Interneten támadná az USA a hackereket

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság védelmi szervezetei egyaránt azt tervezik, hogy az országokat érő hackertámadásokra válaszcsapásokkal reagálnak majd a kibertérben - számolt be a Guardian.
Vágólapra másolva!

A jövőben azok a hackerek, akik amerikai vagy brit kormányzati vagy kereskedelmi célú használatban álló számítógépeket vagy hálózatokat támadnak meg, a világhálón keresztül végrehajtott ellentámadásokra számíthatnak. Ezek végrehajtására a helyi rendvédelmi szerveknek jogosultságot biztosítanak majd, alkalmazásukkal pedig a támadók internetről való lekapcsolását kívánják elérni a védelmi szervek.

Az egyelőre titkos tervek annak hatására születtek meg, hogy Kínából, Oroszországból és Észak-Koreából és Ázsia keleti részéről egyre nagyobb számban érkeznek amerikai és brit számítógéprendszerek ellen irányuló - gyaníthatóan a helyi kormányzatok támogatását is élvező - kibertámadások, melyek végrehajtói kereskedelmi vagy politikai célokra használható bizalmas információkat kísérelnek megkeresni. Az információkra vadászó hackerek a jövőben válaszcsapásokra is számíthatnak, melyek keretében akár az internet-hozzáféréseik túlterhelését célzó támadást indítanak majd a nagyhatalmak, ami gyakorlatilag a világhálóról való lekapcsolást eredményez - értesült a Guardian.

Elfogyott a türelem

A lap forrásaitól olyan információkat kapott, melyek szerint az Egyesült Királyságban már meg is kezdték a kibertérben való ellentámadások lebonyolítását végző csoport kialakítását. A Guardian szerint hasonló terveket szőnek Washingtonban is, a lapnak nyilatkozó korábbi CIA-ügynök szerint. Az egykori hírszerző úgy fogalmazott, az Egyesült Államok türelme elfogyott a kibertámadásokkal kapcsolatban, a múlt héten Barack Obama be is jelentette, hogy egy új, a kiberbiztonságért felelős hivatalt hoz majd létre, melynek vezetője - a nem hivatalosan "kibercár" néven emlegetett tisztség viselője - az elnök nemzetbiztonsági és gazdasági tanácsának munkájában is részt vesz majd. Obama szerint a kiberbiztonság kiemelt prioritást kell hogy kapjon, az amerikai elnök az internetes fenyegetéseket a nukleáris és biológiai fegyverek által jelentettel azonos veszélyességűként jellemezte.

Nehéz megtudni, ki támad

Ugyanakkor szakértők azt is hangsúlyozták az internetes ellentámadás végrehajtása előtt rendkívül fontos megbizonyosodni arról, egyáltalán ki is a támadó, ami a világhálón egyáltalán nem olyan egyszerű feladat, mint a valódi harctereken. Ráadásul a visszavágást úgy kell végrehajtani, hogy a hackerek mórestre tanítása közben a vétlen felhasználókat ne érje semmiféle hátrány.

Rik Ferguson, a biztonsági szoftvereket fejlesztő Trend Micro cég szakértője meglehetősen rossz ötletnek tartja az internetes ellentámadásokat, amelyeket szerinte nem lehet végrehajtani a vétlen internetezőket is érintő retorziók alkalmazása nélkül. Nem osztja a véleményét Brian Grayek, a CA nevű társaság szakértője, aki szerint egyértleműen be lehet azonosítani a Kínában, Brazíliában, Oroszországban és Észak-Koreában tevékenykedő néhány száz hackert, akik a fent említett támadásokért felelősek, megfelelő szoftverekkel pedig akár az is megállapítható, milyen utcából tevékenykednek, a kérdés egyedül az, hogy ki hajtsa végre a válaszcsapásokat.