Twitteren keresnek állást a fiatalok

Vágólapra másolva!
Miközben a munkanélküliség világszerte egyre jobban elharapódzik, addig egyre több munkaajánlattal találkozhatunk a rendkívül népszerű mikroblog-szolgáltatáson, a Twitteren - adta hírül a brit The Daily Telegraph.
Vágólapra másolva!

A különféle cégek a honlap hatalmas sikerét kihasználva teszik fel állásajánlataikat a Twitterre. A különböző állásokról a megszokott, maximum 140 karakteres rövid mondatokban olvashatunk, az érdeklődők pedig a linkeken klikkelve találnak több információt ezekről és itt lelik meg a munkaadók elérhetőségeit is.

A munkanélküliség Nagy-Britanniában igen komoly probléma lett: a múlt hónapban 2,2 millió főre duzzadt az állásnélküliek száma, amely 1997 óta nem volt ennyire magas. Gazdasági elemzők szerint a helyzet csak rosszabbodni fog: jövőre a szigetországban már 3 millióan járnak majd ebben a cipőben. A 18-24 évesek egy hatodát képezik ennek a számnak, és ez a fiatal korosztály, amely már igencsak otthonos az internet világában, inkább a Twitteren, vagy a Facebookon keres állásajánlatokat, minthogy a helyi munkaügyi központba elzarándokoljon.

A munkakeresők a Twitteren található több munkaajánlattal kapcsolatos üzenetet is követhetnek, és a számukra releváns munkakörökről szöveges, vagy email formátumban kapnak értesítést. A munkaadóknak azért hasznos a Twitter, mert országokra és régiókra lebontva is meg tudják találni a potenciális munkavállalókat, miközben maga a felvétel minimális költséggel jár.

Szolgáltatás is épült a twitteres álláshirdetésekre

A twitteres álláskeresés és kínálat tökéletes bizonyítéka annak, hogy az online közösségi portálok napjainkra mennyire fontossá váltak. Március és április között 83 százalékkal nőtt a Twitter látogatottsága, és 17 millió egyedi felhasználóval büszkélkedhet. Gary Zukowski a Tweet My Jobs munkakínáló és kereső szolgáltatást februárban indította el és ennek népszerűségét bizonyítja, hogy már több mint 6000 cég használja rendszeresen.

Forrás: [origo]
Magyarországi állásokat is lehet találni már a Twitteren

Konkrét példákon keresztül is követhető a Twitter óriási haszna munkakeresés szempontjából. Michael Haddon, egy 23 éves végzős egyetemistát egy hónapos kutatás után végül a Dow Jones Newswires piackutató intézethez vették fel a Twitteren keresztül, ebben pedig sokat segített az a tény is, hogy az egyik jelenlegi munkatársát egy évig "követte" a közösségi portálon. Haddon az álláshirdetés twitteres meghirdetése után pár másodperccel már el is küldte önéletrajzát a céghez, kiemelve, hogy ért az internetes szolgáltatások nyelvén is.

A 22 éves Michael Litman szerint pedig azért hatékony ez a módszer, mert a leendő főnökök is sokkal jobban megismerhetik a munkavállalókat. Egyedüli hátulütője szerinte, hogy folyton vigyáznia kell arra, hogy minden egyes hozzászólása profinak tűnjön. "Ügyelnünk kell arra, hogy milyen kijelentéseket teszünk, ugyanakkor emberinek is kell maradnunk. Ha ügyesen kommunikálunk, a Twitter remek módszer arra, hogy a potenciális munkaadókat megnyerjük" - tette hozzá a fiatalember.