ilyen stílus - akik a Scorch-ot vagy a Worms sorozat bármelyik darabját egyszer kipróbálták, még hónapokig visszajártak az okosnak nem nevezhető, ám rémesen szórakoztató programokhoz.

http://www.youtube.com/v/S0RYw52LnEo&hl=en&fs=1&
Sün! Sün! És fegyver is van nála!

A sorozat egyik legjobban kidolgozott ingyenes klónjában a manapság nagy népszerűségnek örvendő sündisznókat lehet háborúba küldeni. A Hedge Wars-ban megtalálható a rajzos grafikájú lövöldözős programokból ismert összes fegyver, plusz néhány olyan extra, mint a sétáló, robbanó szülinapi torta vagy a csábítás. A pályák a Worms-ben megszokott vicces - és teljesen elpusztítható - képekből épülnek fel. A program nem csak helyi játékot tesz lehetővé a két csapat között, hanem otthoni hálózaton, vagy akár az interneten keresztül zajló játszmákat is meg lehet vele szervezni.

Vásárlás előtt kipróbálandó demók

RETRO/GRADE

Nem érhet hülyébb baleset egy űrhajós hőst, mint hogy a hercegnő megmentése és az ígért jutalom elnyerése között egy robbanás visszalökje a téridőben, ráadásul úgy, hogy eddigi kalandjait tolatva kelljen végigélni. A Retro/Grade-ben nem az ellenségeket kell megsemmisíteni a hajóra szerelt lézerágyúval, hanem a megfelelő ritmusban el kell kapni a korábban kilőtt töltényeket. A feladatot nehezíti, hogy a korábbi kalandok során az ellenségek is tüzeltek a hősre, ezeket is kerülgetni kell a maratoni tolatás közepette.

http://www.youtube.com/v/oU9Okng-Eog&hl=en&fs=1&
Rükverc kapitány kalandjai egy korai demón

A játékosnak csupán egy segítsége van a pályák megoldására: a hajóban maradt némi üzemanyag, amivel a játék szempontjából vissza - normálisan nézve pedig előre - forgathatja az idő kerekét, hogy újra megpróbálja elkapni az elengedett fotontorpedókat. A demóban csak két pálya próbálható ki, ez nagyjából elég is ahhoz, hogy megtudjuk, milyen űrvadásszal tolatni elektromos zenére. A szoftver nem ingatja meg a szintén ingyenesen kipróbálható Audiosurf trónját, továbbra is az marad a legjobb repülős ritmusjáték.

SCORPION: DISFIGURED

Bár az illegális csatornákon már lehet látni angol szinkronnal is, demóban még csak német nyelven érhető el a Scorpion: Disfigured zombis, őrült tudósos, idegen technológiás, lövöldözős játékban. A játékosnak a közeli és rendkívül sötét jövőben kell a független zónákkal szabdalt Európában kommandóznia. Az első küldetésben a Balkánon külön fejlesztőlabort nyitott, valószínűleg földönkívüli technológiával játszó tudósokat kell kifigyelnie hősünknek, a későbbiekben pedig valószínűleg még mélyebbre keveredik a hatalmi játszmákba.

http://www.youtube.com/v/3mvhegQAveI&hl=en&fs=1&
Sötétség, szörnyek: nem sok újat hoz a Scorpion: Disfigured

A Scorpion: Disfigured nagyon igyekszik szép és jó játékká lenni, de nem mindig sikerül neki. A játékosra támadó szörnyek mozgása furcsa, lassú és darabos - igaz, ez talán csak abból következik, hogy elbánt velük a halál - a grafika pedig inkább közepes, mint szép. A piszkos 2028-as évben játszódó történet kárpótolhatja az érdeklődő cyberpunkokat a játékmotor hibáiért, erről azonban csak a németül beszélő gamerek győződhetnek meg egyelőre.

WW2 - TIME OF WRATH

Régies küllemű, körökre osztott stratégiai játékkal jelentkezett a Matrix Games. A WW2: Time of Wrath-ben a második világháborút játszhatja végig a játékos valamelyik szövetséges vagy tengelyhatalmi erő hadseregét irányítva. A szárazföldi frontvonalak mozgatása mellett a frissensült generálisra tartozik a vízi őrjáratok, valamint a támadóflották irányítása, továbbá a felderítő- és csapásmérő repülőgépek kiküldése is. Segédek nincsenek, minden felelősség a játékost terhel.

