Tuningcsomag a Vistához

Vágólapra másolva!
A wifi kényelmesebb használatát ígéri a Windows Vista magyar nyelven is elérhető második javítócsomagja (Service Pack 2), amely gyorsítja a torrentezést, hatékonyabban keres, és egyben Blu-ray lemezek írására is képessé teszi a rendszert, persze csak akkor, ha a PC-ben erre alkalmas optikai meghajtó is megtalálható.
Vágólapra másolva!

A Vista angol és más külföldi verzióihoz már korábban elérhetővé vált a második Service Pack, a magyar nyelvű kiadással is használható verzió azonban csak most vált letölthetővé. A Microsoft tájékoztatása szerint a javítócsomagot csak akkor lehet telepíteni, ha a rendszerre korábban már installálták az első javításgyűjteményt, az SP1-et. Míg az első javításgyűjtemény új funkciókat adott a rendszerhez, és annak komoly gyengeségeit orvosolta, a második kiadás már kevésbé jelentős frissítéseket tartalmaz. Az egyik fontos újdonsága, hogy tartalmazza a Windows Vista Wireless Feature Pack for Wireless csomagot, amely a wifi-kapcsolat, valamint a Bluetooth-eszközökkel való kommunikáció beállítását teszi egyszerűbbé. Ezt a csomagot ugyan már tavaly kiadta a Microsoft, ám közvetlenül a szoftveróriás oldaláról nem lehetett letölteni, gyártókon keresztül terjesztették, így sokak számára elég komplikált lehetett hozzáférni.

Jobb kereső, gyorsabb torrentezés

A Vista SP2-be egyebek mellett bekerült a Microsoft rendszerbe beépülő keresőszoftverének, a Windows Searchnek eddig csak önállóan letölthető programként elérhető legújabb verziója. A Tálcába beépülő vagy az ikonok közt megbújó kereső előbb indexeli a számítógépen található összes dokumentumot, filmet és zenét, majd ennek végeztével bármikor képes segíteni a felhasználónak, hogy elhagyott adatait meglelje. A programbetekintés a legtöbb dokumentumba betekintést is enged, ráadásul könnyen okosítható ingyenes bővítményekkel, így arra is megtanítható például, hogy a PDF-fájlokból is mutasson előnézetet.

A torrentezés is gyorsabb lehet a javítócsomag telepítése után, a Microsoft szakemberei elvégezték a rendszer hálózati részében azokat a módosításokat, amelyek nagyban lassították például a fájcserélő programok használatát is. A tehetséges kalózok a rendszerleíró adatbázis módosításával eddig is meg tudták kerülni a védelmet, ám az SP2 telepítése után erre sem lesz szükség.

Figyelni kell telepítéskor

Az új javítócsomag telepítésének csupán két előkövetelménye van, egyrészt a frissíteni kívánt gépen fent kell legyen a Vista első javítócsomagja, másrészt az SP2-höz szükség van a Windows Update egy frissítésére. Akik eddig nem telepítették az utóbbi javítást, azok kétszer lesznek kénytelenek újraindítani a számítógépet, ezért nem érdemes ebédidő elején vagy lefekvés előtt otthagyni a gépet, hadd frissítse magát.

Bár az új javítócsomag megpróbálja javítani a laptopot használó Vista-tulajdonosoknak legtöbb kényelmetlenséget okozó buta wifi-kezelést, azt nem ajánljuk, csak emiatt nem éri meg új próbát tenni a Microsoft nagyot bukott operációs rendszerével. Aki a Vistával való elégedetlensége miatt visszaállt a megszokott XP-re, vagy próbát tett a jövő márciusig ingyenesen tesztelhető Windows 7-tel, annak nincs most frissítenivalója. Az új számítógép vásárlása előtt álló felhasználóknak azonban nincs okuk várni, a június 26-a után vásárolt számítógépekre ingyenesen - illetve esetenként a telepítőlemez szállítási költéségének áráért - elérhető lesz az operációs rendszer legújabb verziója is. Mivel azonban ez az Upgrade Option nevű program nem a Microsoft, hanem a számítógépgyártók hatáskörébe tartozik, új laptop vásárlása előtt érdemes a gyártó honlapján is utánanézni a lehetőségnek.