Vágólapra másolva!
Erős a mezőny ezen a héten: megérkezett a remek Opera böngésző alaposan megújult 10-es verziójának a bétája, az ingyenes irodai programcsomag, az OpenOffice legújabb kiadásának magyar változata. Ezeken kívül ráakadtunk egy remek földrengéseket monitorozó szoftverre, egy minden igényt kielégítő video- és hangfájl-konverterre, valamint egy otthoni edzést segítő szuperintelligens stopperprogramra is.
Vágólapra másolva!

Komoly újdonságokat tartalmaz az Opera böngésző még csak béta verzióban elérhető, de már elég jól működő 10-es verziója. Az új kiadás összes újdonságáról részletesen a Magyar Opera Blog szolgál bőséges információval, s ugyaninnen lehet magyar nyelvi fájlt is letölteni a még félkész verzióhoz. A böngészés meggyorsítása érdekében az Opera 10-et egy Turbo mód nevű funkciót is (ezt a Quick preferences menüben telepítés után kell bekapcsolni). A megoldás az Opera Mini mobilböngészőhöz hasonlóan a finn fejlesztők szerverparkja által végzett tömörítés alkalmazásával gyorsítja a felhasználó netkapcsolatát. A készítők szerint lassú elérés esetén 3-4-szeres gyorsulás is elérhető vele, viszont kimondottan gyors netkapcsolat birtokában nem kell bekapcsolni, ekkor ugyanis még lassíthat is az oldalak betöltődésén - a bekapcsolása után a bal alsó sarokban lévő ikonjáról elérhető funkciót érdemes automatára állítani.

Javították a browser sebességét, a böngészőfüleket pedig egy mozdulattal ki lehet nagyítani úgy, hogy betekintő ablakban látszik a tartalmuk: bár így jóval több helyet foglalnak a monitoron, beaonosításuk egyszerűbbé válik. Ezenkívül jobban testreszabhatóvá tették az új böngészőlapokon automatikusan aktiválódó, kedvenc honlapokat tartalmazó gyorstárcsázó (Speed dial) felületet, amelyhez most már akár háttérképet is aktiválhatnak a felhasználók.

OPENOFFICE 3.1

Forrás: [origo]
Az ingyenes irodai programcsomag letöltése (142 megabájt)

Elég sokat késett, de végre megérkezett a népszerű ingyenes irodai szoftvercsomag legújabb változatának magyar kiadása. Az új verzió a dokumentumokban generált ábrákon már élsimítást alkalmaz, így ezek megjelenése sokkal szebb lett a korábbiaknál. Természetesen magyar helyesírásellenőrzőt és szókincstárat is tartalmaz a többek közt szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációkészítőt tartalmazó csomag, amely már az újfajta, Microsoft-alkalmazások által favorizált .docx, .xlsx és pptx formátumokkal is elboldogul. Újdonságairól - angol nyelven - itt lehet részletesen olvasni.

EARTHQUAKE 3D

Forrás: [origo]

A szoftver teljes verziójának letöltése (860 kilobájt)

Az amerikai USGS hivatalos adataira támaszkodva szolgáltat vizuális információkat a bolygónk területén észlelt földrengésekről. A földmozgások megjelenítését szűrni lehet nagyságuk vagy időpontjuk alapján, s persze a virtuális földgömbre rá is lehet zoomolni, noha az erre ráhúzott műholdkép részletessége az ingyenes verzióban nem túl nagy.

FORMATFACTORY

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (15 megabájt, magyar nyelvű)

Egy remek ingyenes video-, és hangkonvertáló program, amely csaknem minden ismert formátumot kezel. A magyar nyelvű menüvel rendelkező alkalmazással sérült, lejátszhatatlan fájlokat is meg lehet javítani, továbbá DVD-filmek tartalmát is le tudja menteni a merevlemezre. Remekül használható például arra, hogy a letöltött filmeket mp4-lejátszón, mobiltelefonon lejátszható formátumúra alakítsák vele. Az alkalmazás az alábbi formátumokat támogatja: mp3, mp4, avi, 3gp, wmv, mkv, mpg, vob, flac, aac, mp3, amr.

SHOUTBOX

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (9 megabájt)

Egy újabb hiánypótló szoftver, amelynek otthon edző olvasóink vehetik hasznát: a programba be lehet táplálni az egyes gyakorlatok időpontját, melyek leteltére hangjelzéssel figyelmeztet, ezenkívül szöveges formában, távolról is olvasható formában is tájékoztatja használóját. Egy másik hasznos extrája, hogy mikrofonon keresztül a PC felé kiáltott hangutasításokat is tud értelmezni, tehát az egyes feladatok végrehajtásának idejét is anélkül lehet lemérni vele, hogy oda kellene menni a számítógéphez.

A HÉT LEGJOBB JÁTÉKAI

Forrás: [origo]
Olvassa el a hét legjobb játékait bemutató cikkünket is

Ezen a héten saját házunk tájáról szemezgettünk: az [origo] frissen indult, böngészőben játszható ingyenjátékokat tartalmazó portálját, a Csatatér.hu-t ajánljuk olvasóink figyelmébe, ahol többek közt maffiózós, autótuningolós, űrhajós és kalózos programokkal üthetik el szabadidejüket a látogatók. Heti videojátékos áttekintőnkben az E3 kiállításon bemutatott érdekes újdonságok mellett bemutatjuk a legklasszabb friss demókat, és az átjátszott hétvégéhez elengedhetetlen akciós szoftverekből is közöltünk válogatást.