Október végén érkezik a Windows 7

Vágólapra másolva!
A Microsoft bejelentése szerint a Windows 7 magyar verziója október 31-étől lesz megvásárolható, viszont az EU-s kívánalmaknak megfelelően nem lesz benne az Internet Explorer, ezért a kontintensen élőknek macerásabb lesz az új kiadásra frissíteniük régi rendszereiket.
Vágólapra másolva!

A hivatalos Windows blogon publikált bejegyzés szerint a Windows 7 premierjére 2009 október 22-én kerül majd sor, azonban a magyar, és számos más nyelvi verzió csak később, október 31-én fog a boltokba kerülni. Az új Microsoft operációs rendszerből ráadásul egyedi változatot fog árulni a cég Európában: a Windows 7 E jelzést viselő kiadás az Európai Unió a cég ellen folytatott trösztellenes vizsgálata nyomán megfelelően nem tartalmaz majd böngészőt. Az Európai Bizottság szóvivője ugyanakkor a BBC-nek nyilatkozva tagadta az összefüggést, nyilatkozatai szerint az EU egy olyan megoldást preferált volna, amely a rendszer első indításakor lehetővé tette volna azt, hogy a felhasználó kiválassza az általa preferált böngészőszoftvert, legyen az az Internet Explorer, a Firefox, a Safari, a Chrome vagy az Opera.

Kényelmetlenebb lesz upgrade-elni

A böngésző hiányakényelmetlenséget is okoz majd az új Windowsra átállni kívánó európai felhasználóknak, az upgrade (vagyis a meglévő, feltelepített korábbi verzió felfrissítése) ugyanis nem lesz lehetséges az E jelű kiadással - kizárólag teljes verziót fognak árulni a szoftverből - ezért a régi rendszert le kell törölni, az újat pedig a szűz merevlemezre feltelepíteni, így a meglévő beállításokat is bonyolultabb átvinni, a szoftvereket pedig újra kell telepíteni. Ez azonban csak a Windows Vistát használókat érinti, mivel a korábbi verzióról, az XP-ről való átálláshoz mindenképpen teljes újratelepítése van szükség.

Jó hír ugyanakkor, hogy a Microsoft egyik marketingvezetőjének a Windows fejlesztői blogján publikált bejegyzése szerint Európában gyakorlatilag az upgrade-verziók áráért kínálja majd a cég a Windows 7 teljes verzióit. A korábbi Windowsokhoz hasonlóan a Win 7-ből is többféle kiadás készül majd, az átlagfelhasználók három fő kiadással találkoznak majd a boltok polcain: a Windows Vista Home Premiumot felváltó Windows 7 Home Premiummal, a Vista Business-t leváltó Windows 7 Professionallel, illetve a Vistához hasonlóan Ultimate jelzéssel ellátott, minden létező - vállalati és otthoni - funkciót tartalmazó extra kiadással. Az új Windows teljes változatai a Vistáéhoz hasonó, legömbölyített szélű dobozban kerülnek majd a boltokba, amely azonban könnyebb lesz elődjénél, és teljes egészében újrahasznosítható műanyagból készült.

Forrás: [origo]



Árak és verziók

A Reuters úgy értesült, hogy egy korlátozott ideig tartó akció keretében a cég 49, illetve 99 euróért (vagyis 13 ezer és 27 forintért) kínálja majd megvételre a Windows 7 Home Premium, illetve vállalati hálózati funkciókkal ellátott Professional változatát. A ZDNet bloggerének beszámolója szerint a Windows 7 dobozos, azaz számítógéptől külön is megvásárolható, nem adott PC-hez kötődő változatából a Windows 7 E Home Premiumért 120 eurót, vagyis nagyjából 33 ezer forintot kérnek el. A Win 7 E Professional 285 euróba, vagyis 79 ezer forintba, az Ultimate kiadás pedig 299 euróba, vagyis 83 ezer forintba kerül majd Európában, de csak 2009 december 31-ig, ezt követően az utóbbi két változat ára 309 és 319 euróra emelkedik.

Azt, hogy az új PC-vel megvásárolható, illetve külön is megvehető, ám csak egyetlen konfigurációra telepíthető - azaz új gépre át nem költöztethető - OEM-verziók ára mennyi lesz, még nem jelentette be a Microsoft. A cég hazai képviseletétől megtudtuk, ezeket az árakat csak később, nem sokkal a premiert megelőzően fogják bejelenteni.