Még mindig menő a 25 éves Tetris

Vágólapra másolva!
A világ egyik legnépszerűbb videojátékát egy fiatal moszkvai matematikus készítette el 1984 nyarán hobbiprojektként: az ismert logikai játék manapság is kelendő mobiltelefonokon.
Vágólapra másolva!

Alekszej Pazsitnov akkoriban, 29 évesen egy kormányhivatal számára végzett kutatásokat a mesterséges intelligenciával és a számítógépes beszédfelismeréssel kapcsolatban. A puzzle-ért és más agytekervényeket megmozgató játékokért rajongó matematikus rendes munkája mellett, gyakorlatilag hobbiprojektként készítette el a manapság is nagy népszerűségnek örvendő, a számítógéptől a mobiltelefonig számtalan különböző eszközre megjelent játékot, melynek évfordulóját a Los Angeles-i E3 videojáték-kiállításon is megünnepelték készítője részvételével.

A Tetrisből napjainkig hivatalosan mintegy hetvenmillió példányt adtak el - számolt be a Telegraph. Az AFP hírügynökségnek Pazsitnov úgy nyilatkozott, számára olyan az egész, mintha csak ma történt volna. Elmondása szerint a játék elkészítésében egy olyan puzzle-játék inspirálta, amely ötféle alakú kirakót tartalmazót, melyeket számtalan különböző módon lehet összerakni. A Tetris 1989 tájékán vált világszerte ismertté, ekkor ugyanis a japán Nintendo licencelte azt, a program minden egyes Game Boy hordozható játékgép alapcsomagjába belekerült. Amellett, hogy a program az egész videojáték-iparra komoly hatást gyakorolt, a mobiltelefonos játékok közül mind a mai napig a Tetris a csúcstartó, amely évekkel később is képes volt növekedést elérni - nyilatkozta az AFP-nek az Electronic Arts játékkiadó cég egyik képviselője.


A Tetris a Game Boy reklámjában (itt pedig Tetrist játszhat a böngészőjében)

A mára Seattle-ben és Moszkvában is saját otthonnal rendelkező Pazsitnov egyébként maga sem hitte volna, hogy játéka ekkora sikert arat majd. Saját bevallása szerint a játék elkészültekor ő maga volt a legjobb Tetris-játékos, azonban manapság már csak jó játékosnak számít, de nem kiemelkedőnek. A Wired-nek adott interjújában egyébként a Tetris atyja arról is beszámolt, hogy manapság a World of Warcraft sokszereplős szerepjátékkal tölti idejét, a program virtuális világában jelenleg egy 74-edik szintű druida nő karakterrel képviselteti magát.