Itthon nem Google-gyilkos a Bing

Vágólapra másolva!
A hazai internetezőket egyelőre nem kényezteti el a Bing, a Microsoft új keresőjének leglényegesebb új funkciói ugyanis magyar nyelven nem érhetők el, itthon a szolgáltatás még erősen béta állapotban működik.
Vágólapra másolva!

A múlt héten adtuk hírül, hogy a Microsoft saját "döntőgépet", vagyis egy olyan webes keresőt indít, amely többek közt a vásárlás, utazás előtti informálódásban segíti a felhasználókat. Az új kereső neve a könnyen kiejthető, rövid szó: Bing, és a hét elején a hazai internetezők számára is elérhetővé vált két nappal a szerdára ígért hivatalos premier előtt. Az új keresőt a Bing.com és Bing.hu webcímeken lehet elérni, valamint a Live.com-on eddig elérhető Live Search kereső helyett is az új kereső fogadja a látogatókat. Ez utóbbi annyiban zavaró, hogy így meglehetősen komplikált megtalálni a Windows Live szolgáltatásokat, például a Messengert vagy a Skydrive online tárhelyet, ezeket egyébként a home.live.com címen érdemes keresni. Szerencsére mindez csak a Bing 45 napon át tartó promóciója idején tart majd, ennek leteltével újra egyszerűbb lesz elérni a Live szolgáltatások webhelyeit - tudtuk meg a Microsoft hazai képviseleténél.

Forrás: [origo]
Ez fogadja a magyar felhasználókat..

Magyarországon még erősen béta

A Bing magyar címlapját vizsgálva a látogatónak kapásból feltűnik, hogy valami bizony hiányzik, méghozzá a szövegbeviteli felület alatti funkciók doboza. Az amerikai szájton itt közvetlenül lehet elérni a kép- és videókeresőt, a vásárlást segító termékkeresőt, az utazási információkban kutakodó felületet, a térképet, illetve a híreket is.

Sajnos ezek híján a magyar Bing még erősen foghíjas, hiszen pont azokat a funkciókat nem lehet használni, amelyek az egész szolgáltatás sava-borsát nyújtanák. Mint König Tibortól, a Microsoft Magyarország főmérnökétől megtudtuk, ennek az az oka, hogy a Bing egyelőre csak az Egyesült Államokban működik végleges változatban, Magyarországon és más európai országokban még a véglegesnél jóval kevesebbet nyújtó béta állapotban működik. A helyi online boltokban, térképekben és egyéb szájtok adatbázisában való keresés megvalósítását a Microsoft regionális fejlesztőközpontjai készítik el és finanszírozzák majd, így ezek csak később fognak startolni - pontos időpontot azonban Kőnig nem tudott említeni ezek kapcsán.

Forrás: [origo]
...ez pedig az amerikaiakat a Bing nyitólapján


Trükközéssel már lehet tesztelni

Némi trükközéssel egyébként ki lehet próbálni a Bing képességeit, ehhez a kereső jobb felső sarkában lévő országválasztóban az Egyesült Államokat kell lekattintani, ezt követően a hazai netezők számára is elérhetővé válnak a korábban beharangozott funkciók - természetesen releváns eredményeket csak angol nyelven bepötyögött lekérdezésekre ad a rendszer, nem érdemes tehát a "Deák tér", az "egerszalóki utazás" vagy hasonló szövegekkel próbálkozni.

Míg a hazai tartalmak fellelésében kifejezetten gyenge, az angol nyelvű vagy nyelvfüggetlen keresésekben viszont nem teljesített rosszul a Bing. Képkeresője több opciót kínál mint a Google-é, a méret mellett például a képek alakja (szélesvásznú, négyzetes stb.), stílusa (fotó vagy illusztráció) esetén is lehet szűrni az eredményeket, bár nincs lehetőség színek alapján való válogatásra, ahogy a riválisnál.

Forrás: [origo]
A Bing utazási keresője

A Bing videókeresője igazából nem ejtett minket ámulatba, nagyon hasonló a Google szolgáltatásához, ellenben az egyelőre Travel néven elérhető szállás- és repülőjegykereső hiánypótló, ehhez hasonló szolgáltatásokat a keresőóriás nem kínál - más kérdés, hogy tucatnyi utazási szájt igen. Az új szájt termékkeresője (Shopping) is használhatóbbnak tűnik a Google-énál, itt ugyanis nem csak online áruházak kínálatában lehet böngészni, hanem termékbemutatók és használati utasítások között is lehet böngészni. Egyelőre a News néven elérhető hírkereső is kizárólag az amerikai felhasználókat, pontosabban az angolul értőket szolgálja ki, magyar nyelvű tartalmakat hiába keresnénk rajta.

Szinte biztosak vagyunk benne, hogy egy átlagos magyar internetező számára a Bing egyelőre csalódást okoz, mivel gyakorlatilag semmilyen új funkcióját nem lehet hazánkból igénybe venni. Bár az ismert, hogy a Microsoft milliárdos nagyságrendű reklámkampánnyal népszerűsíti majd az új szájtot, az biztos, hogy Magyarországon nem lesz könnyű dolga a cégnek, hiszen a Google elég alaposan be van betonozva a magyar felhasználók böngészőjébe, ráadásul nehéz feladat lesz visszacsalogatni az oldalra a csalódott internetezőket. Esélye csak azokon a területeken lehet a Microsoft keresőjének, ahol riválisa még nem nyújt szolgáltatást, ilyen lehet például az utazáskereső.