Vágólapra másolva!
Egy konferencián az egyik legnépszerűbb, felhasználóbarát Linux, az Ubuntu fejlesztői úgy nyilatkoztak, operációs rendszerük komoly optimalizálásával rendkívül gyorsan, akár tíz másodperc alatt elindíthatóvá teszik majd a következő verziót, amely még a Windows 7-nél is fürgébb startot jelent.
Vágólapra másolva!

Az Ars Technica beszámolója szerint erről a barcelonai Ubuntu Developer Summit rendezvényén beszéltek az operációs rendszer fejlesztői. Prezentációjukból kiderült, a nemrég kiadott 9.04-es verzióban eszközölt optimalizálások is jelentős gyorsulást eredményeztek a rendszerstartban: míg a 8.10-es verzió még átlagosan 65 másodpercen át töltődött be, utódja 25 másodperc alatt elindult.

Scott James Remnant, az Ubuntu egyik fejlesztője szerint a kód további fejlesztésével ezt az időt lehet rövidíteni, a 9.10-es verzió esetében pedig a fürge indulás elérését kiemelt fontosságúként kezelik, az ezt követő 10.04-es változatban pedig már tízmásodperces indulási időt szeretnének elérni - mindezt teljes értékű, nem pedig lebutított szoftver alkalmazásával. Mindez egyebek mellett azért fontos, mert például az olcsó netbookokon sokan szeretnének olyan operációs rendszert haszálni, amely esetében nem kell hosszú perceket várni arra, hogy a gépet használatba vehesse tulajdonosa.

A fejlesztő szerint elképzelhető, hogy a későbbi Ubuntu olyan gyorsan elstartol majd, hogy a jelenlegi verziókban megtalálható betöltés-indikátort és a rendszer logóját felvillantó üdvözlőképernyőt is eltávolítják belőle, mivel nem lesz idő ezek megjelenítésére. Az Ubuntu fejlesztői egyébként azt is elképzelhetőnek tartják, hogy egy-egy netbookhoz optimalizált verziókat adnak majd ki az Ubuntuból, így garantálva a lehető leghatékonyabb működést.

Amíg a népszerű linuxrendszer szupergyors verziója elkészül, a PC-tulajdonosok a húszdolláros Prestóval tehetik fürgébbé gépüket. Az általunk is tesztelt szoftver tíz másodperc alatt töltődik be, megspórolva a Windowsra való várakozást, ha a teljes operációs rendszerre nincs szükség, csak néhány apróságot kell megnézni a weben.