Vágólapra másolva!
Ingyenes verzió a Nero 9-ből, az első hasznos, HD-filmek lejátszásához nélkülözhetetlen kodekcsomag, amivel találkoztunk, kiscsaj-Linux, és egy fürge, apró böngésző: ezeket a szoftvereket ajánljuk ezen a hétvégén letöltésre. 
Vágólapra másolva!

NERO 9 FREE

Forrás: [origo]

A CD/DVD-író program ingyenes verziójának letöltése (54,5 megabájt, magyar nyelvű)

Ingyenes Nero 9? Igen, az egyik legnépszerűbb - és legtöbbet lewarezolt - CD és DVD-író program készítői ingyenes verzióval rukkoltak elő. Nos, a Free változat valóban használható adatfájlok optikai lemezre írására, illetve lemezek másolására, de ebben ki is merül tudása. A fenti képen is látható gombok, például a rippelés, vagy a "Létrehozás és szerkesztés" csupán reklámcélokat szolgálnak, és a nagyobb tudású verzió megvásárlását biztosító webboltba irányítják a felhasználót. Akkor már sokkalta inkább érdemes a CDBurnerXP-t feltelepíteni, annak is magyar a menüje, ráadásul képfájlokat is lehet vele írni, de akár Blu-ray lemezekkel is elboldogul megfelelő meghajtó birtokában, de akár az mp3-akat is képes felírni audio CD formátumban. Ennek a Nerónak így igazából nem is tudjuk, volt-e bármi értelme, adatfájlok kiírását már a Windows XP is támogatta, egyedül a lemezmásolás számítható extrának, az viszont bőven kevés az 54 megabájtos telepítőhöz képest. A Nero fizetős verzióját mi is kedveljük, ám ez az ingyenes kiadás teljesen haszontalanra sikerült, még uninstallálni is sokáig tart.

CCCP KODEKCSOMAG

Forrás: [origo]
Az ingyenes kodekcsomag letöltése (7 megabájt)

Korábban sosem ajánlottunk kodekcsomagokat letöltésre, mivel a rengeteg komponenst tartalmazó videó- és hangdekódoló-gyűjtemények gyakran több kárt okoznak mint hasznot, ezért nem javasoltuk használatukat. Ezennel megtörjük a jeget, méghozzá a CCCP kodekcsomag kedvéért: ennek a neve csupán viccből utal az egykori Szovjetunióra, valójában a Combined Community Codec Pack kifejezés rövidítése. Azért nyerte el tetszésünket, mert minimalista kivitelű, közösségi készítőcsapata nem akart feltétlenül minden marhaságot belegyömöszölni. Tartalmazza az mkv és más ismert videofájlok (így DivX, Xvid, H.264/AVCHD, mpeg4) dekódolásához szükséges Ffdshow programot, két lejátszót (a Zoom Playert és a Media Player Classicot), és beállításait egyszerűen, egyetlen központi menüből lehet elvégezni. A CCCP-n kívül gyakorlatilag csak a Real Alternative-ot és a Quicktime-ot kell feltelepíteni a PC-re, ezt követően gépünk minden formátummal elboldogul. A nagyfelbontású videók nézegetéséhez igen melegen tudjuk ajánlani ezt a kodekcsomagot, telepítése előtt minden más kodeket érdemes uninstallálni a PC-ről.

HANNAH MONTANA LINUX

Forrás: [origo]
Az ingyenes, CD-re írható képfájl letöltése Bittorrenten (691 megabájt)

Geekhumor. Nagyjából ez volt az első megjegyzésünk a Hannah Montana Linux képernyőjét látva. A leginkább az tinilányok körében népszerű sorozathős, nappal közönséges diáklány, este szőke parókát viselő popsztár bőrébe bújó kiscsaj rajongói saját operációs rendszert élvezhetnek. Ez valójában túlzás, a Hannah Montana Linux ugyanis az Ubuntura épül, csupán kissé módosították kinézetét, ráadásul a sorozat főcímdala szól folyamatosan benne. A letölthető képfájlt CD-re kell írni, ezt követően telepítés nélkül is indítható róla a számítógép, így maradandó károsodást nem okoz. Valójában annyi haszna van ennek a disztribúciónak, mint az Ubuntu sátánista, muszlim, katolikus, zsidó és buddhista verzióinak: nem túl sok. Az operációs rendszer rajongói ezen a listán egy sor egyéb bizarr verzióból csemegézhetnek, saját kedvencünk ezek közül a netbookokra szánt Kuki Linux.

ARORA

Forrás: [origo]

A miniböngésző letöltése (10 megabájt, magyar nyelvű)

Az Arora böngésző fejlesztésekor az elsődleges szempont a gyors működés és a minimális rendszerigény volt. Bár a browser kissé fapados, a legfontosabb funkciók megtalálhatók benne, így például a böngészőlapok kezelése, a privát böngészés, a letöltésmenedzser, az intelligens címsor, integrált keresőmező, ráadásul menüje is magyar nyelvű. Nem állítjuk, hogy most azonnal lecserélnénk rá a Firefoxot, de érdemes lesz odafigyelni a QtWebkit nevű nyílt forráskódú motoron alapuló szoftverre, amely tényleg elég fürgének tűnt tesztjeink során.