Otthon hagyott e-mail cím és profi számítógépezők Baranyában

Vágólapra másolva!
Május utolsó napjaiban hat baranyai faluban tartottak internethasználatot oktató fesztivált a Magyar Telekom Digitális Híd programjának önkéntesei. Tudósítóink Sellyén és Királyegyházán nézték meg az internetes vetélkedőt és a Novák Péter és a kulturpart.hu által megszervezett tehetségkutató versenyt, ahol bátortalan felnőtteket és profi gyerekeket láttak.
Vágólapra másolva!

Keressétek meg Sellyét a térképen! Ki a Duna-Dráva Nemzeti Park természetmegőrzési oszályvezetője? Mikor megy az első vonat innen Pécsre? - ehhez hasonló kérdésekkel bombázza a Digitális Híd versenyének szervezője a tucatnyi fekete laptop elé leültetett érdeklődőt a sellyei teleházban. A Telekom önkéntesei által hozott gépekre nem is feltétlenül lenne szükség, falu pár éve a Hefop program keretében tizenkét masinával bővíthette gépparkját.

Nagy faluban van számítógép

A házak nem mindegyike rejt már teljes gépet - árulja el kérdésünkre Németh Attila, a regionális munkaügyi központ munkatársa, aki ECDL tanfolyamot tart a teleházban. Régebben szabadabb volt a légkör, a gyerekek bejártak játszani, de ez azzal is járt, hogy néhány gépből tűntek el alkatrészek - meséli tovább a remek hardverrel felszerelt intézmény történetét Németh - így falu végül kiadta egy vállakozónak üzemeltetésre a teleházat. A számítógéphasználói tanfolyamok a változások ellenére folytatódtak, a Digitális Híd aktvistái által szervezett netversenyt is számítógépes jogosítvánnyal rendelkező lány nyerte meg, aki az egyik közeli wififaluból érkezett a programokra.

Ez Sellye - magyarázza a gépterem felszereltségét firtató kérdésünkre válaszul a versen nyertese. Közben a tehetségkutatón utolsóként fellépő két tizenéves roma MC valami hip-hop számot hallgat halkan a YouTube-ról. Novák Péter azt javasolta nekik, hogy keressenek az interneten ritmust a produkciójuk alá. A srácoknak már kezük ügyében van a fellépésükről készült videófelvétel is, valamikor talán lesz idő utómunkára is, de a Kultúrpartra még zene nélkül fog felkerülni a produkció.

Bácsi, hogy lehet elindítani?

Utunk Királyegyházára vezet tovább, hogy ne csak a teleház sarkába lerakott webkamerával felszerelt laptopon futó böngészőken nézhessük meg, milyen a hangulat a fesztivál többi falujában. A Sellyén lezajlott tehetségkutató párjának kezdetére futottunk be a faluba, így főleg a verset mondani nem szerető kissrácokat találtuk az óvoda beüvegezett teraszára kirakott számítógépek előtt. Akadtak nagyon fiatal gamerek, akinek még segíteni kellett az újra gomb lekattintásával, ha végére értek a játéknak, de digitális írástudatlanságról nem igazán volt szó. A leghátsó laptopnál például egymást tanították a tehetségkutatót kihagyó lányok. Rögtön előkerült a StyleWars grafittiportál használatához szükséges regisztráció, és egyikük már magyarázta is a többinek, hogy a virtuális falak és vonatok telefújása után le is lehet menteni az eredményt. A felnőttek között kevesebb már a profi, olyan is akad, aki egy korábbi Digitális Híd rendezvényen már csinált magának e-mail címet, ám a netezésre nem sikerült rászokni, sőt a mostani alkalomra sikerül otthon is hagyni a digitális postafiók nevét és jelszavát.


Az Intel gyereklaptopját is kipróbálták a fesztiválozók

A Digitális Híd a kezdő lökést akarja megadni a netet nem ismerő embereknek - magyarázza az internetező gyerekekre felügyelő Nagy Károly. A programnak nincs kötött tananyaga, személyreszabott oktatást biztosít, ez különbözteti meg a WiFi falutól, ami inkább a technikai körülmények megteremtéséről szól. A Nyírő András által irányított szervezet wifiantennákat szerelt az érdeklődő falvak legmagasabb pontjaira - még akkor is, ha az a templom tornya volt - és olcsó számítógépeket kínált megvételre az érdeklődőknek. A falvak internettel történő lefedését a Csereháton és Szabolcsban kezdték meg, ám mostanra számos baranyai faluban is kiépítették a hálózatot Az Internet Terjesztéséért Alapítvány önkéntesei.

Az eperpalántától a kombájnalkatrészig

A Digitális Híd aktivistái nem teljesen váratlanul szállják meg a falvakat, érkezésüket szórólapokon hirdetik ki, hogy az érdeklődők kérdésekkel készülhessenek. A tévéműsor és a heti időjárás-előrejelzés mellett a világ összes tudását ígérő papír pedig felkelti az érdeklődést. Az önkéntesek segítettek már kombájnalkatrészt keresni, eperpalántát vásárolni, de töltöttek már fel apróhirdetést is, hátha az interneten talál vásárlóra az egyik érdeklődő autója.

Forrás: [origo]
A tehetségkutató az internetnél is érdekesebb program

Vannak olyanok is, akik a megismerés, az információszerzés vágyától hajtva hosszan érdeklőnek. Van olyan digitális hidász, aki két óráig nézegetett esküvői ruhákat, mások a helyi nyugdíjasklub egész éves programját segítettek összeállítani mezőkövesdi kirándulással és a kiskunhalasi csipkemúzeumban történő látogatással együtt. A kétórás tervezgetés nem számít különlegesnek, a hidászok az alapoktól is tudják kezdeni az oktatást, egy négyórás beszélgetés alatt az egértől az e-mailezésig el tudják juttatni az érdeklődőket.

Fogós kérdés az álláskeresés

Egy alkalom volt, amikor nem tudtak azonnal segíteni - emlékszik vissza Szomolányi Katalin, a Magyar Telekom vállalati fenntarthatósági osztályának vezetője, aki maga is aktív hidász - ekkor a számítógépek összeszerelése és beüzemelése előtt akarta megtudni egy bácsi, hogy az épp zuhanó búzaárfolyam hol jár. Gyakoribb, hogy kerülnek jó válaszok, sőt esetenként álláslehetőségek is.

A munkát keresőket nem csak a telekomosok segítették, jelen voltak a Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ és a Pécsi Regionális Képzési Központ munkatársai is a rendezvényen, akik tanácsokkal segítették az érdeklődőket. Sok lehetőség nincs a térségben, a megürülő helyekre hamar kerül ember - mesélte Németh Attila, a munkaügyi központ munkatársa. Szerencsések persze mindig vannak, az egyik, nehézgépkezelői papírokkal rendelkező férfi ott is hagyta a Digitális Híd fesztiválját, és elindult a közeli városba, mihelyt kiderült, hogy Pécsen több helyen is keresnek az ő képzettségével rendelkező munkaerőt. Neki már bevált az internet.

(Lapunk kiadója a Magyar Telekom-csoport tagja.)