Forrás: [origo]
Beállt az arcvonal, csata lesz

A Time of Wrath hosszú kampánya az 1939-től 1948-ig tartó időszakot öleli fel. "Bejárható" területből sem markol kicsit a stratégiai játék: a térkép nyugati felén New York látszik, legkeletebbi pontja pedig Cseljabinszk. A fél világon átívelő kampány teljesítését korabeli harci egységek, repülők, ejtőernyősök segítik. A demó csupán 15 kör lejátszását teszi lehetővé, így a stratégiai játék kipróbálók épp csak megízlelhetik, milyen beülni a hadigépezet volánja mögé.

Csúsznak a játékmegjelenések: a hét hírei

További változások történtek a karácsonyi menetrendben, a héten többek közt a Ubisoft jelentette be lassan már szokásosnak mondható késéseit. A jövő év elejére tervezett I Am Alive, illetve az új Ghost Recon-játék megjelenésének elhalasztása kevésbé, az eddig már négyszer csúszdába tett lopakodós akciójáték, a Splinter Cell Conviction újbóli halasztása viszont már jobban megrázta a gamereket. A kiadó indoklása szerint a fejlesztők pár hónapnyi extra időt kértek, hogy biztosítani tudják, az eddig bemutatott részletekhez hasonló minőségű lesz az egész játék. A cég legfontosabb játéka, az Assassin's Creed 2 nincsen veszélyben, a kiadó minden követ megmozgat, és az összes létező erőforrást mozgósítja a karácsonyi megjelenés érdekében.

Forrás: [origo]
Splinter Cell: úgy készül, mint Luca széke

A legendás Capcom is csúszásról számolt be, az ígéretes, de kevésbé beharangozott Dark Void című játékuk leghamarabb jövő év elején fog megjelenni. Az Activision még nem erősítette meg, de jelenleg úgy tűnik, hogy a StarCraft II nem jelenik meg idén. A tervek szerint ugyanis a megjelenés előtti béta teszt legalább fél évig fog tartani, és legjobb esetben is csak augusztus végén, a BlizzCon elnevezésű rendezvény ideje alatt kezdődhet el. Ha a játék nem jelenik meg, a kiadó az elemzők szerint idén legalább négymillió példánnyal fog kevesebbet értékesíteni a tervezettnél.

Metálhiszti a Jack Black-játék körül

Már eddig is kalandos utat járt be a Jack Black, és számtalan heavy metál legenda - köztük Ozzy Osbourne - főszereplésével készülő Brütal Legend, a héten azonban az egyébként már kőbe vésett októberi megjelenési dátum is veszélybe került. A problémák nagyjából másfél éve kezdődtek, a játék akkori kiadóját ekkor vásárolta fel a rockzenékre épülő Guitar Hero játékokat is kiadó Activision. A játékosok a Brütal Legendben is lejátszhatnak különféle gitárszólókat, esetenként híres slágereket is, emiatt a világ legnagyobb kiadójának számító Activision úgy érezhette, a Brütal Legend konkurenciát jelent majd a már bejáratott sorozatának. A felvásárlás után nem csupán a kiadástól álltak el, de mindent megtettek, hogy a metálos program elkészültét megakadályozzák.

http://www.gametrailers.com/remote_wrap.php?mid=52959
A fejlesztők ismertetik a Brütal Legendet

Miután az Electronic Arts a szárnyai alá vette a játékot, már úgy tűnt, végre sínre került a projekt, de az Activision újra támadásba lendült, és beperelte a fejlesztőket. A Tim Schafer vezette csapat gyorsan reagált, és szintén pert indítottak a kiadóóriás ellen. Jelenleg folynak a meghallgatások, emiatt kétségessé vált, hogy a játék a beharangozott időpontban megjelenhet-e. A bíró úgy nyilatkozott, a lehető leggyorsabban lefolytatja az eljárást, és az eddig átvizsgált beadványok, dokumentumok alapján úgy gondolja, az Activision keresetét el fogják utasítani.

