Vitára szólít a kalózok Google-je

Vágólapra másolva!
A Pirate Bay üzemeltetőit ugyan nem védte meg a bíróságon a Google-védelem, tehát az arra való hivatkozás, hogy a Google ugyanúgy indexeli a torrenteket, mint a torrentoldal, de egy unatkozó programozónak azonban jó ötletet adott. A múlt hét óta üzemelő The Pirate Google oldal a keresőóriás egy ingyenes szolgáltatására épített alapfunkciókat kínáló torrentportált. Az Ars Technica megszólaltatta a torrentkeresőt létrehozó névtelen programozót.
Vágólapra másolva!

A titokzatos informatikus nem bizonyítékként, a svéd bíróság ítéletének helytelenségére rámutató eszközként tekint művére, hanem vitaindítónak tartja. Alkotója szerint Google színeiben pompázó vitorlákkal sikló kalózhajós logóval büszkélkedő oldal apropóján el lehet kezdeni kalózkodásról, netsemlegességről és arról beszélni, hogyan bomlasztja fel az internet a hagyományos médiapiacot.

Nincs saját tracker szervere, nem kínál hozzászólási lehetőséget, csak keresni tud a Pirate Google. Létrehozója a cég testre szabható, blogokba, szakmai oldalakba, tudásbázisokba beágyazható Custom Search keresőjét szabta torrentekre azzal, hogy minden keresett kifejezéshez hozzárak egy filetype:torrent kiegészítést. Ennek hatására a kereső csupán a .torrent kiterjesztésű állományokat listázza.

Az oldalt április 21-én kezdte összerakni a programozó, másnap pedig el is tudott indulni a szolgáltatás. A Pirate Google az elmúlt egy hét alatt közel egymillió látogatót vonzott magához, számos támogató vagy éppen kritikus írás jelent meg az oldalról. Úgy tűnik, az alkotó által kezdeményezett vita elindult a maga útján.

A Google-védelem gyakori használatát nem hagyta szó nélkül a keresőcég sem. Marco Pancino, a cég egyik európai adatvédelmi szakértője blogbejegyzésében felhívta a figyelmet arra, hogy a Google számos módot kínál a kalóz tartalmak miatt aggódó tulajdonosokban, hogy az erre mutató találatokat kitiltsák a keresőből. Ezzel szemben a Pirate Bay a tartalom eltávolítására vonatkozó kéréseket csak legendásan vicces, jogi leveleket gyűjtő oldalára rakta ki.