Négyszeresére nő az internet négy éven belül

Vágólapra másolva!
Az interneten már most is felfoghatatlan adatmennyiségek mozognak a szerverek és a felhasználók számítógépei között, ám van még helye a növekedésnek. A Cisco cég becslései szerint kétharmad zettabájt, vagyis 667 exabájtnyi adatot továbbítanak majd a hálózaton vilgászerte egy év alatt. Egy zettabájt egyébként egytrillió gigabájtnak felel meg - olvasható a társaság Visual Networking Index című tanulmányában.
Vágólapra másolva!

A kutatás megállapításaiból az is kiderül, hogy 2013-ra az internet négyszer nagyobb lesz a jelenlegi állapotához, akkorra havonta 10 milliárd darab DVD-nek megfelelő adatmennyiség áramlik majd a világhálón. Négy év múlva - a prognózisok szerint - a legtöbb adatot (havi 21 exabájtot) Ázsiában és a csendes-óceáni térségben forgalmazzák majd, míg Észak-Amerikában ekkorra várhatóan 13 exabájt, Európában

A video generálja a többletforgalmat

A forgalom elemzéséből kiderül, hogy az internetes adatátvitel egyharmadát az online nézhető videók teszik ki (nem számítva a fájlcserélőkön elérhető filmeket), a szakértők viszont arra számítanak, hogy négy év múlva már a teljes internetforgalom hatvan százalékát teszi majd ki a neten nézhető mozgóképek továbbítása, az online videotékákkal, fájlcserélőkkel kiegészülve pedig ezek generálják majd a hálózat forgalmának 91 százalékát. A videós tartalmak iránti igényt részben az egyre nagyobb méretű képernyők generálják, ezek elterjedése viszont a nagyfelbontású (HD) mozgóképek iránti igényt fokozza.

Gigabájtokat töltünk majd le mobilneten

A Cisco prognózisai szerint a mobilinternet forgalma az elkövetkezendő négy évben minden évben megduplázódik majd, ami 2013-ban már 66-szoros emelkedést jelent. Ráadásul az elemzés szerint 2013-ban a mobiltelefonon keresztül bonyolított forgalom 64 százaléka is videoletöltés lesz.