Nem kapnak éjjellátót a PC-sek

Az Activision akkor is sikeres évet fog zárni, ha a StarCraft II nem jelenik meg idén. Ez a Call of Duty sorozat legújabb, Modern Warfare 2 című epizódjának köszönhető, mellyel a kiadó szeretné megdönteni a Grand Theft Auto IV eladási rekordjait is. A siker érdekében különböző extra változatokat is bevetnek; míg a Hardened Edition csupán egy fémdobozos verziót jelent, addig a Prestige Edition kifejezetten hatalmas méretű doboza többek közt egy működő éjjellátó szerkezetet is tartalmazni fog. A hét közepe óta azt is tudjuk, hogy a kiadó csak az Xbox 360 és PlayStation 3 játékosokat célozza meg ezekkel az extra dobozokkal, a PC-s gamerek megint kimaradnak a jóból.

http://www.gametrailers.com/remote_wrap.php?mid=53383

Jön az új Alien játék

Kevés olyan intenzív, félelmetes játék készült eddig, mint az 1999-es Alien vs Predator. Valamikor a jövő év első hónapjaiban jelenik meg a program legújabb feldolgozása. Az új verzió nem csupán grafikáját és a technológiát, de a játékmenetet tekintve is számos újítást tartalmaz majd.

Forrás: [origo]
Láthatatlan és pokolian gyors ellenfelek lepik el az új Alien-játékot

Az eredeti alapötletén viszont nem változtattak a fejlesztők, a játékosok ember, alien, és predator kampányokat játszhatnak végig. A három játszható karakter közül a tengerészgyalogossal a legkönnyebb ráfázni, éppen ezért a játék legfélelmetesebb része az emberek küldetéssorozata. A frissen megjelent bemutatóvideó is ebbe nyújt betekintést pár perc erejéig. A fejlesztők az egyjátékos mód mellett rengeteg energiát fordítanak a többjátékos módokra is, már az eredeti játék legnagyobb erősségét is azok a módok jelentették, amikor a gamerek a különböző fajok képviselőinek bőrébe bújva tudták egymást támadni, illetve eltenni láb alól.

Ajánlatok takarékos gamereknek

Új megjelenések hiányában érdemes újra átnézni az akciós játékok piacát. A CD Projekt árleszállítást hajtott végre a már amúgy is kedvező árú Topseller sorozatán, így az eddig 3990 forintért elérhető címek augusztus elsejétől 1990 forintért szerezhetők be. A sorozatban szerepel többek között a valaha készült egyik legjobb versenyzős játék, a Colin McRae: DIRT, a kiegészítőket is tartalmazó F.E.A.R. csomag, a hidegvérű 47-es ügynök összes kalandját felölelő Hitman Triple Pack, illetve olyan, kipróbálásra mindenképpen ajánlott játékok, mint a Kane & Lynch, a Timeshift, az Empire Earth III és az Overlord.

A Steam a hétvége idejére megfelezte a Warhammer 40000 univerzumára épülő Dawn of War II című stratégiai játék árát, így - a hazai boltokban 11000 forintért kapható cím - most 6700 forintért szerezhető be. A programot futtatva a gamerek harcra felkészített, űrpáncéllal felvértezett és drogokkal telepumpált űrgárdisták seregeit vezethetik rohamra a káoszlények ellen.

http://www.youtube.com/v/Yu4ABhVd28U&hl=en&fs=1&
Páncéltornyok az idegenek ellen

A stratégiai játékok rajongóinak érdemes szintén náluk előrendelni a jövő hét végén megjelenő Hearts of Iron sorozat harmadik részét. Maga a játék - a maga 10500 forintos árával - ugyan valamivel drágábban érhető el a tervezett hazai bolti árnál, de a csomag tartalmazni fogja a sorozat második epizódját is. A Tropico széria harmadik része is megjelenik hamarosan, a rajongóknak, illetve azoknak, akik nem próbálták az első epizódokat, mindenképpen érdemes lecsapni a Steam Tropico Reloaded elnevezésű csomagjára, ami 4000 forintért tartalmazza az első részt a kiegészítő küldetéscsomaggal együtt, illetve a második epizódot is. A kalózsziget- és banánköztársaság-szimulátorra beruházó játékoknak egyedül a Ganxta Zolee-féle magyar szinkronról kell lemondaniuk. Akik ezt az extrát is szeretnék magukénak tudni, kénytelenek lesznek a használt játékok között keresgélni valamelyik kereskedőnél.

http://www.youtube.com/v/3BkM3sT6ITo&hl=en&fs=1&
Elő a virágos inggel, jön az új banánköztársaság-szimulátor

A kisgyerekeseknek is van ajánlatunk a hétvégére. Az Impulse-on a Katamari Damacy mindent összegyűjtős ügyességi játék remek, történettel felszerelt PC-s klónját, a The Wonderful End of The World-öt lehet megvenni valamivel kevesebb mint ezer forintért. Sőt, a lehetetlen masinák építésére buzdító Crazy Machines csomagot is olcsóbban lehet beszerezni a boltból.